ODS pošle euroústavu rovnou k soudu

sim
20. 10. 2007 20:05
Chce posudek, zda je v souladu s právem Česka
Premiér Mirek Topolánek by se nebránil ani referendu.
Premiér Mirek Topolánek by se nebránil ani referendu. | Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Teprve v pátek se zástupci států a vlád shodli v Lisabonu na definitivní verzi nové smlouvy, která má nahradit zkrachovalou euroústavu a přinést EU potřebné reformy jejích institucí. A v sobotu už občanští demokraté oznámili: necháme dokument přezkoumat soudem.

Špičky ODS se na tom shodly na jednání v Plzni.

"Výkonná rada ODS považuje za žádoucí předložit v průběhu ratifikace ústavní smlouvy dokument Ústavnímu soudu k posouzení jeho kompatibility s českým právním řádem," přečetl stanovisko premiér a šéf občanských demokratů Mirek Topolánek.

Ten také odmítl, že by v tuto chvíli chtěl, aby o přijetí dokumentu rozhodovali Češi v referendu. Z ODS tuto variantu otevřeně zastává zatím jen europoslanec Hynek Fajmon.

Topolánek soudí, že o přijetí smlouvy rozhodne spíše parlament; i druhá cesta - tedy plebiscit - je však v tuto chvíli otevřená.

Evropští politici mají z celonárodních hlasování obavy - právě "ne" občanů totiž původní variantu euroústavy potopilo, když návrh odmítla Francie a Nizozemsko.

I tentokrát musí smlouvu, aby mohla začít platit, podepsat každý z 27 členských států.

Co nového přináší lisabonská dohoda?
princip hlasování v Radě EU Od roku 2014 by Rada měla hlasovat na základě principu dvojí většiny. Pro schválení je třeba 55 procent států, které zastupují 65 procent občanů EU. Dosavadní tzv. nicejský systém založený na vážení hlasů tak padne.
více moci europarlamentu Rozšíří se princip spolurozhodování Evropského parlamentu, který bude mít v budoucnu fixních 750 křesel.
zahraniční politika Dosavadní posty komisaře pro zahraniční vztahy a vysokého představitele pro zahraniční politiku se sloučí. Nový "euroministr zahraničí" bude koordinovat postoje jednotlivých zemí a bude zároveň místopředsedou komise.

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy