ODS porušuje stanovy. Soud uznal žalobu spolustraníků

Hana Pražáková
30. 5. 2008 14:11
Smíchovská ODS zpochybňuje oblastní sněm strany
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl stranický spor uvnitř oblastního sdružení ODS na Praze 5, který se  točí kolem kontroverzního smíchovského starosty Milana Jančíka. Jeho odpůrci se snažili dokázat, že vedení této stranické organizace porušuje stanovy.

Podle Jančíkových odpůrců se v rozporu se stanovami odehrál loni v květnu oblastní sněm ODS v Praze 5. Na něm byla zvolena nová oblastní rada, která Jančíkovi zajistila místo v čele radnice. Žalobci se snažili dokázat, že je usnesení sněmu neplatné.

A soud jim dal za pravdu.

„Jsem velmi spokojen. Hlavně oceňuji zdůvodnění neplatnosti sněmu, kde doslovně řečeným důvodem bylo, že předseda Bürgermeister obešel stanovy strany," řekl bezprostředně po skončení soudu předkladatel žaloby a zastupitel ODS Jiří Vitha.

Vůbec poprvé v historii českého soudnictví tak soud vynesl verdikt nad sporem uvnitř politické strany. O nich až doposud rozhodovaly stranické orgány.

Ohrožen je senátor

Po soudním verdiktu nemůže oblastní rada zvolená na zmíněném sněmu vykonávat své funkce. Zároveň pozbývají platnosti i všechna její rozhodnutí, která během svého ročního působení učinila. A to včetně vnitřní volby kandidáta do senátorských voleb za Prahu 5.

Platnou volbu bude moci provést až nově zvolená oblastní rada. Kdy bude ustavena, nelze zatím předvídat.

„Pokud bude druhá strana svolná k jednání, mohl by se oblastní sněm uskutečnit ještě dříve, než soud projedná odvolání," řekl zastupitel ODS a jeden z žalobců Ondřej Gál.

Pokud se bude čekat na konečný verdikt soudu, mohla by Praha 5 přijít o svého kandidáta na post senátora, kterého včas nenominuje.

To potvrzuje i Gál. „Pokud nebude sněm včas, nebude mít strana možného senátora za Prahu 5," říká.

Druhá strana se odvolá. Svolavatel sněmu Jan Bürgermeister to považuje za nutnost. „Sněmu se zúčastnilo padesát procent členské základny. Ducha stanov jsme tak neporušili," říká Bürgermeister, který zdůrazňuje, že dveře k jednání jsou stále otevřené.

Sněm měl odstranit spory. Zvolil nové vedení

Květnový oblastní sněm strany, na kterém se dostal k moci starosta pátého pražského obvodu Milan Jančík, svolal předseda pražského regionu ODS Jan Bürgermeister.

Údajně proto, aby ukončil dlouhodobý spor ve smíchovské ODS mezi stoupenci starosty a jeho vnitrostranickými oponenty. Ty odstartovala kauza ohledně černých duší, které údajně Jančík přivedl do strany, aby mu zajistili upadající podporu.

Na sněmu bylo kompletně obměněno vedení oblastní organizace, jehož prostřednictvím si Jančík přes své příznivce zajistil veškerý vliv.

Svolavatel sněmu Jan Bürgermeister s verdiktem soudu nesouhlasí
Svolavatel sněmu Jan Bürgermeister s verdiktem soudu nesouhlasí | Foto: ODS

„Svolání sněmu byl mocenský krok z titulu vyšší autority, který zasáhl do politických sporů s cílem vytvořit podmínky pro neoprávněné vítězství jedné strany," řekl loni v listopadu předkladatel žaloby a zastupitel ODS Jiří Vitha.

Podle dalších Jančíkových odpůrců si navíc starosta svou pozici zajistil tím, že do strany přizval více než stovku nových členů, kteří do strany vstoupili za pochybných okolností.

Mělo jít o takzvané černé duše, což potvrdila i kontrolní a revizní komise ODS Prahy 5. Právě na sněmu však bylo členství těchto osob legitimizováno.

Díky takovýmto praktikám se podle žalobců Jančík drží u moci i poté, co po posledních komunálních volbách v roce 2006 po sečtení preferenčních hlasů opustil čelní místo kandidátky.

Proti způsobu svolání květnového oblastního sněmu i jeho výsledkům podala skupina 40 členů ODS Prahy 5 protest k celostátnímu Smírčímu výboru. Ten se však k jejich podáním nijak nevyjádřil. Protože žalobci vyčerpali všechny zákonem a stanovami předpokládané prostředky ochrany práva, podali žalobou k oblastnímu soudu.

Zlom: Soud se zabýval vnitrostranickým sporem

O sporech uvnitř stran dosud rozhodovaly stranické orgány, nikoli soud.

Vnitřní spory ohrožují i kandidaturu Miroslava Škalouda do senátu
Vnitřní spory ohrožují i kandidaturu Miroslava Škalouda do senátu | Foto: Senát

Stejný postup nyní žádala i obhájkyně žalované strany, podle níž by měl soud žalobu pro nedostatek pravomocí zamítnout. S tím, že tak učiní, počítali i žalobci.

„Soudy se nikdy vnitrostranickými spory nezabývaly. Ani v období první republiky. Nevěřili jsme proto příliš tomu, že by tomu mohlo být teď jinak," řekl advokát Pavel Uhl.

„Předpokládám, že by se mohlo podobně postupovat i v obdobných případech," řekl žalobce Vitha. „Nešvary tohoto typu, tedy nefunkčnost orgánů, jsou v ODS rozšířeny v řadě regionů," dodává pražský zastupitel.

 

Právě se děje

Další zprávy