ODS podala ústavní stížnost kvůli obvinění Nečase

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 25. 3. 2014 17:08
Pod stížnost se podepsalo sedmadvacet zákonodárců, mezi nimi i členové TOP 09.
Obviněný bývalý premiér Petr Nečas.
Obviněný bývalý premiér Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanští demokraté odeslali ústavní stížnost proti vyhlášce ministryně spravedlnosti, která podle strany prolomila ústavní právo občanů na svého zákonného soudce.

Ústavní soud ji dosud neobdržel.

Stížnost souvisí se stíháním někdejšího předsedy strany Petra Nečase. Ten je obviněn z podplacení trojice bývalých poslanců, jakoukoliv korupci popírá.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek však zdůraznil, že nejde o stížnost proti Nečasovu stíhání.

„Ve stížnosti, kterou Občanská demokratická strana podá, není ani jednou jméno Petra Nečase zmíněno. Naopak se stížnost odvolává na příklady čtyř konkrétních řízení, na která tato neústavní a účelová vyhláška dopadá,“ řekl Blažek.

Pod stížnost se podepsalo sedmadvacet zákonodárců z klubů ODS a TOP 09. Oznámil to Jakub Veinlich z tiskového oddělení strany. Na rozhodnutí ODS upozornila Česká televize.

Stížnost podepsalo všech 15 členů klubu ODS a dalších 12 poslanců z klubu TOP 09 a Starostové. Občanští demokraté se už dříve Nečase zastali. Tvrdili, že jeho obvinění je pokusem o kriminalizaci politiky. Kritizovali také to, že se kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství, když záležitost věcně náleží do Prahy.

Další vyšetřování na Moravě umožnila vyhláška, kterou vládě předložila ministryně spravedlnosti úřednického kabinetu Marie Benešová (ČSSD).

ODS už dříve oznámila, že bude proto tlačit na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), aby vyhlášku zrušila. Pokud tak neučiní, ODS už dříve oznámila, že podá ústavní stížnost na její zrušení.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková řekla, že kvůli vyhlášce se na ni zatím nikdo neobrátil. K případnému zrušení vyhlášky se v tuto chvíli staví zdrženlivě, domnívá se, že její předchůdkyně měla důvody k jejímu vydání. S těmito důvody se teď Válková seznamuje.

Benda: Jde o systémový problém

Poslanec Marek Benda (ODS) potvrdil, že stížnost souvisí s trestním stíháním Nečase a možností olomouckého státního zastupitelství ponechat si věc ve své kompetenci.

"Slibujeme si od stížnosti, že bude tato část vyhlášky Ústavním soudem zrušena," uvedl Benda. Podle něj by se k věci měl soud vyjádřit i vzhledem k tomu, že se připravuje nový zákon o státním zastupitelství.

"Považujeme za důležité, aby se Ústavní soud vyjádřil k otázce zákonného soudce v přípravném řízení. Jde o to, aby Ústavní soud zaujal nějaké stanovisko k tomu, že zásada zákonného soudce - každý z nás má svého zákonného soudce podle místa bydliště - je obcházena tím, že kroky v přípravném řízení činí státní zastupitelství na druhém konci republiky," řekl novinářům ve Sněmovně Benda. Podle něj se jedná o systémový problém.

Některé sněmovní strany dnes nechtěly rozhodnutí ODS komentovat. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by politici neměli mít ambice zasahovat do trestněprávních kauz. Poslanci ale podle něj mají právo stížnost podat a je třeba počkat na stanovisko soudu.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ke stížnosti řekl, že strana ctí postup policie a státního zastupitelství. "Nechceme dělat v této věci žádná politická vyjádření," řekl Faltýnek.

Kauza údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

V případu je obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

 

Právě se děje

Další zprávy