ODS počítá, co spíš pomůže u voličů. Je to pád šéfa?

Martina Machová Martina Machová
24. 3. 2010 12:30
Topolánkův odchod může ODS pomoci. Důležitá jsou "ale", říká analytici
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mirek Topolánek ustál první kolo boje o místo předsedy ODS a jedničky na jihomoravské kandidátce do parlamentních voleb. Další bitva ho však čeká ve čtvrtek, na kdy je svolána výkonná rada.

Analytici strany, stejně jako politici teď horečnatě propočítávají, co by nejsilnější tuzemské pravicové straně před volbami, do nichž nyní putuje se značným odstupem za (podle preferencí) vítěznou ČSSD, spíše pomohlo.

Sesadit nepohodlného lídra, byť je nejznámější tváří strany? Anebo vsadit na to, že s jeho "hubatostí" voliči počítají a změnu by nepřijali?

Redakce Aktuálně.cz se pokusila najít odpovědi na tyto otázky. Oslovila mediální experty i politology. Z jejich odpovědí - až na výjimky - vyplývá, že by se ODS vyplatil zřejmě spíš Topolánkův konec.

Ale.

"Záleželo by na alternativě. Pokud by měli v záloze mimořádně schopného a kvalitního lídra, který by dokázal v krátké době oslovit voliče a na jehož jménu by panovala celková shoda, může celá věc ODS pomoci," míní politolog Tomáš Lebeda.

Zda někoho takového mezi občanskými demokraty vidí, nechce komentovat. "Možná tam je nějaký spící talent," vyhnul se odpovědi.

ODS je však podle něj spíše v situaci, ze které nejde vyjít se ziskem. Ani druhá varianta totiž nevychází pro ODS dobře. Pokud Topolánek zůstane v čele strany, punc rozháranosti z povědomí voličů nevymizí. A jejich odliv bude pokračovat.

"Dění v ODS je dobrá zpráva pro malé politické strany a můžeme se dočkat volebního překvapení," míní Lebeda.

Topolánkův odchod jako spíše pozitivní signál pro voliče ODS vnímá politický analytik Jan Kubáček."Preference jim to neubere. ODS už se nachází na mezních hodnotách a může na tom jen získat," domnívá se.

Jako důležitou podmínku rovněž zmiňuje shodu na novém vedení.

Oproti svému kolegovi ale nevidí jako handicap absenci jednoho výrazného lídra.

"Naopak, pokud by se v čele vedle sebe objevila jména jako Nečas nebo Němcová, mohli by se po ODS ohlížet i středoví voliči. A týmový duch by mohl být vnímán jako alternativa k Jiřímu Paroubkovi, který bojuje a burcuje, ale sám," připouští.

Zcela odlišný názor zastává politický komentátor Bohumil Doležal.

Případný Topolánkův odchod považuje za "strašlivou chybu".

"Dali by signál voličům, že to, co dělali dosud, bylo všechno špatně a dva měsíce před volbami se probudili. Bylo by to tedy přiznání, že dělali nezodpovědnou politiku a tahali voliče za nos," míní.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Pehe: Topolánek zůstává, ČSSD a TOP 09 mohou slavit 
 

Právě se děje

Další zprávy