ODS plánuje, že bude mít v krajích stínové hejtmany

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 4. 2011 14:40
Ideu stínových hejtmanů ODS představila na regionální ideové konferenici v Ústí nad Labem
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Ústí nad Labem - ODS plánuje, že by vytvořili stínovou asociaci hejtmanů. 

Po vzoru stíhových vlád, které sestavuje opozice jako alernativu ke skutečným kabinetům, by se stala se stala protipólem Asociace krajů ČR. V té jsou od krajských voleb v roce 2008 zastoupeni výhradně politici sociální demokracie.

Ideu stínových hejtmanů ODS představila na regionální ideové konferenici v Ústí nad Labem. Předseda jihočeské ODS Martin Kuba jako důvod uvedl, že současná Asociace krajů je příliš zpolitizovaná. Občanští demokraté by proto chtěli některé kroky vlády v regionech vysvětlovat prostřednictvím svých zástupců.

Jakýsi zárodek stínové asociace už podle Kuby tvoří krajští předsedové ODS. Občanští demokraté si prý budou muset vyjasnit její přesné personální složení. Měli by ji nakonec tvořit hlavně lídři, kteří povedou kandidátky v krajských volbách v příštím roce. Nemuseji to však být nutně krajští předsedové.

Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek z ČSSD v reakci na plány ODS řekl, že jde snahu odpoutat pozornost od problémů vlády Petra Nečase.

"Nyní je ODS součástí čtyř krajských koalic v zemi. Proti čemu se chce vyhraňovat? Má navíc svého zástupce (pražského) primátora (Bohuslava) Svobodu přímo v Radě Asociace krajů, a tudíž má i všechny informace," řekl ČTK Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy