Chceme od premiéra odpovědi. ODS, piráti a lidovci svolávají mimořádnou schůzi

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
18. 4. 2019 10:22
Už tak napjaté vztahy mezi premiérem Andrejem Babišem a opozicí se ve čtvrtek dopoledne ještě přiostřily. Předseda ODS Petr Fiala oznámil, že společně s piráty a lidovci chtějí mimořádnou schůzi sněmovny, která by řešila mimo jiné Babišův střet zájmů - uskuteční se ve čtvrtek 25. dubna. Podle Fialy by Babiš, kterého policie tento týden navrhla obžalovat, neměl vůbec v čele vlády stát. Souběžně s tímto oznámením žádala opozice premiéra, aby zveřejnil národní investiční plán, což on rázně odmítl.
Podle předsedy ODS Petra Fialy se musí sněmovna zabývat zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu, která je podle něj pro vládu zdrcující.
Podle předsedy ODS Petra Fialy se musí sněmovna zabývat zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu, která je podle něj pro vládu zdrcující. | Foto: ČTK

Tři předsedové stran přišli ve čtvrtek dopoledne na společnou tiskovou konferenci a oznámili, že požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny, která se uskuteční příští čtvrtek. Jako první mluvil předseda ODS Petr Fiala, podle kterého existují tři velmi závažná témata, kvůli kterým je třeba svolat mimořádnou schůzi.

"Prvním je projednání zprávy NKÚ za rok 2018, druhým je projednání deficitu státního rozpočtu a třetím situace kolem předsedy vlády a jeho střetu zájmů, který už dávno přerostl hranice České republiky a je stále velkým tématem už i na půdě orgánů Evropské unie," oznámil Fiala. 

Podle něj je zpráva NKÚ velmi vážným varováním pro Českou republiku a nejde ani v nejmenším o příjemné čtení. "Obávám se, že Babišova vláda nebere tyto zprávy vůbec vážně," uvedl Fiala s tím, že podle NKÚ se Česká republika neubírá správným směrem. "Je to zdrcující hodnocení," podotkl předseda ODS a poukázal na to, že toto hodnocení nedala opozice, ale nezávislá instituce.

"Vláda se nevěnuje nezbytným prioritám, ignoruje varovné signály, že nemáme zdravě nastavené finance, že se neřeší konkurenceschopnost České republiky, že rostou běžné výdaje a přitom vázne investování strategických investic a realizace důležitých reforem," vyjmenovával Fiala.  

Podobně mluvili také zástupci pirátů a lidovců. "Jsem rád, že se tři kluby podpisy svých členů spojily a žádají mimořádnou schůzi," pochvaloval si šéf pirátů Ivan Bartoš spolupráci, která není až tak obvyklá. Zejména mezi jeho stranou a občanskými demokraty to poměrně často jiskří. V tomto případě je tomu jinak. "Chceme řešit body, které se nám bohužel často nedaří zařazovat na běžné schůze sněmovny, protože jsme vyblokovaní vládní koalicí," upozornil.   

"Nejsme tady kvůli Andreji Babišovi, ale kvůli vládě, která stojí na místě," stěžoval si i šéf KDU-ČSL Marek Výborný, podle kterého vláda není schopná dát například peníze na sociální služby. "Je to obrovská nezodpovědnost, jak se vláda chová. Naslibuje, a potom zjistí, že peníze nemá," kritizoval nový předseda lidovců, podle kterého je vláda v obrovské personální bídě. 

Podle Výborného chtějí nejsilnější tři opoziční strany slyšet, co bude vláda dělat s rozpočtem. "Ten se nevyvíjí dobře pro Českou republiku ani pro její občany," řekl Výborný. "Chceme slyšet odpovědi pro občany naší země, chceme debatovat o budoucnosti. Zemi nelze řídit jako firmu," dodal. 

Zdaleka ale není jisté, že sněmovna program mimořádné schůze schválí, protože vláda má jasnou většinu. V takovém případě by podle Fialy vystoupili alespoň ti politici, kteří mají právo mluvit i bez schválení programu.

"Řada bodů, které chceme diskutovat na mimořádné schůzi, se na běžnou schůzi vůbec nedostane kvůli vládním stranám," vysvětloval Fiala.

Národní investiční plán? Tajný

Zatímco předsedové těchto stran v přízemí sněmovny pořádali tiskovou konferenci, v prvním patře se dostali do ostrého sporu s premiérem Babišem předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a předseda klubu pirátů Jakub Michálek. Důvod: národní investiční plán. Zatímco oba šéfové klubů tvrdili, že Babiš v minulosti slíbil plán zveřejnit, předseda vlády to odmítal.

"Proč bych vám ho dával? Je to náš interní materiál. Dokud ho vláda neschválí, není k tomu důvod," prohlašoval Babiš a dlouze ve sněmovně mluvil o tom, co všechno se snaží dělat, aby vláda uvolnila peníze z rozpočtu na různé účely. "Zrovna dnes ráno jsem se s předsedkyní Asociace krajů Janou Mráčkovou Vildumetzovou dohodl, že dám krajům přes dvě miliardy na školky," oznámil Babiš.

 "Pokud (Babiš) 30 minut tady mluví o věcech, na které se nikdo neptal, jako že potřebujeme školky a školy, hledáme miliardy, tak mně to přijde opravdu jako projev Miloše Jakeše," reagoval na jeho slova předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

 

Právě se děje

Další zprávy