ODS odstřelila svého muže v čele Jihomoravského kraje

Lenka Smyčková
17. 9. 2009 13:20
Pro odvolání Milana Venclíka z rady zvedla ruce ODS i ČSSD
Milan Venclík (ODS) ještě neví, že jeho strana utrpí s 15 % drtivou porážku v krajských volbách
Milan Venclík (ODS) ještě neví, že jeho strana utrpí s 15 % drtivou porážku v krajských volbách | Foto: Jan Langer

Brno - Bývalý předseda jihomoravské ODS Milan Venclík dnes definitivně přišel o funkci krajského radního.

Donedávna vlivného občanského demokrata odvolali z funkce zastupitelé poté, co se na tom dohodla koalice ODS a ČSSD.

Pro Venclíkův konec bylo v tajném hlasování 46 krajských zastupitelů, proti jen 1 a zdrželi se 4. Lidovečtí zastupitelé ještě před zahájením hlasování opustili zasedací sál.

Na uvolněné místo ODS v radě zřejmě nastoupí místostarostka městské části Vinohrady Ilona Sokolová.

"Je to vnitřní věc ODS, jejich personální rošáda. My budeme pouze nadále vyžadovat dodržování programové části dohody o spolupráci," komentoval Venclíkovo odvolání hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Michal Hašek s Milanem Venclíkem ukazují dohodu o spolupráci ODS a ČSSD krátce po jejím podpisu.
Michal Hašek s Milanem Venclíkem ukazují dohodu o spolupráci ODS a ČSSD krátce po jejím podpisu. | Foto: Jan Langer

Naznačil tak, že radní za ODS budou muset i v novém složení v koalici respektovat vše, k čemu se po volbách zavázali. Tedy například proplácení regulačních poplatků v krajských nemocnicích.

Ztratil podporu

"Je-li vůle ODS odstranit mě z politického života jižní Moravy, je to život a já to respektuji. Nepovažuji ale svou práci za ukončenou. Uzavírá se pouze jedna kapitola, nikoli celý příběh," pronesl Venclík předtím, než ho kolegové odvolali.

Venclíkův pád začal, když ho spolustraníci nezvolili na kandidátku do předčasných voleb do poslanecké sněmovny. Venclík pak sám rezignoval na post předsedy strany, nahradil ho krajský zastupitel Jiří Kadrnka.

Ten pak spolu s delegáty krajského sněmu vyzval v červnu Venclíka i k odstoupení z pozice radního, protože prý ztratil mezi straníky podporu. Venclík ale sám neodstoupil.

Venclíkově osobě připisovali někteří členové ODS nízké zisky v několika posledních volbách. Špatné výsledky v krajských volbách 2004 a 2008 zřejmě ovlivnily Venclíkovy korupční aféry.

V posledních krajských volbách ODS utrpěla v Jihomoravském kraji nejdrtivější porážku z celé republiky. Přesto se vyjednávacímu týmu ODS v čele s Milanem Venclíkem podařilo uzavřít koalici s ČSSD. V této době v ODS narostl počet lidí, kteří začali volat po Venclíkově konci.

 

Právě se děje

Další zprávy