ODS o Julínkovi jednat neplánuje, téma je rušení buněk

Jakub Novák
26. 4. 2013 12:28
Vedení ODS bude diskutovat zejména o dalším osudu některých pražských organizací
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na programu jednání výkonné rady ODS sice bod týkající se stíhání Tomáše Julínka zařazen není, své místo však nejspíše dostane v rámci diskuse.

Straníci budou kromě toho diskutovat například také o osudu tří pražských oblastních sdružení, naopak jednání o budoucnosti "dublovaného" místního sdružení v centru Ostravy se odsune.

Vyplývá to z reakcí oslovených členů výkonné rady.

Nwelati: Být Nečasem, s Julínkem bych skončil

"Předpokládám, že se o Tomáši Julínkovi dnes bude na jednání výkonné rady mluvit," říká její člen a mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati.

O Julínkově dalším setrvání po boku premiéra Nečase v pozici poradce pro zdravotnictví má Nwelati pochybnosti. "Je to jen na premiérovi - já bych však na jeho místě v tomto směru nepokračoval," konstatuje.

Jeho spolustraníci však mají trochu jiné mínění.

Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka vylučuje, že by diskuse o Julínkovi byla jedním z bodů jednání, nevylučuje ale, že na něj v diskusi přijde řada. Ve svém hodnocení je však opatrný.

"Z toho, co jsem o tomto případu četl, jsem neviděl nic podivného - výběrové řízení bylo transparentní a z hlediska parametrů poskytovaných služeb jsem za celou dobu fungování letecké záchranné služby nezaznamenal žádný problém," komentuje situaci Kadrnka s tím, že se jedná pouze o snahu Věcí veřejných dostat se znovu do televize.

"Je možné, že to bude součástí diskuse, ale samostatný bod to nebude," potvrzuje také ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Podle Stanjury bylo však Julínkovo vysvětlení celé věci dostatečné, a on sám proto na jeho odstoupení z postu poradce premiéra Nečase netrvá.

Jednání o Topolánkově sdružení se odkládá

Co však na programu pátečního jednání výkonné rady bude také chybět, je osud místního sdružení Ostrava-Centrum, jehož členem je bývalý předseda strany Mirek Topolánek.

"Pokud někdo podá návrh na projednávání tohoto bodu, navrhnu za moravskoslezskou organizaci jeho stažení," říká Stanjura.

Nwelati však v této věci očekává, že budou členové výkonné rady o této věci alespoň informováni. Zároveň však za současných podmínek odmítá, že by návrh na zrušení tohoto místního sdružení podpořil.

Chyba z minulosti není důvodem ke zrušení

"Podle mých informací, které mám k dispozici, nevidím důvod, proč by mělo být sdružení Ostrava-Centrum zrušeno. Chybou bylo udělení licence v minulosti, přeci jen je zbytečné, aby v této oblasti působila dvě sdružení, nicméně to teď nemůže být důvod ke zrušení jednoho z nich. Otázkou je, proč vlastně došlo ke schválení jeho vzniku," říká.

Vedení strany se však bude věnovat minimálně situaci v Praze.

"Co se týče sdružení na Praze 4 a Praze 12, tam už plány existují. V prvním případě je řešení garantováno Zdeňkem Zajíčkem, na Praze 12 potom Tomášem Grulichem. V obou případech by mělo vzniknout jedno sdružení, které pod sebe převede všechny členy, provede kontrolu a poté případně podá výkonné radě návrhy na udělení licencí novým sdružením v této oblasti," popisuje další postup Nwelati.

"Na Praze-západ by situace měla být obdobná," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy