ODS nepřipustí levicový program, hrozí odchodem z vlády

Domácí Domácí
4. 10. 2009 13:16
Nedůvěru vládě Jana Fischera ale nevyslovíme, ujistil Topolánek
Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ODS nevyvolají hlasování o nedůvěře úřednické vládě Jana Fischera. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to prohlásil předseda partaje Mirek Topolánek.

Nevyloučil však, že by kabinet za určitých okolností mohli opustit lidé, které do něj nejsilnější parlamentní strana nominovala.

Pecina je ministrem ČSSD

Premiér Fischer se podle Topolánka bude muset rozhodnout, o koho se v Poslanecké sněmovně opřít.

Pokud by nový program vlády a její mandát stál hlavně na spojené levici, tedy ČSSD a KSČM, tak ODS tuto vládu nepodpoří. Neznamená to ale, že by jí vyslovila nedůvěru.

Odstrašujícím případem je podle něj podobný krok předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který na jaře v polovině českého předsednictví EU shodil Topolánkovu vládu, aniž pak nabídl jakoukoliv alternativu.

Podle předsedy ODS hrozí politizace dosavadní "úřednické" vlády Jana Fischera. Trnem v oku mu je zejména ministr vnitra Martin Pecina. "Posledními kroky se de facto stává ministrem za sociální demokracii," vysvětlil Topolánek.

Občanským demokratům vadí hlavně náhlé omezení pravomocí dosavadního náměstka Zdeňka Zajíčka (ODS), zodpovědného za zavádění takzvaného eGovernmentu. Zajíček se poté rozhodl rezignovat.

"Pecinovu nominaci do vlády jsme sice tehdy podpořili, ale jen za podmínky, že nebude provádět zásadní politické změny a že povládne jen do předčasných voleb, plánovaných na letošní podzim," řekl Topolánek. Obojí už podle něj neplatí, proto ODS požaduje Pecinovo odvolání.

Vláda překračuje svůj mandát

Premiér Jan Fischer však v pátek ODS odpověděl, že "organizační změny na ministerstvech nejsou důvodem pro odvolání členů vlády". Požádal Pecinu, aby náhrada za Zajíčka byla adekvátní.

Topolánek připomněl, že zástupci politických stran se ohledně personální rekonstrukce vlády sejdou v pondělí. Kromě Peciny se prý budou řešit také výměny některých dalších ministrů, kteří nepočítali s prodloužením mandátu kvůli zrušení předčasných voleb. Odchod z vlády už ohlásil ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Rozšíření mandátu Fischerovy vlády se Topolánek nebrání, byť podle něj nyní dělá kroky, které přesahují rámec původní dohody. "Určitě může dokončit nebo začít projekty, nad nimiž existuje určitá shoda," řekl.

Vláda se totiž podle něj nemůže tvářit, že vládne, a přitom nedělat nic. "To pak má snadno vysokou podporu veřejnosti."

 

Právě se děje

Další zprávy