ODS nechce vládu pod vlivem ČSSD. Klaus: Už budou volby

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 3. 2010 18:05
ODS žádá křesla po zelených, Klaus je proti změnám ve vládě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva měsíce před volbami se rozpoutala roztržka, jak rekonstruovat úřednickou vládu premiéra Jana Fischera, z níž odešli ministři za zelené.

ODS se nechce smířit s tím, jak velký vliv v ní postupně získali sociální demokraté, a žádá křesla po odstoupivších ministrech pro životní prostředí a pro lidská práva. "Nikdo nechce měnit vládu. Prostě očekávám, že předseda vlády bude dodržovat dohody, smlouvy," řekl v sobotu odpoledne nový volební lídr ODS Petr Nečas.

Reagoval tak na slova prezidenta Václava Klause po dopolední schůzce s premiérem Fischerem. Klaus řekl, že by bylo nezodpovědné měnit vládu pár týdnů před volbami. "Nic dramatického se neděje, odcházejícího ministra životního prostředí by klidně mohl zastoupit premiér," řekl Klaus novinářům poté, co zahájil Pražský půlmaratón.

Klaus se tak poprvé nepřímo vyslovil i k napjaté situaci v ODS poté, co tato strana změnila volebního lídra. Nečas totiž předtím pohrozil, že stáhne ministry nominované ODS, pokud občanští demokraté nebudou moci obsadit uvolněná křesla po Straně zelených.

"Já bych nedělal žádnou změnu a moc bych prosil všechny politické strany, aby nezačaly vyhrožovat v této souvislosti jedna druhé," uvedl Klaus, někdejší předseda ODS.

"Nerad bych rozčeřil veřejné mínění a zneklidnil toho, či onoho. Jedna věta, kterou chci říci, je, že přeji Petru Nečasovi, aby se mu dařilo a úspěch. Myslím, že ta strana to potřebuje," řekl Klaus.

Petr Nečas naopak vysílá skrze média ke Klausovi veskrze pozitivní signály.

"Pan prezident je v historii ODS její nejvýznamnější postavou, to je bez diskuse, je jejím otcem zakladatelem, dlouholetým předsedou," řekl včera Nečas pro Český rozhlas.

Volební deník: Soudruzi, pro tohle jsme klíči v roce 1989 nezvonili 

Nečasovi by nebyl proti mysli ani návrat Klause do ODS. "To je ale na rozhodnutí pana prezidenta, do kterého ho nemůže nikdo nutit," dodal.

Vláda bez zelených

Vládu už přestala podporovat Strana zelených poté, co po rezignaci jí nominovaného ministra životního prostředí Jana Dusíka rozhodl premiér, že tento resort bude řídit Jakub Šebesta. Zbývající ministr za zelené Michael Kocáb podá rezignaci v pondělí.

Mluvčí vlády Roman Prorok uvedl, že do Strakovy akademie zatím nedošla písemná odpověď ODS na list premiéra Jana Fischera, kterým žádal dvě největší strany o názor na danou situaci.

 

Právě se děje

Další zprávy