ODS má v Senátu 5 jmen pro Lisabon. Ještě dvou je třeba

Kateřina Eliášová
6. 5. 2009 8:00
Pět senátorů ODS řeklo dopředu své jasné ano, celkem je třeba 49 hlasů
Předseda Senátu Přemysl Sobotka bude pro Lisabon. Najde se dalších šest senátorů z ODS?
Předseda Senátu Přemysl Sobotka bude pro Lisabon. Najde se dalších šest senátorů z ODS? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Senátoři dnes budou hlasovat o klíčovém mezinárodním paktu, Lisabonské smlouvě.

49 hlasů potřebných pro to, aby smlouva Senátem prošla, je zatím stále nejistých.

Vše závisí na tom, jak se rozhodnou senátoři za ODS.

ČSSD, lidovci a někteří nezávislí senátoři budou pro, dohromady dají podle prvních odhadů 42 hlasů.

Senátorský klub ODS v pondělí rozhodl o tom, že nechává tzv. volné hlasování.

Sobotka: Pro Lisabon bude 5-7 senátorů za ODS

Aktuálně.cz oslovilo některé nerozhodnuté poslance z klubu ODS, většina z nich nechtěla dopředu prozradit svůj postoj ke smlouvě s odůvodněním, že jim na klubu byla doporučena mediální zdrženlivost.

Naopak předseda Senátu Přemysl Sobotka, senátoři Bedřich Moldan, Jiří Stříteský, Alexandr Vondra a Alena Palečková jsou jedinými za ODS, kteří dopředu otevřeně deklarovali své ANO pro Lisabon.

"Ač vnitřně nejsem velkým zastáncem Lisabonské smlouvy, tak je to u mě otázka rozumu. Pro mě je důležité, abychom nestáli na okraji Evropy, ale byli jejími platnými členy," řekl Aktuálně.cz předseda senátorského klubu za ODS Jiří Stříteský.

"Počkejme si zítra na hlasování. Teď se pohybujeme kolem číslovky 5-7 (senátorů za ODS - pozn. red.), což je ovšem málo na ústavní většinu, pokud budou všichni přítomni," uvedl Sobotka.

Nerozhodnutí čekají na debatu v Senátu

Vedle odpůrců Lisabonské smlouvy z řad ODS (Jaroslav Kubera, Vlastimil Sehnal, Jiří Oberfalzer, Petr Pakosta) jsou i tací senátoři, kteří ještě nejsou rozhodnuti.

Portugal's Prime Minister Jose Socrates gestures before the signing ceremony of the EU Treaty of Lisbon December 13, 2007. REUTERS/Nacho Doce (PORTUGAL
Portugal's Prime Minister Jose Socrates gestures before the signing ceremony of the EU Treaty of Lisbon December 13, 2007. REUTERS/Nacho Doce (PORTUGAL | Foto: Reuters
Je Lisabonská smlouva krokem do Evropy? Diskutujte

"Uvidím během zítřejší debaty. Některé věci v té smlouvě jsou negativní, přijetí má svá pozitiva. Teď to chce dát na lékárnické váhy a zvážit. To přesně provedu," řekla novinářům odstupující ministryně a senátorka Daniela Filipiová.

Stejně tak čeká na debatu Jiří Šneberger. "Kdybych tu smlouvu měl posuzovat jako právní dokument, tak bych pro ni ruku nezvedl a byl bych zásadně proti. Nemyslím si totiž, že je dobře koncipována. Nicméně má to i jiné souvislosti, a to například postavení České republiky v Evropské unii, jak se na nás budou ostatní státy dívat. To je potřeba zvážit," mysl si Šneberger.

Obdobně smýšlí třeba Karel Šebek, Pavel Sušický nebo Luděk Sefzik.

Lisabonská smlouva už prošla Poslaneckou sněmovnou. Pokud ji Senát odhlasuje, bude už jen na prezidentu Klausovi, zda bude dokončena jeho podpisem ratifikace paktu.

 

Právě se děje

Další zprávy