ODS má obavy z Klause. Byl by to problém, říká Němcová

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
20. 10. 2011 19:30
Místopředsedkyně hovoří o tom, co by pro ODS znamenala nová strana Václava Klause
Miroslava Němcová.
Miroslava Němcová. | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud Václav Klaus zůstane za rok a čtyři měsíce po skončení prezidentského mandátu v politice jako tvář politické konkurence, jak už řadu měsíců naznačuje, bude to pro ODS problém.

Těsně před kongresem to připouští v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředsedkyně Miroslava Němcová.

"Neumím na to odpovědět jinak, než že bychom se museli nějak domluvit, jak budeme koexistovat, protože určitě by to byla pravicová strana," říká na konto možných politických plánů prezidenta.

Zakladatel ODS se navzdory pozvání kongresu nezúčastní a delegátům pošle jenom zdravici. Sama ODS pak v nedávné anketě Aktuálně.cz dala najevo, že ani mezi jejími členy není o otce-zakladatele výrazný zájem.

A.cz: Václav Klaus na kongres ODS nepřijede, pošle jen zdravici. Jak to chápete?

Já bych za tím nehledala nějaké složité úvahy, že se od ODS odklání. Důvody jsou většinou prostší, než o jakých se spekuluje. Byla bych ráda, kdyby přijel. Ale nehledám za tím jiné důvody než pracovní a musím to vzít na vědomí.

A.cz: Čekáte návrat Václava Klause do ODS?

Já nevím. Kolem toho se vyrojila řada úvah politologů, co bude dělat Václav Klaus, až odejde z prezidentského postu. Já vím, že to je velmi činorodý a aktivní člověk, který neskončí tím, že by zavřel svou prezidentskou kancelář a přestal veřejně působit. Ale opravdu netuším, jaké má úmysly.

Vím, že ho hodně láká akademický svět. Nebo naopak - kdo ví - jestli se zvrtne ekonomická situace v Evropě, možná bude jejím příštím prezidentem místo Van Rompuye. Protože se prostě bude hledat člověk, který měl od začátku pravdu a věděl, kam to jde. Tak třeba tohleto je jeho nové angažmá (větu dokončuje se smíchem).

Foto: Jan Langer

A.cz: Co když založí prezident novou stranu?

Pan prezident je nesmírně silná postava. Kdyby založil novou politickou stranu, bude to velké zčeření politického rybníku. Bylo by to velmi výrazné posunutí dosavadního uspořádání.

Jméno pro Hrad počká

A.cz: Zatím to nevypadá, že by nadcházející kongres ODS diskutoval o kandidátovi na prezidenta. Ale neměla by už ODS pomalu svého kandidáta určit?

Nemyslím, že by se to mělo stát tématem tohoto kongresu.

A.cz: Ale další kongres bude zřejmě příští rok na podzim, takže zbyde jen krátký čas…

Může to vypadat, že nám zbývá velmi málo času. Ale tento kongres má hledat programová východiska pro krajské a senátní volby. Možná si má ujasnit, jaké postoje budeme mít ke způsobu prezidentské volby. To je základní kámen. Musíme vědět, jaký typ volby to bude, a podle toho vybrat nejlepšího kandidáta. Teď by to bylo úplně proti logice.

A.cz: Znamená to třeba, že v případě přímé volby by měl vybírat kandidáta kongres, ale v případě nepřímé volby by stačil výběr grémia nebo výkonné rady?

Samozřejmě že ne. Návrh vždycky musí předložit vedení strany. Ale nakonec by o tom určitě jednal kongres. Neumím si představit, že by se i v případě nepřímé volby obešla členská základna.

Foto: Jan Langer

Brzda v ČSSD

A.cz: A chce skutečně ODS přímou volbu prezidenta?

Ano. My jsme součástí koalice, která si to dala do programu a připravila návrh zákona, který už prošel prvním čtením. To už by byla opravdu divná politická hra, kdybychom řekli: předložili jsme zákon a nechceme, aby byl schválen. Komplikuje to ale postoj sociálních demokratů. Podle mě oni nechtějí přímou volbu.

A.cz: Ale i váš senátor Jaroslav Kubera říká: je to nesmysl, přímá volba nebude, my ji taky nechceme…

Polovina ODS - možná větší - vždycky považovala za lepší zastupitelskou formu volby. Nicméně přímá volba byl programový koaliční ústupek. A když už se to stalo, zákon napsán byl a teď do toho vstupují požadavky sociálních demokratů, kteří si podle mne velmi dobře spočítali, že pokud uspějí příští rok v senátních volbách, zvyšuje se šance na zvolení jejich prezidenta nepřímou cestou.

A.cz: Platí stále, že byste ráda kandidovala na prezidentku?

Já jsem řekla, že nejprve si musíme udělat jasno v ODS a že nemá smysl vyhlašovat nějakou kandidaturu. Uvažuji o tom, jsem připravena o tom uvažovat, ale v žádném případě ne ohlásit svou kandidaturu bez toho, že bychom se o tom bavili uvnitř strany. Ta debata se ještě neuskutečnila.

 

Právě se děje

Další zprávy