ODS má kompletní vedení. Novou tváří je jen Vodrážka

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
7. 12. 2008 20:40
Třetí den kongresu nejsilnější vládní strany
Kongres ODS: David Vodrážka
Kongres ODS: David Vodrážka | Foto: Ondřej Besperát

* ODS zvolila své vedení * Mirek Topolánek porazil Pavla Béma poměrem hlasů 284:162, 1. místopředsedou se stal starosta Prahy 13 David Vodrážka * V sobotu vystoupil s projevem prezident Václav Klaus a oznámil, že odchází z ODS, protože nesouhlasí s Topolánkovým stylem politiky * Senátor Jiří Oberfalzer navrhne usnesení, které by zákonodárcům ODS zakázalo hlasovat pro Lisabonskou smlouvu

Praha - Kongres nejsilnější vládní strany si v neděli zvolil kompletní vedení. Staronovým lídrem je Mirek Topolánek, který stranu povede do nejbližších sněmovních voleb.

Druhým mužem ODS se nově stal nepříliš známý starosta Prahy 13 David Vodrážka. Ve třetím kole, v němž kandidoval pouze on, získal 333 hlasů.

Po 19. hodině večer volební komise zveřejnila také výsledky 3. kola volby řadových místopředsedů, a je tak definitivně jasné, kdo se s Topolánkem pokusí stranu úspěšně provést nejbližšími sněmovními volbami. Místopředsednické posty obsadili ministři Ivan Langer a Petr Gandalovič. Po 2. kole se k nim přidal i vicepremiér Petr Nečas a po 3. kole si delegáti zvolili také bývalého Středočeského hejtmana Petra Bendla.

Z klání o místopředsednická křesla vypadli: exhejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, poslanec Michal Doktor, náměstek zlínského hejtmana Libor Lukáš, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr dopravy Aleš Řebíček.

Největší drama se navzdory očekáváním neodehrálo při volbě předsedy, ale až při výběru "korunního prince ODS".

Kandidáti na druhou pozici ve stranické hierarchii byli původně čtyři - bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, ministr vnitra Ivan Langer, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Do 2. kola postoupili Langer a Vodrážka, ale ani z něho vítěz nevzešel. Před 3. kolem udělali klíčoví členové ODS politickou dohodu. Vodrážka se stane 1. místopředsedou a Langer místopředsedou.

Topolánek vyzval delegáty, aby dali hlas Vodrážkovi. Langer stáhl kandidaturu a s Vodrážkou se navzájem podpořili.

Reportéři deníku Aktuálně.cz popisovali dění v hotelu Clarion v pražských Vysočanech online. Podívejte se:  

Projevy delegátů Hlasování
Dokumenty: Plná znění projevů Organizační informace a atmosféra na sjezdu
20:40

Vážení čtenáři, živý přenos z 19. kongresu ODS končí. Sobotní i nedělní události jsme pro vás popisovali online.

Sobota s ODS: Prezident Klaus opustil stranu, kterou před 18 lety založil

20:35

ODS má kompletní nejen předsednictvo, ale i Výkonnou radu. Jejím členem se stal také pražský primátor Pavel Bém. Je to jediná funkce v nejvyšších patrech stranické hierarchie, která Bémovi zůstává.

Vedle toho je ještě šéfem vlivné pražské organizace ODS.

19:20

Kongres volí členy Výkonné rady ODS.

19:15

Čtvrtým místopředsedou kongres zvolil Petra Bendla. Hlasovalo pro něj 288 přítomných.

18:24

Po oznámení výsledků vystoupil Evžen Tošenovský a vzdal se kandidatury. Do 3. kola tak postupuje jen Petr Bendl.

18:19

Neoficiální informace hovoří o tom, že místopředsedou se stal také vicepremiér Petr Nečas, když ve 2. kole dostal 301 hlasů. Do 3. kola postupují Petr Bendl s 219 a Evžen Tošenovský se 185 hlasy. Neúspěch zaznamenala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

17:29

Probíhá 2. kolo volby místopředsedů.

17:14

V 1. kole byli místopředsedy zvoleni ministři Ivan Langer a Petr Gandalovič. Langer získal 316, Gandalovič 250 hlasů.

Do 2. kola postupují čtyři kandidáti - vicepremiér Petr Nečas (získal 232 hlasů), bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (184), bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (166) a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (154).

17:11

Volební komise už výsledky sečetla, čeká se na jejich zveřejnění.

17:00

Přesně v 17:00 měl předseda volební komise poslanec Jan Vidím oznámit výsledky volby řadových místopředsedů. Zatím se tak nestalo.

16:00

Začíná volba řadových místopředsedů. V 17 hodin se delegáti dozvědí výsledky.

Kandiduje deset straníků: Petr Bendl, Michal Doktor, Petr Gandalovič, Ivan Langer, Libor Lukáš, Petr Nečas, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, Aleš Řebíček a Evžen Tošenovský.

15:54

Posledními dvěma kandidáty jsou bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a ministr dopravy Aleš Řebíček.

"Na žádné křižovatce ODS není. A já to vím, protože tu křižovatku mám v resortu," řekl s nadsázkou ministr Řebíček.

15:54

Premiéru v boji o vysoké stranické posty zažívá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. "Snahu najít konsensus, komunikovat a politiku řešit věcně," to jsou podle Pospíšila věci, které se bude snažit plnit v případě, že bude zvolen.

15:49

Na řadu přišli náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš, vicepremiér Petr Nečas a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Lukáš sám sebe představil jako novou tvář ODS. "Nebojím se a mezi těmi politickými matadory se moje osoba nemůže ztratit," myslí si neúspěšný kandidát na hejtmana Lukáš.

15:41

Třetím kandidátem podle abecedy je poslanec Michal Doktor, dalšími Petr Gandalovič a poslanec a pražský radní Jiří Janeček.

"V tuto chvíli svoji kandidaturu vzdávám," oznámil Janeček. Pražský radní tak chce přispět k jednotě regionů, protože za Prahu už ve vedení sedí nově zvolený 1. místopředseda David Vodrážka

15:30

Vystupují jednotliví kandidáti na místopředsedy. Prvním byl Petr Bendl, který pouze odkázal na svůj předchozí projev, s tím, že by neřekl nic nového.

Jako druhý se představil europoslanec Milan Cabrnoch. Ten svoji kandidaturu stáhl a podpořil Petra Bendla.

15:22

Začíná blok "Volba místopředsedů". Každý z kandidátů má tři minuty na kandidátský projev.

15:18

Nově zvolený "korunní princ ODS" David Vodrážka poděkoval delegátům za odevzdané hlasy. Poděkoval také Mirku Topolánkovi, Ivanu Langerovi a Pavlu Bémovi.

"Chci vám říct, jsem svůj, jsem David Vodrážka ze Stodůlek. Děkuji," reagoval Vodrážka na spekulace o tom, do jakého vnitrostranického tábora patří.

15:09

Starosta Prahy 13 David Vodrážka získal podle neoficiálních informací 333 hlasů a stal se 1. místopředsedou ODS.

14:30

Probíhá 3. kolo volby 1. místopředsedy ODS. Kandidátem je pouze starosta Prahy 13 David Vodrážka.

14:25

Premiér Mirek Topolánek vystoupil před delegáty s požadavkem, aby na 1. místopředsedu strany zvolili Davida Vodrážku. Ten vyzval, aby jeho volitelé dali hlas Ivanu Langerovi ve volbě řadových místopředsedů. Jeho protikandidát Ivan Langer politickou dohodu přijal a kandidaturu na 1. místopředsedu stáhl.

13:30

Do 14:15 se podává oběd. Ihned poté proběhne 3. kolo volby 1. místopředsedy.

13:22

V kuloárech se za zavřenými dveřmi sešli předseda Mirek Topolánek, šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř a dva kandidáti na 1. místopředsedu - ministr vnitra Ivan Langer a starosta Prahy 13 David Vodrážka. Diskutují o prozatím neúspěšné volbě 1. místopředsedy.

13:19

Ani ve druhém kole nebyl nikdo zvolen. David Vodrážka získal 227, Ivan Langer 226 hlasů. Po přestávce na oběd bude kongres pokračovat 3. kolem volby 1. místopředsedy.

12:35

Avizovaný výsledek 1. kola volby 1. místopředsedy je oficiální. Probíhá 2. kolo.

Do něho nepostoupili dva neúspěšní kandidáti na hejtmany Evžen Tošenovský a Petr Bendl. Oba se ucházejí ještě o pozice řadových místopředsedů.

12:29

Podle neoficiálních informací postupuje do druhého kola volby 1. místopředsedy ministr vnitra Ivan Langer a starosta Prahy 13 David Vodrážka. Langer získal 170, Vodrážka 134 hlasů.

11:48

Začala volba 1. místopředsedy ODS. Rozhoduje se mezi čtyřmi kandidáty - bývalým středočeským hejtmanem Petrem Bendlem, ministrem vnitra Ivanem Langerem, bývalým moravskoslezským hejtmanem Evženem Tošenovským a starostou Prahy 13 Davidem Vodrážkou.

11:40

Poslední v řadě je starosta Prahy 13 David Vodrážka. "Mým přínosem bude pragmatické vidění světa. Hodlám se věnovat každodenním problémům členů. Budu loajální k předsedovi," vyjmenoval své údajné přednosti.

Zmínil svou pozici na radnici městské části Praha 13. Jako starosta prý zná skutečné starosti obyčejných lidí. "Nejsem politik ze zkumavky, který nic jiného nedělal," říká David Vodrážka.

11:25

Následuje bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. "Nemám žádný směr ani ambice do vlády, vláda je věcí jinou, je v polovině vládnutí a má složitý úkol," tvrdí Tošenovský. Jako 1. místopředseda se hodlá zasadit o otevřenou diskusi.

11:17

Ke slovu se dostal ministr vnitra Ivan Langer. Přesvědčuje straníky, že je tím správným mužem na tuto pozici. "Chci být prvním místopředsedou, tedy druhým, ne, prvním mužem na práci. Výkonným místopředsedou," říká Langer.

11:10

Vystupují kandidáti na 1. místopředsedu. První na řadě je bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Hovoří o tom, že je v ODS třeba postavit most. "Máme odpovědnost za ODS a s ní i odpovědnost za jedinou autentickou pravicovou protiváhu krátkodechým levicovým slibům," říkal Bendl.

Bendl chce jako 1. místopředseda zajistit stranickou jednotu. "Chci být tím, kdo bude vytvářet co nejlepší podmínky pro pracovní i neformální setkání." Dalším cílem je podle něho lepší komunikace s veřejností.

11:05

"Chtěl bych poděkovat za zvolení. Cítím to jako velký závazek, silný mandát. Děkuji vám všem," řekl po svém znovuzvolení premiér Mirek Topolánek. "Sláva vítězům, čest poraženým, blahopřeji Mirku Topolánkovi," následoval jej Bém.

Čtěte o reakcích opozičních a koaličních lídrů: Rath: ODS ztratila soudnost. Sněmovnu čeká drama

11:01

Mirek Topolánek obhájil svoji pozici. Získal 284 hlasů, Pavel Bém jen 162. Staronový předseda nyní mluví k delegátům.

10:23

Podle informací z kuloárů by měl Mirek Topolánek zvítězit již v prvním kole. Vypadá to, že dostane okolo 340 hlasů, řekl deníku Aktuálně.cz jeden z obeznámených delegátů.

10:00

Začala volba předsedy nejsilnější vládní strany. Delegáti ODS volí mezi Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem.

Do 10:20 si delegáti mohou vyzvednout hlasovací lístky, v 10:45 se uzavřou volební místnosti. Volební komise má pak čtvrt hodiny na zpracování hlasovacích lístků a vyhlášení výsledku volby.

Úderem 11. hodiny může ODS znát svého nového lídra.

9:51

"ODS je dobrá značka, dokonce moc dobrá značka," myslí si Bém. Stojí podle něho za námahu.

"Nechť má vaše volba přesah nejen do příštího dne, ale i do příštího roku, ne-li do dalšího desetiletí," zakončil svůj kandidátský projev stávající 1. místopředseda Pavel Bém. Vyjádřil také přání, aby ODS z této volby vyšla jako silnější strana.

9:51
9:40

Bém vyjmenovává důvody, proč by se měl stát předsedou vládní ODS. Jako hlavní devizu vidí fakt, že je lídrem pražské ODS, která se výrazně zasloužila o úspěch strany v posledních sněmovních volbách.

"Jsem spokojeným otcem i manželem," pokračuje Bém. I to, že má pořádek v soukromí, je podle něho důkaz, že zvládne udělat pořádek v partaji.

Jako další důvody uvádí své studium na "špičkových domácích i zahraničních univerzitách". "Měl jsem možnost naučit se anglicky skoro tak, jako umím česky," pochlubil se primátor. Poté zmínil i svůj výstup na Mt. Everest.

9:35

Topolánka u řečnického pultu vystřídal Pavel Bém. Ve svém projevu chce přesvědčit delegáty, že má na to vystřídat Topolánka i v čele strany.

"Rád bych vám dokázal, že k Mirkovi Topolánkovi existuje reálná alternativa. Na co jsem sáhl, to jsem vyhrál," začal Bém.

9:27

Topolánek se delegátům svěřil, že přemýšlel, zda ještě něco může dát české pravici, ODS a občanům ČR. "Nakonec jsem si odpověděl, ano mohu," řekl Topolánek. "Ano, chci znovu stát na špici, kde fouká vítr," dodal.

A v projevu reagoval i na výtky prezidenta a bývalého čestného předsedy Václava Klause, který tvrdí, že ODS je pod Topolánkovým vedením ideologicky vyprázdněná a vzdaluje se od politiky, s níž Klaus stranu zakládal. "I vysoký Topol může mít hluboké kořeny," vzkázal na Hrad Topolánek.

9:27
9:23

Na řadě jsou projevy kandidátů na předsedu ODS. První dostal slovo premiér Mirek Topolánek.

9:18

Začíná jednání, zahájil ho europoslanec Jan Zahradil.

9:12

Kongres ODS čeká třetí a poslední jednací den v pražských Vysočanech. Dnes je na programu volba předsedy a místopředsedů.

Sál se pomalu zaplňuje, přesto v předsálí zůstávají hloučky delegátů, kteří diskutují o klání Topolánek-Bém.

Mezi delegáty se šíří zpráva, že boj o 1. místopředsedu proběhne mezi ministrem vnitra Ivanem Langerem a starostou Prahy 13 Davidem Vodrážkou

 

Právě se děje

Další zprávy