ODS kritizuje zákon o evidenci tržeb, hrozí i obstrukcemi

ČTK ČTK
12. 3. 2015 15:40
Předseda ODS Petr Fiala řekl, že je strana připravena využít všech možností k zablokování zákona.
Předseda ODS Petr Fiala.
Předseda ODS Petr Fiala. | Foto: ČTK

Praha - ODS udělá vše proti přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, který je jednou z hlavních priorit koaliční vlády. Opoziční strana je kvůli zákonu připravena zablokovat jednání Sněmovny tak, aby z ní neodešel žádný nový zákon.

Zástupci ODS to ve čtvrtek řekli na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Připravované normě vytýkají, že jde o zbytečný zásah do osobních svobod a návrat k socialismu.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že strana je připravena využít všech možností, které jí dává jednací řád Sněmovny. Ústupky vůči vládě v této záležitosti si příliš nedokáže představit. Návrh je podle něj nesmysl, který nikomu neprospěje.

"Pokud přistoupíme k obstrukcím, tak takovým, které jsou účinné. Sám za sebe mohu říct, že budu navrhovat svým kolegům, abychom v případě nutnosti zablokovali Sněmovnu," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

"Zablokovat Sněmovnu znamená, že jsme opravdu připraveni, že ze Sněmovny neodejde žádný nový zákon," doplnil.

Obstrukce u služebního zákona zabraly

Připomíná to situaci z loňského roku, kdy ODS spolu s TOP 09 pohrozila, že zablokuje schválení služebního zákona. Vláda tehdy začala s opozicí jednat a nakonec se našel kompromis. Ze Stanjurova vyjádření ale vyplývá, že zvažované blokování dolní komory by mohlo být ještě širší. Předseda poslanců ODS je přesvědčen, že minimálně u TOP 09 jeho strana podporu najde.

Místopředseda poslaneckého klubu František Laudát na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že TOP 09 by nerada paralyzovala choď Sněmovny. Dodal, že o spolupráci s ODS v tomto bodě zatím strana nejednala, ale v zásadních věcech pravicová opozice často postupuje společně.

Ministr financí Andrej Babiš napsal ČTK v sms zprávě, že registrační pokladny jsou pozitivní projekt, v němž je i návrh na snížení DPH u restaurací z 21 na 15 procent. K samotné hrozbě ODS o blokování jednání Sněmovny se nevyjádřil.

Podle Babiše je návrh nutný pro narovnání podmínek mezi poctivými a nepoctivými podnikateli. Uvedl to ve svém vyjádření pro deník Právo.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák řekl, že hrozby zablokování Sněmovny nepovažuje za tak velké, jak je ODS na tiskové konferenci prezentovala. Obstrukce bude vláda podle Sklenáka řešit, až situace skutečně nastane.

Vláda si od normy slibuje omezení daňových úniků. Systém má začít fungovat od začátku příštího roku. Babiš Právu také řekl, že pokud se projekt nestihne spustit k 1. lednu 2016, je možné jej spustit počátkem kteréhokoliv dalšího měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy