ODS je zadlužena. Žila nad poměry, prozrazují účty

Petr Holub, Kateřina Eliášová
26. 11. 2009 18:07
Na zrušených volbách jsme tratili ze všech stran nejvíc, vysvětlují občanští demokraté důvod, proč se dostali do dluhů.
Kongres už to tušil.
Kongres už to tušil. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanská demokratická strana se dostala do dluhů a její lidé to vysvětlují takto: Na zrušených volbách jsme tratili ze všech stran nejvíc.

ODS plánovala utratit za podzimní kampaň 230 milionů milonů, podle hlavního manažera Jana Kočího ale nakonec musela za nasmlouvané služby zaplatit nejméně 150 milionů.

Sociální demokraté tvrdí, že dopadli lépe. Chtěli utratit 190 milionů, podle volebního manažera Jaroslava Tvrdíka ztratili „jen" sto milionů.

Podrobnější pohled do účtů ODS však ukazuje, že zrušené volby nejsou jediným důvodem, proč se jejich pokladny vyprázdnila.

Strana si zvykla žít nad poměry.

Reprezentace a "ostatní služby"

Díky volebním výsledkům dotuje stát ODS každým rokem dvěma sty miliony korun. K tomu může jednou za čtyři roky získat příspěvek k nákladům na volby do sněmovny, který obvykle dosahuje rovněž dvou set milionů. Stát přispívá ještě na náklady k evropským volbám, letos však i vítězná ODS vydělala pouze 22 milionů.

Tím končí výčet významných příjmů. Sponzoři loni ODS poslali 75 milionů, předloni se nekonaly žádné volby a tak dary nedosáhly ani dvaceti milionů. Členské příspěvky dosahují 15 milionů.

Příjmy se v posledních třech letech nezvyšovaly, rostly však výdaje.

Drahý provoz

Podražily náklady na volební kampaně.

V roce 2006 zaplatila ODS za sněmovní, senátní a komunální volby 349 milionů. Loni se konaly jen dvoje méně důležité volby do krajů a do Senátu na které ODS vynaložila 321 milionů.

Loni se navíc o sto procent zvýšily provozní náklady.

V předchozích letech se držely pod 80 miliony, rok 2008 znamenal navýšení na 153,4 milionu. Náklady na mzdy zaměstnanců zůstaly na úrovni minulých let, tedy 60 milionech. Náklady na reprezentaci vyrostly z pěti na 17 milionů, nárůst o 60 milionů zaznamenala kolonka „ostatní služby".

Ani letos provozní náklady neklesly. Podle manažera Kočího dosáhnou jen za druhé pololetí sta milionů.

Svody roku 2007

Občanské demokraty sváděla k utrácení pozitivní bilance do roku 2007.

Ještě začátkem loňského roku měli na stranických účtech 270 milionů. Po nákladné kampani se přebytky do konce roku snížily na osmdesát milionů.

Letošní výnos z evropských voleb nezaplatil ani náklady na kampaň.

I kdyby se tedy ODS vyhnula kampani na předčasné volby do sněmovny, zůstalo by jí počátkem supervolebního roku na účtech nejvýš 100 milionů.

Rána z milosti

Kampaň pro předčasné volby však proběhla.

I když ODS plánovala skromnější výdaje, než pro krajské volby 2008, tak většinu nákladů musela krýt bankovním úvěrem.  Protože se volby nekonaly, nedostane státní příspěvek a nemá z čeho půjčku vrátit.

Dluh nevyrovná ani průběžná platba od státu v prosinci. 

Z dostupných dat vyplývá výsledek, že koncem roku bude strana dlužit 50 až 100 milionů korun. První větší platbu od státu ve výši sto milionů korun pak může čekat až v červenci.

 

Právě se děje

Další zprávy