ODS: Dohoda není politický handl, jde nám o reformy

Domácí Domácí
19. 4. 2011 22:48
Online jsme sledovali doznívající vládní krizi a reakce na noční dohodu koalice
Foto: Jan Langer

Praha - Trojkoaliční vláda noční dohodou vykročila z krize, která českou politickou scénu ochromovala 16 dní.

Dojednaný kompromis ovšem nejprve mírně zpochybnil prezident Václav Klaus. Prohlásil, že si není jistý, zda je řešení vládní krize dohodnuté koaličními špičkami definitivní. Není podle něj zřejmé, jestli dohodu lídrů ODS, TOP 09 a VV ještě nerozbourají poslanci.

Prezident tím narážel na fakt, že noční koaliční smír v úterý posuzovaly poslanecké kluby jednotlivých stran.

Klaus ale následně ujistil, že je připraven přijmout personální změny ve vládě už ve čtvrtek, umožní-li mu to program.

Že trojkoalice má do jednoty stále daleko v úterý odpoledne potvrdily především výsledky jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných. Ten přijal usnesení, že podpora poslanců VV koaliční vládě je pouze "podmínečná". Nutná je shoda nad důchodovou a zdravotnickou reformou a Nečas také musí dokončit rekonstrukci vlády podle pravidla presumpce viny. 

Naopak poslanci TOP 09 včerejší dohodu obhajují, jde podle nich o "nutný kompromis". V podobném duchu se za ODS vyjádřil i premiér Petr Nečas. Podle něj je zřejmé, že tato vláda má smysl jen v případě, že bude schopna prosadit reformy.

Slyšet o sobě dali i dva koaliční rebelové - bývalí poslanci za VV Jaroslav Škárka a Stanislav Huml prohlásili, že vládu při hlasování o nedůvěře nepodpoří. Pro jednotlivé reformní kroky koalice však hodlají hlasovat i nadále.

Úterní události spojené s doznívající vládní krizí sledujeme v online:

Vládní krize stručně

  • Nečasovým kabinetem zmítá krize už déle než dva týdny.
  • Odstartovala ji kauza údajného uplácení poslanců Věcí veřejných - Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka z toho nařkli faktického šéfa strany Víta Bártu.
  • Ministr dopravy Bárta následně rezignoval a premiér Nečas odnesl na Hrad také návrhy na odvolání ministra vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše. Prezident Klaus zatím demise nepřijal.
  • Krizi pokračovala informací o Bártově plánu získat díky politice ekonomickou moc.
  • Dále gradovala například zveřejněním nahrávky Kočí o tom, že se měla část ODS podílet na vyvolání rozkolu ve VV.
  • Opoziční ČSSD se rozhodla, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. V pondělí oficiálně podala žádost o svolání mimořádné schůze sněmovny. Ta by se měla uskutečnit po Velikonocích.
  • V pondělí večer začala klíčová koaliční schůzka, jejímž výsledkem byla vzájemná dohoda o pokračování koalice na půdorysu všech tří současných vládních stran.
  • Na vnitru skončí ministr Radek John, nahradí jej Jan Kubice. Šéfem resortu školství zatím zůstane Josef Dobeš a dopravu po Vítu Bártovi převezme Radek Šmerda. Více o změnách ve vládě ZDE.

22:40 - Vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek v České televizi potvrdil, že Klaus ve čtvrtek jmenuje nové ministry.

Předčasné volby by podle něj znamenaly katastrofální zdržení reforem. "Lidé tomu možná nevěří, zatím mají co jíst, berou platy. Nové volby by byly ale skutečně katastrofou," řekl Hájek.

22:30 - Místopředseda ČSSD Michal Hašek prohlásil, že fraška vládní koalice již nemůže pokračovat. "Máme plán B - a to jsou nové volby. Bez rozdání nových karet to nepůjde," řekl Hašek. Souhlasí s ním i šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. 

22:25 - "Jde o uměle vyvolanou kauzu, za kterou mohou média, pan Petr Tluchoř (šéf poslaneckého klubu ODS) a paní Kristýna Kočí (bývalá poslankyně VV)," prohlásil vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek.

22:15 - Věci veřejné stále volají po odvolání ministra obrany Alexandra Vondry. Svůj požadavek zopakovaly na pondělní K12. Řekl to poslanec TOP 09 Jan Husák.

22:10 - "Je to pro nás velký kompromis," prohlásil v Událostech komentářích poslanec TOP 09 Jan Husák k dohodě tří koaličních stran. Na otázku, zda TOP 09 nevadí, že ve vládě zůstanou bývalí zaměstnanci bezpečnostní agentury ABL, odpověděl: "Pro nás je důležité dostát své odpovědnosti a dotáhnout reformy do konce." 

19:23 - Návrh nestranického kandidáta Jana Kubiceho na post ministra vnitra je signálem hluboké vzájemné nedůvěry mezi vládními koaličními partnery. V Radiožurnálu to uvedl advokát a bývalý ministr spravedlnosti Jan Kalvoda

„Zpráva, kterou vysílá dnešní koalice svou úžasnou dohodou, dát na ministerstvo vnitra s důrazem na policii někoho, kdo není příslušníkem žádné z koaličních stran, je velmi smutná zpráva, protože mluví o stupni vzájemné důvěry koaličních partnerů," řekl  Kalvoda.

18:52 - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v České televizi řekl, že neví o žádném občanském demokratovi, který by se proti posledním krokům premiéra Petra Nečase postavil.

"Absolutní většina strany stojí za Petrem Nečasem. Nezaznamenal jsem, že by někdo zpochybnil jeho mandát," prohlásil Pospíšil.

Na dotaz, zda by měl Petr Tluchoř zůstat šéfem poslaneckého klubu ODS, Pospíšil řekl:  "Ne všechny jeho poslední kroky byly šťastné, není ale důvod ho odvolávat."

18:45 - To, že by Radek John (VV) svůj "nový úkol" nezvládl, se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) neobává.  "Ministr John bude mít prostor, aby se věnoval jednomu tématu a to boji proti korupci. Již nebude muset řešit další věci, co v současné době musel," prohlásil v České televizi Pospíšil. 

17:19 - Premiér zároveň prohlásil, že už brzy dokončí hodnocení jednotlivých ministrů svého kabinetu. Podle tohoto hodnocení se pak bude rozhodovat i při další možné rekonstrukci vlády.

17:18 - Oprávněnost pokračování této vlády podle Nečase prověří ochota a schopnost prosadit reformy.

17:15 - Podle Nečase je důležité, že Věci veřejné už neřídí ministerstvo vnitra. "To byl cíl, který jsme si vytkli," podotkl premiér. Nečas podle svých slov navrhl na post šéfa resortu šest nestraníků.

17:12 - Dohodu o pokračování trojkoaličního kabinetu považuje ODS podle předsedy Petra Nečase za přijatelný kompromis.
"Je klíčové, že budeme pokračovat v reformách na půdorysu všech tří stran," řekl Nečas s tím, že dohoda nebyla "politickým obchodem či handlem".

16:57 - Prezident Václav Klaus při návštěvě Libereckého kraje v rozhovoru pro Právo a TV Nova uvítal, že trojkoalice uzavřela dohodu, zároveň se ale zlobí na "tluchořovskou kliku ODS" a další skupiny, které podle něj za krizí stojí a nyní se snaží dohodu rozbít. Pochválil také ministra školství Dobeše, který prý měl nakročeno být nejlepším šéfem resortu za desetiletí.

16:30 - Senátoři ODS jednomyslně podpořili noční postup stranických vyjednavačů, který vedl ke kompromisnímu řešení koaliční krize. Zároveň chtějí být co nejdříve seznámeni s obsahem reformních zákonů, s nimiž chce vláda v červnu požádat sněmovnu o vyslovení důvěry.

16:28 - Strana zelených považuje noční koaliční dohodu o změnách ve vládě za další ukázku neschopnosti vlády řešit skutečné problémy země. Koalice přešla fakt, že ve vládě dál působí lidé vážně podezřelí z klientelismu, korupce a jejího krytí. Odchod ministrů Johna, Dobeše a Vondry je nevyhnutelný.

"Výsledky dohody ještě více posílily dojem, že koaliční krize je ve skutečnosti soubojem zákulisních lobby ve službách stran, které vláda neuměle kamufluje jako politickou dohodu o novém začátku. V našich očích se však přiblížila svému konci. Otázkou je, jak dalece se jí ještě podaří prohloubit devastaci politické kultury,"  říká předseda strany Ondřej Liška.

16:05 - "Noční dohoda je kompromis možného, ze kterého neskáču radostí dva metry vysoko," prohlásil poslanec za TOP 09 Jan Husák. "Nemusí se mi například líbit, že ve vládě zůstává ministr Dobeš dříve propojený s bezpečnostní agenturou ABL. Pokud si však strana Věcí veřejné post ministra školství Dobeše vzala jako podmínku setrvání v proreformní vládě, museli jsme ustoupit. Argumentem bylo uskutečnění státních maturit," řekl Husák, který se nočního vyjednávání zúčastnil.

15:35 - "Poslanecký klub TOP 09 a Starostové plně podpořil včerejší dohodu, která vznikla při jednání K12," oznámil šéf klubu Petr Gazdík. Vyjednané kroky považují poslanci TOP 09 za nutný kompromis. "Reformy zakotvené v programu vlády považují všichni členové klubu TOP a Starostové pro další vývoj ČR za naprosto zásadní," uvedl.

15:22 - Radek John hodlá ve funkci vicepremiéra pro boj s korupcí jezdit s jednotlivými ministry potírat úplatkářství přímo do krajů. V případě protikorupční strategie John upozornil na termíny, kdy se mají jednotlivé kroky provést. "Změny ve vládě je nesmí zpozdit," zdůraznil John.

V nové funkci se chce John obklopit svými spolupracovníky z vnitra, kteří tam mají boj s korupcí na starosti. Svého nástupce na vnitru, bývalého elitního detektiva Jana Kubiceho, chce upozorňovat na "kostlivce ve skříni".

15:00 - Bývalí členové poslaneckého klubu Věcí veřejných Jaroslav Škárka a Stanislav Huml vládu ani s navrhovanou personální obměnou nepodpoří. V úterý to řekli agentuře Mediafax s tím, že bezpečnostní agentura ABL dosud z vlády nezmizela.

"Tuto vládu bych rád podporoval, ale není splněna podmínka, aby ABL z vlády zmizela," řekl Mediafaxu Škárka, čímž narážel na ministra školství Josefa Dobeše (VV), který dřív býval personálním ředitelem bezpečnostní agentury. Někoho, kdo by byl na post ministra školství vhodnější, ale jmenovat nechtěl. Rád by ovšem podporoval reformní snahy vlády.

14:47 - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) má výhrady k tomu, aby sněmovna řešila zasedací pořádek poslanců v jednacím sále. Změny požadují Věci veřejné. Tři své bývalé kolegy, které vedení strany vyloučilo, už nechtějí mezi sebou. Bývalou šéfku klubu VV Kristýnu Kočí i poslance Jaroslava Škárku a Stanislava Humla zřejmě čeká stěhování do lavic v poslední řadě. O změně musí ale podle jednacího řádu rozhodnout plénum.

14:12 - Schůze Poslanecké sněmovny s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě na žádost poslanců ČSSD je svolaná na úterý 26. dubna od 14:30. O kroku předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) informoval v úterý Mediafax Roman Žamboch ze sněmovního tiskového odboru.

13:55 - "Bude to štíhlý úřad. Nejde o to, aby vzniklo nové velké ministerstvo," komentoval Radek John svůj nový post vicepremiéra pro boj s korupcí.

13:34 - Z usnesení poslaneckého klubu Věcí veřejných:

Poslanecký klub konstatuje, že strana Věci veřejné provedla zásadní personální změny ve své reprezentaci ve vládě jako první, a to navzdory tomu, že zcela odmítáme nařčení koaličních partnerů ze záměru privatizace veřejné moci Věcmi veřejnými. O to více očekáváme rychlé a razantní řešení i od koaličních partnerů.

Vyjadřujeme koaliční vládě pouze podmínečnou podporu odvislou od splnění několika nezbytných podmínek.

1) Je nutná shoda nad dokončením důchodové reformy a nad konceptem zdravotnické reformy do konce června tak, aby při hlasování o důvěře vládě bylo možné potvrdit shodu i nad nejzásadnějšími reformami.

2) Očekáváme, že premiér uspokojivě naplní svůj slib o výrazné personální rekonstrukci vlády odrážející pravidlo presumpce viny uplatňované vůči VV.

To, že včera VV netrvaly na dalších personálních změnách ve vládě chápeme pouze jako prostor pro podporu premiéra pro stabilizaci jeho pozice.

3) Vítáme zřízení rady vlády pro boj s korupcí, kterou povede Radek John. Jejím prostřednictvím bude koordinovat protikorupční opatření na všech ministerstvech. Podporujeme další jednání o přesném vymezení kompetencí Radka Johna v pozici vicepremiéra pro boj s korupcí jak v koordinační roli se státními orgány, tak i s nevládními a profesními organizacemi.

Více čtěte ZDE.

13:22 - Jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných právě skončilo.

13:10 - Poslanecký klub Věcí veřejných stále pokračuje v jednání. Podle zákulisních informací mezi poslanci panuje relativně dobrá nálada. Ve 14 hodin začíná svou schůzi také sněmovní klub TOP 09.

12:35 - Proti řešení vládní krize, na němž se v noci shodli lídři koalice, je i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Jmenování nového ministra vnitra (Jana Kubiceho), který je spoluvlastníkem bezpečnostní agentury, i uměle vytvořená vládní trafika pro Radka Johna je výsměchem všem občanům této země," nechal se slyšet.

12:17 - ČSSD oznámila, že neustoupí od hlasování o nedůvěře vládě. Kubice podle sociálních demokratů není zárukou nestrannosti ministerstva vnitra, John dostal trafiku a Nečas nesplnil slib o ABL.

11:51 - "Koaliční apríl na nás všechny se nekonal 1. dubna, ale dnes v noci. Považuji výsledek nočního jednání koalice v Kramářově vile za opravdu špatnou zprávu pro Českou republiku," komentoval současnou situaci 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

"Deabelizace se nekoná, zůstává slovy ministra Pospíšila maskot ABL Radek John, ale dokonce i bývalý přímý zaměstnanec ABL pan ministr Dobeš. Na vnitru pro změnu jednu bezpečnostní agenturu nahrazuje druhá, o nestrannosti pana Kubiceho si mohla česká veřejnost obrázek již také před pár lety udělat," řekl mimo jiné Hašek.

11:45 - Prezident Václav Klaus prohlásil, že je připraven přijmout personální změny ve vládě už ve čtvrtek, umožní-li mu to program. Chce rychlé celkové řešení, včetně jmenování ministrů.

11:34 - Na jednání klubu VV opět chybí poslankyně Jana Suchá. Šéfka klubu Karolína Peake Aktuálně.cz řekla, že Suchá je řádně omluvena. "Jsem s ní v kontaktu. Není pravda, že by Jana Suchá patřila mezi odpadlíky, jak se někdy říká v médiích," uvedla.

Jana Suchá bývá označována za rebelku VV. Na schůzky klubu nechodí od doby, co se strana za dramatických okolností rozešla s Jaroslavem Škárkou, Kristýnou Kočí a odešel Stanislav Huml. Sama prohlásila, že nehodlá být loutkou.

11:28 - Od 11 hodin jedná ve sněmovně poslanecký klub Věcí veřejných. Noční koaliční dohodu poslanci VV nechtěli před jednáním příliš komentovat. Pouze Viktor Paggio poznamenal, že současnou situaci "vidí velmi dobře".

11:04 - Uspokojení nad odchodem Radka Johna z čela ministerstva vnitra vyjádřil v úterý předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. Naše petiční akce k tomu rozhodně přispěla, uvedl v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

Zatímco konec působení Johna hodnotí pozitivně, k osobě pravděpodobného budoucího ministra vnitra se vyjádřil zdrženlivě. "Nechci nikoho předem zatracovat, záležet bude na tom, jaké učiní kroky a zda dojde skutečně k odstřižení ministerstva vnitra od ABL a jiných bezpečnostních agentur. Osobně pana Kubiceho neznám, řekl bych to samé, co po jmenování Johna: nechť za ně mluví jejich skutky, pak uvidíme," poznamenal Štěpánek.

10:29 - Jako dočasnou vnímá svou nominaci do čela ministerstva dopravy dosavadní náměstek Radek Šmerda. Agentuře ČTK v úterý řekl, že úřad hodlá vést právě jen do té doby, než Vít Bárta, neformální lídr nejmenší vládní strany Věci veřejné a dosavadní šéf resortu, očistí své jméno v kauze možného uplácení vlastních poslanců i údajných snah o průnik agentury ABL do státní správy.

"Já jsem za těchto podmínek i do toho šel. Doufám, že se Vít Bárta očistí, a jsem ochotný to do té doby převzít," řekl Šmerda.

10:20 - "Zprávy jsem dostával mezi jedenáctou a třetí ráno, takže nic podrobného o tom nevím," řekl Václav Klaus. Jak poznamenal, ráno už mluvil s předsedou vlády. "Já bych si jen přál, aby tato dohoda nebyla zbourána, předpokládám, že ji ještě musí schvalovat poslanecké kluby. Proto není důvod, abych jásal předem, ale budu velmi rád, když to dopadne," dodal prezident.

Personální obsazení nechtěl komentovat. "Já jsem nepřicházel s žádným konkrétním návrhem, s žádným konkrétním jménem. Mně nešlo o konkrétní jména, ale o dohodu jako celek," vysvětlil Klaus.

09:50 - Prezident Václav Klaus si není jistý, zda je řešení vládní krize dohodnuté koaličními špičkami definitivní. K personálním změnám ve vládě se proto zatím nechce vyjadřovat, řekl novinářům při návštěvě Liberce. Navržená jména nových ministrů prý slyšel v noci poprvé a není podle něj zřejmé, zda dohodu lídrů ODS, TOP 09 a VV ještě nerozbourají poslanci.

08:55 - "Až bude (premiér Nečas) shánět nového ministra spravedlnosti, tak sáhne po (Jiřím) Kajínkovi," reagoval v České televizi někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Dostáváme se na úroveň zemí jako Zimbabwe," dodal poslanec, který s Kubicem vede už několik let spor kvůli zprávě, kterou Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zveřejnil před volbami v roce 2006.

"Zcela nepochybně existují dlouhodobé vazby mezi plukovníkem Kubicem, firmou ABL a také panem Johnem. Myslím, že bychom se mohli teď už začít směle ptát, kde začínaly investigativní pořady pana Johna," poukázal Paroubek na někdejší Johnům televizní pořad Na vlastní oči.

01:05 - Petr Nečas novinářům řekl, že nynější změny nejsou poslední. Další hodlá uskutečnit do konce června, kdy obnovená vláda požádá sněmovnu o vyslovení důvěry. Ministři mají do té doby předložit nejdůležitější zákony.

00:55 - Ministrem dopravy má být místo Bárty jeho náměstek Radek Šmerda.

00:55 - Ministr Dobeš ve vládě zůstane, i když je spojený s ABL, což byla klíčová překážka pro ODS. Důvodem je podle premiéra hlavně příprava státních maturit.

00:35 - Ministrem vnitra má být podle koalice bývalý šéf protimafiánského policejního útvaru Jan Kubice. Radek John by měl být vicepremiérem pro boj s korupcí. Ve vládě zůstane i ministr školství Josef Dobeš.

00:10 - Jednání končí, za 15 minut je ohlášená tisková konference politiků.

 

Právě se děje

Další zprávy