ODS chce změnit doplatky pro majitele ubytoven

ČTK ČTK
20. 5. 2013 15:41
Majitelé čerpají peníze podle počtu ubytovaných a inkasují částky vyšší než nájemné
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Skupina poslanců ODS navrhla změnit výplatu doplatků na bydlení. Majitelé ubytoven by je měli dostávat výhradně na jednu místnost nebo byt.

Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných a inkasují částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné, stojí v důvodové zprávě novely zákona o hmotné nouzi. Předloha vymezí takzvaný okruh společně posuzovaných osob pro výplatu dávky.

"Chceme přinutit majitele ubytoven, aby si za své služby účtovali reálné ceny a nezneužívali náš sociální systém," uvedla v tiskové zprávě Ivana Řápková, která novelu předložila s dalšími občanskými demokraty Zbyňkem Stanjurou a Jaroslavem Krupkou.

Majitelé často zneužívají špatnou situaci nájemníků

Není podle Řápkové přípustné, aby majitelé ubytoven zneužívali to, že si jejich nájemníci nemohou najít jiné bydlení. "Ať už proto, že nemají na kauci na nájem, nebo prostě proto, že majitelé jiných nemovitostí sociálně slabé často rovnou odmítají," dodala poslankyně.

Okruh společně posuzovaných nájemníků budou úřady podle novely určovat na základě hlášení k trvalému pobytu nebo podle skutečného stavu.

Předloha podle Řápkové umožní úřadům práce vyplácet doplatek jen do výše nájemného, které je v místě obvyklé. Normu nejprve posoudí vláda, rozhodne o ní Parlament.

Občanští demokraté uvádějí, že za současnou situací stojí sociální reforma platná od loňského roku.

Ve sněmovně se norma změnila tak, že okruh společně posuzovaných lidí je možné stanovit jen těžko. Zatímco v roce 2011 vyplatily úřady podle důvodové zprávy na doplatku na bydlení 850 milionů korun, loni to bylo už 1,67 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy