ODS chce za premiérku Němcovou, TOP 09 souhlasí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
19. 6. 2013 19:20
Praha - Kandidátkou ODS na premiérku bude Miroslava Němcová. Rozhodlo o tom grémium ODS na středečním jednání.
Miroslava Němcová (ODS).
Miroslava Němcová (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Dosavadní předsedkyně Poslanecké sněmovny by tak měla podle představ ODS nahradit Petra Nečase, který kvůli "aféře Nagyová" v pondělí rezignoval.

"Miroslava Němcová je zkušenou političkou s odpovídajícím morálním kreditem, ukotvenými názory a schopností důstojně reprezentovat Českou republiku v zahraničí," komentoval volbu Němcové první místopředseda strany Martin Kuba.

Němcová v roli premiérky má tak zachránit koaliční projekt ODS-TOP 09-LIDEM a dovládnout v této sestavě až do řádných voleb na jaře 2014. "Je to patnáct let od doby, kdy jsem se stala poslankyní. V životě přijde okamžik, kdy musíte sečíst podporu, které se vám v průběhu let dostalo a ujmout se odpovědnosti," nechala se slyšet.

Podle ČSSD je navržení Němcové na premiérku rizikem pro celou zemi. Politička není kompetentní v ekonomice a nemá žádné zkušenosti s výkonnou mocí, sdělil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. "Zdá se, že krize ODS je mnohem hlubší, než jsme si mysleli. Navrhnout uprostřed recese ekonomicky nekompetentní premiérku bez sebemenších exekutivních zkušeností je riziko pro celou zemi," uvedl v textové zprávě Sobotka.

Paní Němcová je jako dlouholetá představitelka ODS spoluodpovědná za chybné reformy a nespravedlivou politiku vlády v minulých letech, a nelze proto od ní čekat žádnou nápravu. Její pravicovou vládu nepodpoříme," dodal.

Pro koaliční partnery je Němcová v čele vlády vcelku přijatelná.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg i šéfka LIDEM Karolína Peake ale uvedli, že bude těžké najít za Němcovou náhradu na postu předsedkyně Sněmovny. "Paní Němcové si velice vážím, je to vážená dáma. Jenže touto volbou uděláme někde jinde díru," řekl ČTK Schwarzenberg. Podle něj je ODS personálně vyprázdněnou stranou, když musí při hledání kandidáta na premiéra vytrhnout někoho z jiného důležitého postu. "ODS má vzácný dar: jeden problém - premiéra - vyřešila, ale nastal tím další. Musíme najít nového předsedu sněmovny," řekl předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Výhrady má TOP 09 ke způsobu, jakým se o Němcové dozvěděla.

"Popravdě jsme očekávali, že jméno kandidáta na premiéra řekne ODS nejdřív svým koaličním partnerům, podobně jako my, když jsme se chovali korektně a nevyzývali Petra Nečase k demisi, dokud se o tom neporadí ODS," řekl Petr Gazdík a dodal: "Teď jsme postaveni před hotovou věc."

Přijatelná pro koaliční partnery

"Samozřejmě se o tom musíme poradit v poslaneckém klubu a vnitrostranicky. Ale bez ohledu na způsob, jakým se to dozvídáme, je jméno paní Němcové přijatelné," dodává Petr Gazdík.

"Osobně nemám proti paní Němcové žádné výhrady a vůči její osobě nezazněly žádné připomínky ani na jednání strany LIDEM," říká vicepremiérka Karolína Peake.

Prezident Miloš Zeman nicméně ještě během středy vzkázal koalici, že její "kandidát na premiéra" není totéž co "premiér", a dal jednoznačně najevo, že na něm bude, bude-li koaličního kandidáta akceptovat.

Zklidnění vod

"Tímto krokem mu ODS nabízí nejlepší řešení na zklidnění vod v popovodňových časech," uvedl v této souvislosti Kuba. Dodal, že se mu prezidenta Miloše Zemana zkontaktovat nepodařilo.

Jeho mluvčí Hana Burianová na dotaz Aktuálně.cz reagovala tak, že se prezident nebude v tuto chvíli k nominaci Němcové nijak vyjadřovat.

Pokud se nakonec koalice oficiálně shodne na jménu kandidáta na premiéra, bude muset zároveň prezidentu Zemanovi prokázat, že za ní stojí většina poslanců. Vzhledem k tomu, že Roman Pekárek za ODS je jako pravomocně odsouzený ve vězení a David Rath z ČSSD ve vazbě, dal prezident Zeman najevo, že mu stačí podpora stovky poslanců.

Variantou k tomuto scénáři by pak byly předčasné volby. Na tom by se ale muselo shodnout minimálně 120 poslanců.

Pokud by zkrachoval koaliční projekt a zároveň se nesehnal potřebný počet poslanců k rozpuštění sněmovny, pravděpodobně by nastala možnost, že Miloš Zeman jmenuje úřednickou vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy