ODS chce za ombudsmana Dundáčkovou, ČSSD Šabatovou

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
8. 7. 2010 14:20
Sněmovna zřejmě vybere některou z navržených žen, nebo bude volbu opakovat
Kdo na jeho místo?
Kdo na jeho místo? | Foto: Ludvík Hradilek

* aktualizovali jsme o rozhodnutí ODS zvolit Dundáčkovou * ČSSD a TOP 09 podpoří Šabatovou * ostatní strany ještě nemají jasno

Praha - Poslanci zahájili výběr nástupce prvního českého ombudsmana Otakara Motejla.

Na poslední chvíli - lhůta 60 dní, ve které musí sněmovna nového ombudsmana vybrat, končí ve čtvrtek. Samotnou volbu si poslanci nechali až na pátek.

V tuto chvíli se zdá, že nejvíc šancí mají dvě ženy: Anna Šabatová, která už svého času dělala Otakaru Motejlovi zástupkyni a kterou teď navrhl Senát. A exposlankyně ODS Eva Dundáčková, kterou nominoval prezident.

Aktivista John Bok, navržený rovněž prezidentem Klausem, s velkou pravděpodobností reálnou šanci na zvolení nemá.

Bude to žena...

Ve hře zůstává i třetí žena: předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou také navrhl Senát. Její šance jsou ale zřejmě nižší.

Většina poslaneckých klubů se ještě pro svou favoritku nerozhodla. Jasno má zatím nejsilnější klub - poslanci ČSSD se shodli na Anně Šabatové, a také TOP 09, které preferuje stejnou kandidátku.

ODS ve čtvrtek rozhodla, že podpoří svou bývalou členku Dundáčkovou.

"Paní doktorku Dundáčkovou známe dlouhodobě, neboť je to naše bývalá kolegyně. A i z jejího vystupování jak na ústavně-právním výboru, tak i na poslaneckém klubu dobře známe její lidské kvality," řekl agentuře ČTK šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Zbývající strany ještě konkrétního favorita nemají. "Rozhodneme se, až vyslechneme všechny kandidáty," prohlásil předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Na dotaz, zda může s jejich hlasy počítat například exposlankyně ODS Dundáčková, upřesnil: "Bavíme se s každým, kdo je ochoten se bavit s námi."

...nebo nikdo

Také Věci veřejné se budou teprve rozhodovat, navíc by ale daly přednost novým nominacím. "Možná by měl Senát dostat ještě další šanci na navržení kandidátů," řekla Aktuálně.cz Karolína Peake z VV.

Další možnost vidí v tom, že se pokusí dohodnout s dalšími dvěma stranami budoucí koalice.

Vyloučeno nakonec není ani to, že v pátek sněmovna Motejlova nástupce nezvolí. "Není to naše priorita, ale stát se to může," prohlásil Kováčik.

Pak by musel Senát a prezident republiky znovu navrhnout každý po dvou kandidátech a poté by sněmovna volbu opakovala.

 

Právě se děje

Další zprávy