ODS chce vyhrát volby. Jak? Čtěte on-line

Kateřina Eliášová
23. 4. 2009 9:40
Čtenářům odpovídá 1. místopředseda ODS David Vodrážka
Široký úsměv prvního místopředsedy ODS - Davida Vodrážky.
Široký úsměv prvního místopředsedy ODS - Davida Vodrážky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Politické strany už představily plány, jak vyhrát červnové volby do evropského parlamentu a odpíchnout se v nich k vítězství v předčasných voblách do sněmovny, které přijdou na podzim.

Pád Topolánkovy vlády a dohoda o zkrácení volebního období sněmovny přinutila politiky, aby práce na volebních kampaních velmi uspíšili.

Favority jsou podle průzkumů veřejného mínění největší strany ČSSD a ODS, přičemž socialisté si drží v případě obou voleb náskok v preferencích.   

Může ho ODS stáhnout? A jak se jí to podaří?

Tyto otázky může zodpovědět 1. místopředseda ODS David Vodrážka, který se na přípravě volební kampaně zblízka podílí.  

David Vodrážky bude odpovídat čtenářům Aktuálně.cz online ze zasedání pražského zastupitelstva od 10:00

Odpovězeno: 23. 04. | 10:02Autor: Michal

Otázka: Jakou připravujete kampaň jako bývalá vládní strana? Není lepší útočit ze zálohy (opozice) ? Nemá tím ČSSD výhodu?

David Vodrážka: Naše kampaň bude pozitivní, nestojíme o opoziční rétoriku.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:04Autor: Aleš

Otázka: Dobrý Den
Jak v kampani budete reagovat na skutečnost, že ČR přišla o pověst díky ČSSD. Již nikdy nebude předsedat EU. Nemyslíte si, že většina Čechu jsou spíše na peníze a sliby. ČSSD jim slíbí dávky a důchody a voliči se jen pohrnou.

David Vodrážka: Tito voliči, kteří se nechají obloudit socdem sliby, nejsou naší cílovou skupinou. Jsme pravicová konzervativní strana, která slibuje pouze reálné věci. Je faktem, že celá Evropa je spíše levicová, ale my na to nemíníme přistoupit.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:04Autor: Lúmenn

Otázka: Jakožto členka strany ODS se s obavou dívám na činnost této strany ve vládě. Pro voliče ČSSD je ODS "příliš krutá" pro dosavadní voliče ODS je zase "příliš měkká". Na kterou sortu voličů se chcete zaměřit - získat zpět dosavadní voliče nebo přesvědčit voliče ČSSD?

David Vodrážka: Získat zpět dosavadní voliče a oslovit nerozhodnuté.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:05Autor: Jan Jelínek

Otázka: Chápu strategii s Václavem Havlem. Ale jakou posici pro něj chystáte?

David Vodrážka: Žádnou. Václav Havel vyslovil svůj názor, s kterým se ODS ztotožnila. To je vše.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:06Autor: bubuvzubu

Otázka: máte odhad, kolik prvovoličů nachytáte na ten váš "kenovský" úsměv ?:))

David Vodrážka: Nechytáme voliče na úsměv, ale na program. Sdělovat jej však budeme s úsměvem.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:06Autor: Vitass

Otázka: Dobrý den, vždy jsem volil ODS. A zajímal by mě Váš osobní názor, jestli opravdu věříte, že v předčasných volbách ODS zvítězí.

David Vodrážka: Věřím a je to reálné.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:08Autor: Julius

Otázka: Jsem voličem ODS, ale rád bych Vám připomněl, že volby vyhrajete jen, když budete dělat meetingy, mluvit s lidmy na venkově a budete vidět i v menších městech a na vesnicích. ZVzpomeňte si jak Miloš Zeman se Zemákem zvednul preference ČSSD ze 6 ne 35%. Máte to v plánu? Díky za odpověď

David Vodrážka: Samozřejmě máme. Před předčasnými volbami máme naplánováno celou řadu mítinků ve všech koutech republiky. Bez mítinků nelze volby vyhrát.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:10Autor: optimista

Otázka: Pane Vodrážko, vaše kampaň bude údajně pozitivní. Hodláte v ní lhát stejně intenzivně jako v té předchozí? Děkuji.

David Vodrážka: To, že se nepodaří prosadit program ze sta procent, neznamená, že vítěz voleb lhal. Dokud nebude v této zemi většinový volební systém, vždy bude vládnoucí strana platit daň za vládnutí v koalici. Je otázka "míry" té daně. ODS v kampani nikdy nelhala a nikdy lhát nebude.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:11Autor: eas

Otázka: Dobrý den pane místopředsedo.Proč je převažná část členů ODS euroskeptická,když podle průzkumů u jejich voličů je situace opačná.

David Vodrážka: Není to převážná část členů, pouze jsou hlasitější, než příznivci Unie. Stejné je to i v naší společnosti.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:12Autor: vlasta zvany

Otázka: Dobrý den, proč jste zbránili vstupu nových tváří do politiky dvouletou podmínkou členství pro kandidaturu do sněmovny? Jsem už starší typ a vím, že taková bariéra není nová - dělala to totalitní KSČ, taky pro vstup dávala dvouletou prověrku. Ale vážně pane vodrážko - není to pitomá obstrukce?

David Vodrážka: Máme dostatek nových tváří, které jsou v ODS dva roky a více a přesto nikdy nekandidovali do sněmovny. Zastávám názor, že každý člen ODS se nejdříve musí vyprofilovat uvnitř ODS, aby měl dostatečnou podporu. Žádnou obstrukci v tom nehledejte.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:15Autor: Lenny

Otázka: Vy si fakt myslíte, že podpora Havla Vám pomůže? Volil jsem ODS, ale teď to hodim socanům, protože podpora od tohoto humanisty, který se v té frašce zvané sametová revoluce, kdy za beztrestnost komoušů vyměnil pozice pro svý bejvalý kámoše disidenty- bývalé komunisty je pro voliče ODS nepřijatelná.

David Vodrážka: Václav Havel prohlásil, že shození vlády je pitomost a já s tím souhlasím. Jestli si myslíte, že když VH vysloví názor, se kterým je možné souhlasit, tak je to sbližování ODS s "pravdou a láskou", nemáte pravdu. ODS je svébytná a suverénní politická strana, která zastává svůj program a žádné politické či programové sbližování s Václavem Havlem nepřipadá v úvahu.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:18Autor: Tonda

Otázka: Mám dotaz,jakým způsobem se dají vyhrát volby,když poslední kampaň skončila 50/50.A po slibech se začalo ustupovat a kličkovat mezi sliby.Děkuji

David Vodrážka: Musíme přesvědčit voliče, že patová situace je nejhorší možné řešení pro ČR a musíme vyhrát co největším rozdílem, abychom mohli uvést naše vize do praxe. Budeme pořádat celou řadu kontaktních kampaní v celé republice a vysvětlovat, proč by nás měli voliči volit.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:20Autor: petr z ohrady

Otázka: Pane vodrážko, nebyla by nejelpší kampaň, kdybyste před volbami pohnul s příšernými poměry na sídlišti velká ohrada ve vašem obvodě. Možná si to jako politik neuvědomujete, ale tohle nás voliče zajímá víc než ta vaše hesla o mobilizacích.

David Vodrážka: Připravujeme prodej bytů a stavbu parkoviště. V létě bude otevřena nová Pošta.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:20Autor: Jaroslav

Otázka: Je ods připravena na třetí facku od voličů ?

David Vodrážka: Je, ale my vyhrajeme....

Odpovězeno: 23. 04. | 10:22Autor: jarda

Otázka: Nemyslíte,že to co udělal Paroubek,nás ve světě jako předsednickou zemi nesmírně poškodilo v době předsednictví,byl to takový nůž do zad.Myslím že tohle je začátek konce ČSSD.

David Vodrážka: Nevím, jestli je to konec ČSSD, ale je to strašná facka České republice.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:24Autor: Král

Otázka: 18 roků jsem byl voličem vaší strany, jsa živnostník vyznávající konzervativní a liberální hodnoty. Jsem z Libereckého kraje a alespoň zde Vaše strana zdegenerovala a opustila svůj ideový základ. Jak hodláte naplnit důvěru ODS v mimopražských regionech.

David Vodrážka: Kontaktní kampaní... A mimo jiné v pátek jedu navštívit regionální sněm liberecké ODS. Rozhodně nejsem přesvědčen, že by ODS opustila svůj ideový základ. Ovšem po 18ti letech fungování není možné být zkostnatělou dogmatickou stranou pro úzkou skupinu obyvatel, ale moderní pravicovou alternativou.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:34Autor: Anna

Otázka: Neměli byste nějak oslovit i socdem voliče? Je jich hodně a uvěří čemukoli, protože jim nikdo srozumitelně nevysvětlil, co je na rozhazovačné soc. politice špatného.My, co vás volíme, už přesvědčovat nepotřebujeme, ale oni ano. Bojí se, že pravice je jen pro bohaté a zatím jim to nikdo nevyvrátil...

David Vodrážka: Určitě budeme vysvětlovat, v čem je politika socdem špatná, ale nemyslím si, že to jejich voliče osloví. Je to jiná skupina voličů a tu my ani oslovovat nechceme.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:37Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že vyhrajete alespon jedny volby?Myslíte si, že budete opět vládnout?
Děkuji

David Vodrážka: Vyhráli jsme celou řadu voleb. Naším cílem přece není získat teplá ministerská místečka, ale jde nám o směřování České republiky správným směrem - tedy jako sebevědomé země a ne zde zanechat předlužený socialistický stát.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:38Autor: Michal

Otázka: Nemyslíte si, že ČSSD opoziční retorikou a populismem ve volbách získá vysoké procento voličů? Máte o naší republice povědomí, že je v ní hodně inteligentních voličů, které vaše kampaň zaujme?

David Vodrážka: Je daleko jednodušší vést kampaň z opozice a slibovat nemožné. To my neděláme a věříme v inteligenci našich občanů.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:43Autor: Filip

Otázka: Dobrý den, je mi 21 let a členem ODS jsem letos třetím rokem.
Stále slýchám, jak vázneme v komunikaci jak mezi sebou, tak s veřejností. Všichni říkají, jak se snaží zlepšit komunikci s voliči i s námi, členy. Zásadní změnu však nevidím. Nemyslíte, že je načase začít konat a ne jen mluvit?

David Vodrážka: Kontaktujte, prosím, svého manažera. Všechny informace, argumentáře i kroky, které činí vláda, jsou rozesílány z hlavní kanceláře prostřednictvím manažerské sítě. Po mém nástupu jsme začali členům rozesílat celou řadu materiálů. Někdy je problém v tom, že je ne všichni čtou a stěžují si na chyby vedení..... Já osobně navštěvuji regiony, mimo jiné tento pátek Liberec, příští týden Zlín. I toto je změna komunikace.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:48Autor: DaJe

Otázka: Dobry den, rad bych se zaptal, kdo Vam bude s kampani pomahat resp.mate uz najmutu nejakou profi agenturu? Dale neobava te se, ze pouze pozitivni kampan neprinese kyzene ovoce? Myslim, ze negativni kampant CSSD docela zabrala...a kam se mohou hlasit pripadni dobrovolnici...:-))pohodovy den DaJe

David Vodrážka: Mame najmuty konzultanty z PR agentur, kteří nám s kampaní pomáhají. Negativní kampaň ČSSD je zaměřena na jiné voliče, než voliče ODS. Případní dobrovolníci se mohou hlásit na www.modrytym.cz. Oficiálně bude tým dobrovolníků představen 29. dubna na tiskové konferenci.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:49Autor: novák

Otázka: Budete i vy kandidovat do sněmovny? Nebo asi přesněji - budete se o to ucházet?

David Vodrážka: Bude to předmětem jednání pražské ODS. Více zatím neprozradím.

Odpovězeno: 23. 04. | 10:52Autor: švipl

Otázka: Když neuspějete v eurovolbách (řekněme prohra o 5 procent), měl by zůstat Mirke Topolánek lídrem i pro podzimní volby. Prohrál by přece už potřetí (2xříjen + červen)

David Vodrážka: To jsou spekulace. Ale určitě by o tom jednalo nejužší vedení.

Odpovězeno: 23. 04. | 11:01Autor: jasmian

Otázka: Přeji hezký den. Jako první místopředseda ODS jste prakticky neviditelný muž. Uděláte s tím něco nebo je to Vaše taktika - raději se v této době moc neangažovat?

David Vodrážka: Když jsem nastupoval do funkce, dal jsem si za úkol stabilizovat ODS uvnitř. 1. místopředseda má v kompetencích fungování ODS, přípravu kampaně atd. Nešel jsem na post 1. místopředsedy proto, abych byl mediální hvězda.

Odpovězeno: 23. 04. | 11:04Autor: Nesynka

Otázka: Pane Davide,otázka z jiného konce asi neodpovíte,ale přesto ji pokládám.Které místo na planetě Zemi máte nejraději a jak se jmenuje Váš pejsek.Hodně štěstí a držte se!

David Vodrážka: Kterékoliv, kde jsem se svojí rodinou. Pejska nemám, ale když jsem byl kluk, měl jsem dva slovenské čuvače: Mikea a Derryho.
Děkuji za všechny položené otázky a omlouvám se všem, na které se nedostalo. Určitě se v dohledné době potkáme na dalším chatem.

 

Právě se děje

Další zprávy