ODS chce po Hegerovi jasný systém určování nadstandardů

ČTK ČTK
27. 7. 2012 13:01
Měly by být přijímány transparentní cestou, aby se vyloučil nátlak zájmových skupin
Premiér Petr Nečas a jeho vládní tým ve sněmovně. Snímek z 27. dubna.
Premiér Petr Nečas a jeho vládní tým ve sněmovně. Snímek z 27. dubna. | Foto: Reuters

Praha - ODS žádá po ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) jasná pravidla při určování nadstandardů ve zdravotnictví.

Premiér Petr Nečas v pátek dopoledne novinářům řekl, že je třeba, aby byly přijaty transparentní cestou, aby bylo možné vyloučit nátlak zájmových skupin.

Pravidla pro systém určování nadstandardů podle Nečase zatím neexistují. O výběru placené péče by podle ODS neměli rozhodovat pouze ministerští úředníci za dveřmi kanceláří.

Heger hodlá s politiky nadstandardy prodiskutovat, předtím ale chce nalézt shodu s lékaři.

"Ministerstvo by mělo určit závazný postup pro stanovení nadstandardů," doplnil premiéra expert ODS na zdravotnictví Boris Šťastný. Mělo by být také jasné, kdo v komisi stanovující standardy zasedne.

Členové by se měli řídit etickým kodexem a návrhy by měli mít možnost stanovovat i zástupci politické sféry. Veřejnosti dostupné by měly být na internetu záznamy z jednání komise a hlasování jejích jednotlivých členů.

"Hovoříme o desetimiliardových částkách ze systému," zdůvodnil Šťastný, proč by mělo být jednání pod nejpřísnější veřejnou kontrolou.

Pacienti si od ledna mohou připlatit na lepší nitrooční čočky, lehčí sádru a některá očkování. K 18 nadstandardům chce Heger od ledna příštího roku přidat několik desítek dalších. Zřídil proto s platností od 1. června "pracovní skupinu pro posouzení návrhů na ekonomicky náročnější variantu zdravotních služeb".

Status i jednací řád dal na ministerský web. Vyplývá z něj mimo jiné, že jednání skupiny má být neveřejné a že na web bude umístěn z jejího jednání zápis.

ODS ale v pátek navrhla, aby jednání bylo veřejně přístupné přinejmenším formou stenozáznamu nebo i videozáznamu. Chce, aby v zápise bylo u každého hlasování jmenovitě uvedeno, kdo jak hlasoval.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že pro ministerstvo není problém status komise změnit. K požadavku ODS, aby u návrhů nadstandardů byl také vždy vyčíslen celkový dopad do zdravotního pojištění, Sršeň uvedl, že tento bod už je v návrhu formuláře na ministerském webu. Ve formuláři je i vyčíslení předpokládané ceny pro pacienta.

ODS navrhuje, aby vedle odborných lékařských společností mohly návrhy nadstandardů podávat také vláda, sněmovna a Senát formou usnesení, výbory pro zdravotnictví či jednotliví poslanci a senátoři, ministři a samotné ministerstvo.

Ze zápisu z prvního jednání skupiny 24. července vyplývá, že pracovní skupina bude posuzovat návrhy, které podají odborné společnosti. K jednání budou přizváni zástupci pacientských organizací, kterých se návrh týká.

V komisi jsou zástupci lékařské komory, zdravotních pojišťoven, odborů, nemocnic, pacientů, je tam i ombudsman, zmocněnec vlády pro lidská práva, Ekumenická rada církví, etická komise MZ a náměstci ministra Hegera.

Nečas v pátek zdůraznil, že obecně nadstandardy podporuje. Budou mít podle něj příznivé regulační účinky a zvýší dostupnost léčby těžkých chorob. Důležité podle něj je, aby si pacient vybíral svobodně a aby byla péče bez příplatku stejně účinná jako s nadstandardem.

Skupina má budit důvěru odborníků i veřejnosti

"Fungování pracovní skupiny jsme institucionálně zajistili tak, aby budila důvěru jak odborníků, tak i široké veřejnosti a zároveň reprezentovala všechny skupiny, které budou rozhodováním komise nejvíce ovlivněny," uvedl Heger v tiskové zprávě, kterou redakce obdržely krátce před zahájením tiskové konference ODS.

"Samozřejmě vnímáme, že další rozvoj nadstandardů je politicky velkým tématem, a proto poté, co nalezneme shodu se zástupci lékařů, zdravotních pojišťoven, pacientů i ostatních relevantních skupin, počítáme s tím, že nadstandardy prodiskutujeme ve zdravotním výboru, případně v koalici," uvedl Heger.

Pracovní skupina se podle ministra schází podle potřeby. Příští jednání skupiny má být 4. září, kdy už se budou probírat konkrétní návrhy odborných společností na rozšíření nabídky ekonomicky náročnějších variant léčby.

Podle Nečase musí být kontrola stanovování nadstandardní péče, protože hrozí vliv různých lobby, jak se ukázalo při stanovování cen léků u farmaceutických firem nebo při nákupech operačních robotů.

 

Právě se děje

Další zprávy