ODS: Chce-li TOP 09 odejít z vlády, ať to řekne přímo

Domácí Domácí
23. 8. 2011 12:12
Kauza Bátora je účelová, hlavní otázka je daňová, ne lidská, tvrdí Vít Bárta z VV
Poslanci ODS zvolili 11. května novým předsedou svého sněmovního klubu prvního místopředsedu frakce Zbyňka Stanjuru (vlevo). Na snímku Stanjura a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání klubu.
Poslanci ODS zvolili 11. května novým předsedou svého sněmovního klubu prvního místopředsedu frakce Zbyňka Stanjuru (vlevo). Na snímku Stanjura a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání klubu. | Foto: ČTK

Praha - Občanští demokraté ani Věci veřejné evidentně příliš nevěří, že TOP 09 vyhrožuje odchodem z vlády jen kvůli pohoršení nad výroky a působení kontroverzního úředníka Ladislava Bátory na ministerstvu školství.

"Pokud některý z koaličních partnerů chce opustit vládní koalici, měl by tak učinit čestně a přímo a nehledat jakékoli nedůstojné záminky," uvedlo po úterním jednání grémium ODS.

Vít Bárta zase na tiskové konferenci označil celou kauzu za účelovou. "Já jsem přesvědčen, že pan Bátora je jen účelovou povrchní kauzičkou, která je jen a jen o tom, jakým způsobem bude zdaněn hazard a jakým způsobem proběhne daňová reforma," uvedl předseda poslaneckého klubu VV.

Podle něj je "hlavní problém ze strany TOP 09 spíše v těch otázkách daňových než lidských".

Jednání grémia ODS jinak žádnou zásadní změnu nepřineslo a vedení strany zopakovalo již několikrát zveřejněné teze, že je nepřijatelné, aby kvůli "nepřístojnému chování subalterního úředníka" byla zpochybňována existence této vlády.

"Tváří v tvář možnosti návratu hospodářské recese a nestability na finančních trzích, v době, kdy vláda připravuje návrh státního rozpočtu na příští rok, a v klíčovém okamžiku schvalování reforem je nezodpovědné hazardovat s budoucností této koalice a vlády a stabilitou naší země," shodlo se grémium ODS.

O situaci v koalici v úterý dopoledne jednalo také vedení TOP 09. To se postavilo za své ministry a vyjádřilo jim podporu. Předsednictvo také vyvrátilo nedávná tvrzení z posledních dnů o možném odchodu z koalice. "TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit," uvedlo v prohlášení vedení druhé nejsilnější koaliční strany.

 

 

Právě se děje

Další zprávy