ODS chce, aby prezident Klaus přestal "zlobit"

Kateřina Eliášová
22. 10. 2008 19:35
Klaus s Bémem chystá puč, šumí kuloáry
Před druhým kolem senátních voleb se na Staroměstském náměstí konal mítink ODS. Navzdory svému prohlášení, že nebude zasahovat do politiky ODS, se zde objevil i Václav Klaus. Představil ODS vítěznou, bez Mirka Topolánka. Nestalo se tak.
Před druhým kolem senátních voleb se na Staroměstském náměstí konal mítink ODS. Navzdory svému prohlášení, že nebude zasahovat do politiky ODS, se zde objevil i Václav Klaus. Představil ODS vítěznou, bez Mirka Topolánka. Nestalo se tak. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanská demokratická strana se obrátila na prezidenta Václava Klause s výzvou, aby s ní "táhl na jeden provaz".

Strana tak reaguje na množící se spekulace, že hlava státu chystá spolu s nespokojenými hejtmany a pražským primátorem Pavlem Bémem puč proti předsedovi ODS Mirku Topolánkovi.

Stalo se tak jen čtvrt hodiny poté, co Topolánkův kabinet ustál hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice, a dva dny, před druhým kolem senátních volen. Před novináře předstoupili všichni poslanci klubu kromě Vlastimila Tlustého.

Online deník Týden.cz  přinesl informaci o úterní tajné schůzce Klaus - Bém - Tošenovský - Bendl. Ta se odehrála poté, co prezident vstoupil do volební kampaně a podpořil pražské senátorské kandidáty.

Sněmovní kuloáry si už šuškají o tom, že tématem schůzky byla Topolánkova budoucnost. Spekulace o tom, že by jej na prosincovém kongresu mohl vystřídat právě Bém, se po volebním debaklu ODS množí každým dnem.

"Poslanecký klub ODS se obrací na své kolegy ve veřejných funkcích, na senátorky a senátory, primátory, krajské a obecní zastupitele a prezidenta: teď je čas, kdy musíme táhnout společně za jeden provaz," oznámil po středečním mimořádném jednáním klubu jeho šéf Petr Tluchoř.

Hejtmani: Chceme změnu

K nejhlasitějším kritikům volebního debaklu patří právě hejtmani. Ti vládli ve dvanácti krajích, po volbách ale mapa České republiky zoranžověla.

Obrázek. který má ukázat, že Pavel Bém není jediný, kdo může nahradit Mirka Topolánka.
Obrázek. který má ukázat, že Pavel Bém není jediný, kdo může nahradit Mirka Topolánka. | Foto: Ludvík Hradilek

Například středočeský hejtman Petr Bendl jasně řekl, že kongres by měl zvolit nového předsedu strany, a tím by se měl stát právě pražský primátor Pavel Bém. Před pondělním jednáním výkonné rady to samé tvrdil i hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

"Mirek Topolánek by měl vyvodit důsledky z volební prohry. Všichni předpokládají, že na kongresu ODS dojde k zásadním změnám ve vedení. Mým favoritem je Pavel Bém," řekl Aktuálně.cz Skokan.

Topolánek: Vím, že se něco chystá

Sám Topolánek dobře ví, že se na něj něco chystá; připustil to i na klubu ODS. "Řekl tam, že ví, že proti němu Tlustý a spol chystají puč, nijak to ale dál nekomentoval," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců největší vládní strany.

Sám Topolánek přiznal, že o úterní schůzce Klause a "jeho věrných" věděl. "Věděl jsem o té schůzce, nemůžu nic říct, nebyl jsem tam. Jestli je to spiknutí? To, že se tvoří koalice neúspěšných, vím dlouho, a to mě nemůže překvapit," řekl novinářům.

Mnoho poslanců za ODS ve středu Aktuálně.cz - přirozeně mimo záznam - řeklo, že je Klausův postoj mrzí. Hlavně proto, že to byl právě Topolánek, který při únorové volbě prezidenta dokázal po čtrnáctidenním volebním maratonu zajistit Klausovi dalších pět let na Hradě.

 

Právě se děje

Další zprávy