ODS čeká přiznání, jak moc cítí svůj euroskepticismus

Martina Macková, Petr Holub
20. 11. 2007 18:00
Kongres bude o euroústavě i euru
Bruselské sídlo Evropské komise.
Bruselské sídlo Evropské komise. | Foto: Reuters

Praha - Přestože se politici vládní ODS zdají být do jednoho euroskeptiky, odpůrci euroústavy mají na kongresi jen velmi malou šanci.

Někteří občanští demokraté se na víkendovém jednání pokusí prosadit deklaraci, která by pomohla zbrzdit další integraci Česka do Evropské unie

Jednou z možností je žádat referendum o zkrácené verzi Evropské ústavy.

"Euroústava je špatná, nejlepší by bylo ji zamítnout. Jestli se to stane v referendu nebo jinak, je jedno," říká její významný odpůrce, europoslanec Hynek Fajmon.

"Jsem proti dalšímu odevzdávání kompetencí. Byla bych pro referendum o eurosmlouvě, protože si myslím, že je to stejně důležité jako vstup do EU," říká poslankyně Alena Páralová.

Prosadit referendum ale není reálné.

"Hlasovat o evropské smlouvě není aktuální," míní šéf senátorů Šneberger. Podle něho stačí usnesení výkonné rady, podle kterého evropskou ústavu zhodnotí Ústavní soud. Ten by měl například doporučit, zda má její platnost schválit prostá, anebo ústavní většina zákonodárců.

"Jsem proti ratifikaci evropské smlouvy. Ostatní pro to ale ruku nezvednou," připouští také primátor Kubera. "Ty pravomoci, co už jsem předali, těžko dostaneme zpět, ale další bychom neměli dát," dodal.

Sociální ODS

Topolánek nad to už předešel možnosti deklarace, která by požadovala referendum o přijetí eura. Spěchat se společnou měnou se nevyplatí, zní většinový názor ODS. Straníci se však uklidnili, když premiér v neděli odmítl stanovit termín pro přijetí.

"Topolánek udělal správně," říká například europoslanec Fajmon, podle kterého je společná měna pro Čechy ekonomicky nevýhodná.

"Vůbec bych se nebál, kdybychom si udrželi nezávislou centrální banku a euro nepřijali nikdy," souhlasí s ním i hejtman Zimmermann. Zhruba stejná slova volí i předseda Senátu Sobotka.

Poslankyně Páralová podporuje Topolánkův argument, že po zavedení eura hrozí zdražení: "Přijetí eura mělo v každé zemi sociální dopady, proto si myslím, že čím později se euro přijme, tím bude menší otřes."

 

Právě se děje

Další zprávy