ODS a komunisté chtějí zablokovat schůzi o Lisabonu

Martina Macková
8. 12. 2008 15:06
Sociální demokracie nemá na ratifikaci dost hlasů. Ani s lidovci a zelenými
Přemluví malé strany ODS? A nebo ona je...
Přemluví malé strany ODS? A nebo ona je... | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úterní schůze sněmovny s největší pravděpodobností skončí dříve, než začne. Její program totiž nepodpoří ODS a komunisté.

Poslanci by přitom měli mimořádně jednat o ratifikaci Lisabonské smlouvy, která má nahradit odmítnutou euroústavu.

Česko je kromě Irska poslední členskou zemí sedmadvacítky, kde smlouva neprošla parlamentem. Irové se navíc chystají na podzim k dalšímu referendu. To první skončilo odmítnutím dokumentu.

Nejdřív radar, schválila si ODS na kongresu

Občanští demokraté už v neděli večer na závěr kongresu odsouhlasili, že prioritou je schválení smluv o americkém radaru. Teprve poté se chtějí věnovat Lisabonu.

Premiér Mirek Topolánek přiznal, že členové nejsilnější parlamentní strany nemají o smlouvě příliš jasno. "Nenecháme se nikým tlačit do jejího schválení," prohlásil.

Sociální demokraté ale mimořádnou schůzi svolali právě kvůli Lisabonské smlouvě. Pro tu chtějí zvednout ruku i lidovci a zelení, koaliční partneři ODS. Nyní ale přiznávají, že musejí s občanskými demokraty jednat o dalším postupu.

Bez hlasů ODS totiž program schůze nemůže projít. ČSSD má společně s malými stranami a nezařazenými poslanci jen 95 hlasů. ODS a komunisté dají dohromady 105 poslanců.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Nemá žádný smysl jednat o smlouvě v tuto chvíli a na návrh opozice. Ještě k ní nezaujaly ani názor výbory," tlumočil deníku Aktuálně.cz názor ODS poslanec Marek Benda. "Nestandardních postupů už je ve sněmovně příliš. Musíme jednat ve výborech, není čas spěchat."

"Pokud na programu schůze není navržen náš zákon o referendu k Lisabonské smlouvě, a to není, pak máme se schválením problém," prohlásil pro změnu předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Lisabon? Mohlo by se začít

Zelení, kteří jako první deklarovali, že chtějí smlouvu urychleně schválit do konce roku, po výsledku víkendového kongresu ODS připouštějí zpomalení. Podle nich vše záleží na jednání s občanskými demokraty.

"Musíme s partnery v koalici hovořit, jak nyní situaci řešit. Není úplně podstatné schválit smlouvu hned, ale dojednat, aby byla vůbec schválena," řekl Aktuálně.cz předseda klubu zelených Přemysl Rabas.

Lidovci, kteří byli rovněž odhodláni smlouvu ratifikovat v obou komorách ještě před začátkem českého předsednictví v lednu 2009, budou také vyjednávat. "Jinak to ani nejde. Bez hlasů ODS smlouva neprojde. Osobně si myslím, že bychom měli smlouvu začít projednávat zítra a rozhodnutí by se mohlo odložit na leden," řekl Aktuálně.cz Pavel Severa, šéf lidoveckých poslanců.

Podobně sněmovna odložila rozhodnutí o schválení smluv k americkému radaru, které sice projednávat začala, ale konečný verdikt - na rozdíl od senátorů - nevynesla.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutujte: Máme schválit Lisabonskou smlouvu?

Senátoři smlouvu rozjednají

Naopak horní komora parlamentu se smlouvou určitě začne zabývat už ve středu. Zákonodárci už totiž od ústavního soudu dostali rozhodnutí, které požadovali, a podle jednacího řádu musí bod zařadit na nejbližší jednání.

Předseda senátu Přemysl Sobotka (ODS)
Předseda senátu Přemysl Sobotka (ODS) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Je ale velmi pravděpodobné, že výbory senátu se nestačí do konce týdne s podrobným rozhodnutím důkladně seznámit, a hlasování se proto odloží na další schůzi.

Senát se chce sejít do konce roku ještě jednou, a to 18. prosince.

Kongres ODS nijak nezavázal poslance a senátory, jak postupovat v případě Lisabonské smlouvy. A senátoři smlouvy o radaru již schválili, mohli by se tedy začít Lisabonskou dohodou zabývat.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Milana Kubra: Iluze a realita suverenity
 

Právě se děje

Další zprávy