ODS a ČSSD: Tlačeni k nevítané dohodě

Petr Holub
10. 11. 2006 0:00
Praha - Jedinou možností, jak sestavit na druhý pokus vládu, je čím dál více dohoda ODS a ČSSD. Stranám se do toho však nechce.
Nechtějí se, ale musí.
Nechtějí se, ale musí. | Foto: čtk

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

Menšinová vláda v srpnu

  • K jednacímu stolu dovedl velké strany prezident Klaus. Počáteční dohoda zněla, že ČSSD dostane předsedu sněmovny, pokud podpoří menšinovou vládu ODS.
  • Strany se však týden zdržely při jednání o programu budoucí vlády, občanští demokraté se především nechtěli vzdát plánu na rovnou daň. Na rychlejší průběh diskusí netlačila ČSSD ani ODS.
  • Velké strany zvolily během druhého týdne jednání sociálního demokrata Vlčka předsedou sněmovny, debaty o programu se ale definitivně zastavily na mrtvém bodě.
  • V posledním týdnu už ČSSD tajně jednala s lidovci. Na oznámení dohody o menšinové vládě ČSSD a KDU-ČSL reagovali občanští demokraté zveřejněním dokumentů ze svých jednání s Paroubkem.
  • Když vedení lidovců dohodu s ČSSD odmítlo, zůstala jedinou alternativou menšinová vláda ODS bez podpory sociálních demokratů.

Jak se odložila změna ústavy

  • Senátní návrh na ústavní změnu, která by umožnila předčasné volby, se dočkal ve středu večer nečekaného odmítnutí. Poslanci ČSSD a KSČM prosadili jeho odklad nejméně o měsíc. Překvapivě měli pro svůj plán k dispozici většinu.
  • Těsně před hlasováním odešli čtyři ministři ODS na zasedání vlády, s nimi opustil sněmovnu také pražský poslanec ODS Jiří Bürgermeister.
  • I kdyby však občanští demokraté ve sněmovně zůstali, levice by prosadila svou. V půlhodině před hlasováním totiž z pravicových lavic odešla předsedkyně klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová s kolegy Liborem Ambrozkem, Ladislavem Šustrem a Cyrilem Svobodou. 

Byť Jiří Paroubek vyzval včera ODS už podruhé k jednání.

Velké strany se zatím baví přes média.

Grémium občanských demokratů dnes ráno vyloučilo možnost menšinové vlády Mirka Topolánka s podporou sociálních demokratů. Od ČSSD by přijali jen podporu koaliční vládě s lidovci a zelenými. Nezbytnou podmínkou je dohoda na předčasných volbách v příštím roce.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se snaží přesvědčit veřejnost, že svou nabídku na podporu menšinové vlády myslí vážně. Ve vládě však nechce KDU-ČSL a SZ. Trvá rovněž na tom, že předčasné volby mohou být nejdříve v roce 2008.

Kdo, když ne ČSSD

Jakoukoli dohodu komplikuje fakt, že ani uvnitř stran nejsou jednotná stanoviska. Všichni občanští demokraté nesouhlasí se stanoviskem grémia. "Když nedostaneme toleranci od ČSSD, tak ji budeme chtít od komunistů?" ptá se ministr financí Vlastimil Tlustý.

Něco takového je přitom vyloučeno i ze strany KSČM. "Nechci způsobit rozpad KSČM a politici ODS nechtějí rozpad své strany," komentoval takovou možnost předseda komunistů Vojtěch Filip.

Podle místopředsedy ODS Petra Bendla má stanovisko grémia spíše taktický význam: "Mirek Topolánek chce udržet lidovce i zelené," řekl na dotaz Aktuálně.cz.

Občanští demokraté se shodnou na tom, že jednání s ČSSD bude riskantní, a připomínají předchozí pokus o menšinovou vládu z letošního srpna. Tehdy Paroubek zároveň tajně jednal o menšinové vládě s lidovci.

Horší než oposmlouva

I kdyby se menšinová vláda dohodla, nešlo by o prosté opakování opoziční smlouvy z roku 1998, dnes jsou pro ODS horší vstupní podmínky. Tehdy měli sociální demokraté možnost získat většinu i s jinými stranami, tentokrát by byli občanští demokraté závislí pouze na podpoře ČSSD.

ČSSD zatím nehledá ve sněmovně většinu pro případný třetí pokus. Ke smíření s menšinovou vládou ODS přispěl i Topolánek, když jmenoval vládním tajemníkem pro přípravu předsednictví v Evropské unii Zdeňka Hrubého. Pro sociální demokraty je přijatelný, protože byl "evropským" náměstkem ministra financí za premiérů Špidly a Grosse.

Přesto jsou také oni opatrní. "Nečekáme, že se začne vážně jednat do kongresu ODS," řekl Aktuálně.cz jeden z členů sociálnědemokratického vedení.

Topolánek už dříve připustil, že definitivní dohoda o vládě nemusí být do 18. listopadu, kdy bude jeho strana volit nové vedení.

Foto: Ludvík Hradilek
  • ČTĚTE VÍCE:
    Politici si přes média posílají vzkazy

    Dvě nejsilnější strany si před ostrými jednáními o další vládě na dálku vzkazují své postoje. Vzkazy si posílají i politici uvnitř těchto stran.

Ústavní novela u ledu

ČSSD se dočkala dílčího vítězství ve sporu o předčasné volby. Senátní návrh ústavní změny, aby se sněmovna mohla sama rozpustit, a tím volby přiblížit, poslanci zatím neprojednali ani v prvním čtení.

Levice totiž ve středu večer využila aktuální většiny ve sněmovně a prosadila návrh předsedy KSČM Filipa, aby nejdříve vznikla komise pro ústavní změny. Zatím tedy není jisté ani to, jestli se první čtení dostane na program sněmovny v prosinci: "Záleží na tom, jak rychle odhlasujeme vznik komise a zvolíme její vedení," vysvětluje další postup Filip.

Pravděpodobnost, že ústavní novela poslouží k předčasným volbám, se tak snižuje. I kdyby politici postupovali nejrychlejším možným způsobem, znovu by se volilo nejdříve v září.

Přesto předčasné volby sociální demokraty rozdělují. Paroubek chce zkusit štěstí ve volbách před lednem 2009, aby měl šanci převzít předsednictví Evropské unie. Místopředseda Zdeněk Škromach se však domnívá, že nová opoziční smlouva by mohla fungovat opět čtyři roky. 

 

Právě se děje

Další zprávy