ODS a ČSSD se na vládě neshodly, rozsoudil je Fischer

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 4. 2010 20:55
ODS a ČSSD se neuměly ani napodruhé dohodnout na dalším fungování kabinetu
Premiér Jan Fischer
Premiér Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani dnešní jednání o další podpoře vládě Jana Fischera nepřineslo shodu mezi ODS a ČSSD. Premiér Fischer konstatoval, že nezbylo než aby vzal rozhodnutí na sebe.

Prakticky ovšem akceptoval stanovisko ODS: občanští demokraté dostanou právo nominovat ministra pro životní prostředí. Premiér tak zruší pověření ministra zemědělství Jakuba Šebesty, kterého do vlády navrhla ČSSD, vést i resort životního prostředí.

Tento svůj postoj zdůvodnil premiér tím, že se po odchodu zelených z kabinetu "vychýlila rovnováha v neprospěch ODS".

"Já sám se považuji za člena vlády stojícího mimo," prohlásil premiér Fischer. I tím podpořil stanovisko ODS - místopředseda Petr Nečas ho minulý týden nazval "duchem nad vodami". ČSSD ovšem namítá, že premiéra nominovala ODS.

Musí to být odborník

"Podmínkou je, že člověk nominovaný ODS bude skutečně odborník," dodal Jan Fischer. Místopředseda ODS Petr Nečas odmítl říct, koho bude strana navrhovat.

Už minulý týden se mluvilo o dosavadní náměstkyni ministra Rut Bízkové. Ta ovšem vadila ČSSD, protože je přímo členkou ODS. Neoficiálně padalo také jméno náměstka Františka Korbela.

Agendu lidských práv po Michaelu Kocábovi pak převezme sám premiér. To byl ostatně jeden z mála bodů, na které se dvě velké strany byly s to shodnout.

ODS: jsme spokojeni. ČSSD: důrazně nesouhlasíme

"Jsme přesvědčeni, že to rozhodnutí je správné," prohlásil po jednání Petr Nečas.

"Není to naše řešení, chtěli jsme zachovat současný stav ve vládě," prohlásil naopak místopředseda ČSSD Milan Urban, který tentokrát za stranu jednal místo předsedy Paroubka. "I přes důrazný nesouhlas ale nezbývá, než rozhodnutí premiéra respektovat."

Právě to, že předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek místo sebe vyslal místopředsedu Urbana, označila ODS už během dne za aroganci a za neúctu vůči premiéru Fischerovi.

Návrh, "který se nedá odmítnout", padl

Pod stůl tak dnes padl páteční návrh Jiřího Paroubka, že by ODS mohla dostat křeslo ministra životního prostředí, ale jen za podmínky, že se zruší post ministra pro evropské záležitosti. To teď zastává Juraj Chmiel, kterého nominovala ODS.

ODS toto řešení ovšem odmítla už v pátek. Evropská agenda by tím totiž spadla pod ministra zahraničí Jana Kohouta, člověka ČSSD.

"Je to virtuální téma"

Pokud si krátce zrekapitulujeme vznik sporů kolem vlády, pak na počátku je rezignace zeleného ministra životního prostředí Jana Dusíka kvůli elektrárně Prunéřov. Premiér následně pověřil řízením resortu Jakuba Šebestu, ministra zemědělství za ČSSD.

Zelení pak obvinili premiéra Fischera, že tento krok nekonzultoval nejen s nimi, ale ani s ODS, stáhli svou podporu vládě a rezignoval i jejich druhý ministr Michael Kocáb.

ODS vzápětí vznesla nárok na resort životního prostředí a Petr Nečas dokonce pohrozil, že by ODS mohla stáhnout svou podporu Fischerově vládě. Tím začala jednání o další podpoře kabinetu Jana Fischera.

Po dnešním kole jednání je jasné, že se Fischerovo řešení ČSSD nelíbí. Milan Urban nicméně Aktuálně.cz potvrdil, že sociální demokraté nebudou několik týdnů před volbami uvažovat o tom, že by vládu přestali podporovat.

"Je to virtuální téma," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy