Odpůrci zasypali Paroubka a spol. stovkami vajec

Domácí Domácí
27. 5. 2009 20:40
Do vaječné řeže zasáhl prezident Klaus, ostře kritizoval vrhače. Uvnitř: Fotogalerie

Praha - Vajíčkové útoky na politiky sociální demokracie nabraly ve středu na síle.

Zatím největší "smršti" musela ČSSD čelit během mítinku na pražském Andělu. Převážně mladí odpůrci šéfa partaje Jiřího Paroubka naházeli na pódium, kde představitelé Lidového domu stáli, několik stovek vajec. Paroubek jen trpně stál, stíral ze sebe žloutky a bílky a nevěřícně kroutil hlavou. Přesto z mítinku neodešel.

Právě setkání na Smíchově bylo jediným ze čtyř pražských setkání, kterého se Paroubek zúčastnil.

Odpůrci se ho dožadovali již před začátkem pokřikem "My chceme Jirku". Ve chvíli, kdy špičky ČSSD vystoupily na pódium, snesla se na ně sprška vajec. Odpůrci sociální demokracie si na mítink kromě vajec přinesli i transparenty s nápisy jako "Populista" či "CzechTek 2005 - Nezapomeneme!"

"Byla to neuvěřitelná mela. Zdálo se mi, že jsou tam jenom mladí a že si to dost užívají," popsala odpolední situaci na Andělu pětapadesátiletá Eva Horáková z Prahy. "Nadšeně ječeli po každém zásahu. Někteří si plata s vejci přivázali šálami k hlavě a munici tak měli přímo na sobě."

Kromě Paroubka se zásahu nevyhnuli například středočeský hejtman David Rath, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek či šéf kampaně Jaroslav Tvrdík a někdejší ministr Karel Březina. I ti, pod palbou vajíček, zůstali na místě a dokončili proslovy.

Letícím vajíčkům se musel dopoledne vyhýbat i europoslanec Richard Falbr, který se s voliči setkal na tržnici v Holešovicích. Ten pak na Andělu přirovnal dav, který měl před sebou, k fašistům za války.

Prezident je zděšen

Vedení strany poté jednání svých odpůrců označilo za "fašizoidní útoky".

"Jednalo se o bezprecedentní útok na politickou kulturu, slušnost a vžitá demokratická pravidla," stojí v prohlášení ČSSD.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Prohlášení ČSSD k incidentu na Smíchově

Situací je zděšen i prezident Václav Klaus; vrhači vajec podle něj útočí na podstatu demokracie.

"Apeluji na všechny politiky, na všechny politické strany a všechny slušné občany v této zemi, aby veřejně odmítli tyto nebezpečné tendence a zabránili jim. Jde o víc, než si v této chvíli možná uvědomujeme. Jde o demokracii," uvedl v nezvykle dramaticky formulovaném tiskovém prohlášení.

Václav Klaus, ilustrační snímek.
Václav Klaus, ilustrační snímek. | Foto: Reuters
DOKUMENT:
Prohlášení prezidenta Klause k předvolební kampani

K situaci se vyjádřili i občanští demokraté, kteří znovu obeslali média prohlášením, že se skořápkami nemají nic společného. A kritizovali ČSSD, že je z organizování vaječné řeže obviňuje.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Jak ODS komentuje vajíčkový útok

Vajíčka létají již dva týdny

Incidenty na předvolebních mítincích ČSSD odstartovaly před dvěma týdny v Kolíně.

Sociální demokraté je zpočátku bagatelizovali, ale postupem času obvinili z jejich organizování ODS, Mladé konzervativce i dobrovolníky z Modrého týmu. Ti všichni ale obvinění ostře odmítli.

Aktéři útoků se v posledních dnech domlouvali na internetové sociální síti Facebook. K iniciativě "Vejce pro Paroubka" se během poměrně krátké doby připojilo několik desítek tisíc lidí.

Přímý zásah. Schytal to manažer a exministr obrany Jaroslav Tvrdík.
Přímý zásah. Schytal to manažer a exministr obrany Jaroslav Tvrdík. | Foto: Reuters

ČSSD se s žádostí o ochranu obrátila dokonce na premiéra Jana Fischera a ministra vnitra Martina Pecinu. Představitelé policie jim ovšem vzkázali, že nebudou nijak posilovat hlídky na mítincích.

Trest?

Zatím není jasné, kdo a jak bude za vajíčkové nadělení potrestán. Policie oznámila, že na akci dohlížely čtyři desítky policistů. Na služebnách skončilo celkem 16 osob podezřelých z porušení shromažďovacího práva a veřejného pořádku, proti kterým bude zahájeno správní řízení.

Policisté také celou akci monitorovali kamerovým systémem, a pokud na základě záběrů zjistí protiprávní jednání konkrétních lidí, zahájí s nimi řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy