Odpůrce kuřáků Šťastný vyhlásil nový boj: cukrovinkám

Kateřina Eliášová
2. 9. 2010 13:45
Současný vládce Prahy ODS představila zdravotní část programu
Boris Šťastný dosud bojoval jen proti nikotinu, teď se pustil do cukrovinek
Boris Šťastný dosud bojoval jen proti nikotinu, teď se pustil do cukrovinek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda pražské ODS a jeden ze sedmi kandidátů ODS na primátora Prahy Boris Šťastný, známý svým bojem proti kuřákům cigaret, našel nového nepřítele - cukrovinky v pražských školách.

Jeho předvolební plány počítají s tím, že ze škol a školek v hlavním městě vymýtí automaty na sladkosti a sladké nápoje. Nahradit je mají automaty na mléko, vodu a zdravé potraviny.

"Rodiče se doma snaží vést dítě ke zdravému životnímu stylu. To však přijde do školy a první, co udělá, je, že si v automatu koupí sladkosti," zlobí se Šťastný. V jeho plánu je rovněž zkvalitnění stravy ve školních jídelnách a nemocnicích.

Vážný kandidát na primátora za ODS nezapomněl ani na svůj dosavadní celoživotní boj s příznivci nikotinu. V rámci programu prosazuje, aby všechna dětská hřiště a sportoviště v Praze byla nekuřácká.

"Praha začne hubnout, více sportovat a zdravěji jíst," slibuje Šťastný.

Bulovka Praze

Pražská ODS slibuje čtyřiadvacetihodinové lékárenské pohotovosti do všech patnácti městských částí, seniorům možnost, aby jim lékárník dovezl léky až domů. A rodičům malých dětí zase to, že v případě potřeby dorazí dětský lékař za nimi, ne naopak.

Šťastný znovu zopakoval požadavek Prahy, aby fakultní nemocnice Na Bulovce přešla do rukou hlavního města Prahy a stala se z ní metropolitní nemocnice. "Na toto téma jsem už mluvil s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, ale zatím nemáme konkrétní závěry, bylo to spíše neformální setkání," prohlásil pražský poslanec.

V parlamentu bude pražská ODS prosazovat, aby se ze všech fakultních nemocnic v Praze staly nemocnice univerzitní.

Víme co je biomasa

Pražská ODS slibuje voličům měsíc před volbami, že postaví nový bioreaktor na zpracování biomasy. "Už jsem si nastudovala, co je to biomasa. Lokalitu pro biorekator zatím hledáme," uvedla garantka programu pro životní prostředí a starostka Újezdu nad Lesy (Praha 21) Andrea Vlásenková.

V nejbližších deseti letech by chtěli pražští občanští demokraté vybavit městskou policii či Dopravní podnik elektromobily.

"Už dnes vznikají ve světě automobily na elektrický pohon za dostupné ceny. Proto tento trend podpoříme i v Praze, a to včetně vybudování potřebné infrastruktury," dodala.

Součástí zeleného programu pražské ODS je rovněž slib vysazení stromu za každé narozené dítě v hlavním městě nebo podpora farmářských trhů v městských částech.

 

Právě se děje

Další zprávy