Odposlechy dětí vyšetřím, řekl Langer. A nic se nestalo

Martina Macková, Markéta Chaloupská, mch
29. 10. 2008 22:00
Odposlechy nasazené na desítky lidí zůstanou nepotrestány
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Odposlechy nasazené při vyšetřování úniku Kubiceho zprávy na desítky lidí, včetně dvou desetiletých dětí, zůstanou nepotrestány.

A to i přesto, že ministr vnitra Ivan Langer volal po důkladném vyšetření celého případu.

Příběh se v kostce vyvíjel zhruba takto: Inspekce ministra vnitra v květnu loňského roku shledala, že celá operace "napíchnutých" telefonů byla nelegální. Tehdy k tomu ministr vnitra Ivan Langer řekl, že se tím bude dál zabývat. Nepodařilo se totiž zjistit, proč policisté tolik lidí odposlouchávali.

Z Inspekce celý případ putoval na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. To ale ani na základě konstatování o nelegálnosti odposlechů nenašlo důvod, proč by se měl případ otevřít a celá věc skončila u ledu.

"Státní zastupitelství nenašlo žádné nové okolnosti, které by vedly k otevření celého případu," potvrdila Aktuálně.cz Šárka Pokorná z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

A Langer od toho dnes dává ruce pryč. "Případy pochybení policistů šetří Inspekce ministra vnitra, ale pouze do té doby, než předají případ státnímu zástupci. Ve chvíli, kdy má případ státní zástupce a vyhradí si zákonné právo na poskytování informací, nemůže Inspekce k případu sdělit nic jiného, než že předala případ státnímu zástupci," sdělil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Sice protizákonně, ale bez trestu

A co je s policisty, kteří odposlechy nařídili? Žádné tresty za nestandardní vpád do soukromí více než dvacítky lidí nepadly.

"Případ inspektora Zdeňka Bureše a jeho nadřízeného Vladimíra Nesvadby se kázeňsky řešil," říká Pokorná. "Nesvadba u policie skončil a Bureš přešel do Liberce," dodává.

A potrestán nebyl ani soudce a státní zástupce, kteří nedostatečně prověřili žádost inspektorů o odposlech. Státního zástupce Michala Zachystala i soudce Jana Novotného prověřovaly nadřízené orgány, ty však konstatovaly, že ani jeden z nich nepochybil. A oba dva dodnes pracují v justici.

Zachystal dokonce na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 1, které má celou kauzu na starosti.

Lhát se nevyplácí. Nebo ano?

Odposlechy nařídila Inspekce ministerstva vnitra tehdejšího sociálně demokratického ministra Františka Bublana kvůli tomu, že z poslanecké sněmovny unikla do médií Kubiceho zpráva, ve které se psalo o prorůstání organizovaného zločinu do politiky.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na základě úniku nechal inspektor Zdeněk Bureš a jeho nadřízený Vladimír Nesvadba sledovat a odposlouchávat řadu lidí. Deník Aktuálně.cz odhalil, že ministerská inspekce neoprávněně sledovala nejméně deset lidí působících na vlivných postech, kteří se zprávou neměli nic společného.

Jejich čísla v oficiálních dokumentech vydávala za čísla ministra Ivana Langera nebo pod jménem poslance Jana Vidíma. To vše, aby odposlechy prošly u nadřízených orgánů.

Celkem se odposlechy týkaly 46 telefonních čísel, mezi majiteli byly i dvě malé děti nebo novináři, například reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková.

Bublanova inspekce tak obelhala nadřízené orgány, které odposlechy schvalovaly. A podle závěrů vyšetřování to udělala záměrně, totožnost pravých uživatelů totiž inspektoři znali.

Aktuálně.cz dokonce podalo kvůli neoprávněným odposlechům několik trestních oznámení, nic se ale nevyšetřilo.

 

Právě se děje

Další zprávy