Odpadlíci napadli sjezd, kde Bursík porazil Kuchtovou

ČTK ČTK
26. 11. 2009 17:45
Současní členové Demokratické strany zelených napadli průběh i svolání dřívějšího sjezdu SZ
Martin Bursík v Teplicích porazil ve volbách Danu Kuchtovou
Martin Bursík v Teplicích porazil ve volbách Danu Kuchtovou | Foto: Jan Langer

Praha - Sjezd Strany zelených, který má proběhnout příští víkend v Brně, se podle kritiků vedení strany odehraje v právní nejistotě.

U Obvodního soudu pro Prahu 10 totiž leží žaloba na zrušení sjezdu, na kterém tehdejší předseda zelených Martin Bursík porazil ve volbách Danu Kuchtovou a oslabil pozici vnitrostranických oponentů. Napsal to server idnes.cz.

Žalobu podle serveru podali Radovan Kunc, Milan Přívratský a bývalý náměstek ministra dopravy Petr Šlegr, který zelené opustil a působí v odštěpenecké Demokratické straně zelených.

Špatné svolání i průběh

V žalobě odpůrci současného vedení Strany zelených napadají, jak byl sjezd v Teplicích svolán i jak se později odehrál.

"Byl v rozporu se stanovami a se zákonem, a to v takové míře, že to vyvolalo absolutní neplatnost sjezdu jako takového," píše se podle serveru v žalobě, kterou soudu podal právník Pavel Uhl.

Uvedl, že zatím nebylo nařízeno soudní řízení. Podle předsedy SZ Ondřeje Lišky se vedení strany žaloby neobává, je podle něj "absolutně zmatečná".

Sjezd v Brně bude opět volební, o post předsedy se na něm bude ucházet Liška, který stranu vede po odstoupení Bursíka, a někdejší místopředseda republikové rady zelených Matěj Stropnický.

 

Právě se děje

Další zprávy