Odložte reformu penzí a obstrukce skončí, nabízí ČSSD

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
3. 11. 2011 15:51
Koalice o odkladu důchodové reformy na rok 2015 odmítá jednat, obstrukce prý vydrží
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka naznačil, že sněmovní obstrukce mohou skončit, pokud vládní koalice odloží důchodovou reformu na rok 2015.

Představitelé koalice ale takový výměnný obchod zatím jednoznačně odmítají.

Nabídka ze sociální demokracie přichází jen dva dny poté, co deník Aktuálně.cz přinesl informaci, že ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že se penzijní reforma odloží.

"Diskutujeme o výhodách a nevýhodách termínů 1. 1. 2013 a 1. 1.2014. Pozdější datum nepřipadá v úvahu," uvedl v úterý Miroslav Kalousek. Podle něj má však případný odklad pouze technické a legislativní důvody. "Zejména musí být precizní legislativní vazba na dosud neschválený občanský zákoník," upřesnil pro Aktuálně.cz.

Pro sociální demokracii však není roční odklad dostačující.

"Rok 2014 nic neřeší, pokud by ale vláda odsunula důchodovou reformu, zejména zavedení druhého pilíře, na rok 2015, brali bychom to jako vstřícný krok a změnili bychom přístup k projednávaným zákonům," řekl ve čtvrtek Sobotka.

Podle sociální demokracie by v té době už mohly být trhy stabilnější. "Je hazard reformu spouštět nyní, když jsou tu takové ekonomické turbulence," míní Sobotka.

"Odklad o dva roky by umožnil, aby se k tomuto kontroverznímu a riskantnímu kroku vyjádřili občané v příštích parlamentních volbách, které se budou konat nejpozději na jaře roku 2014. V takovém případě by ČSSD šla do parlamentních voleb se závazkem druhý pilíř zcela zrušit," prohlásil.

Zástupci vládní koalice ale o ničem takovém nechtějí ani slyšet. "Žádná jednání na takové téma neprobíhají, ani jsme se o tom nebavili na poslaneckém klubu. Pro mě osobně je taková dohoda nepřijatelná," uvedl šéf sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jak dodává, koalice raději přečká obstrukce, aby si zachovala šanci prosadit klíčové reformy. "Kdyby se reforma penzí posunula až za rok 2015, tak je jasné, že žádná nebude," dodal.

Podobně jako Stanjura i místopředsedkyně VV Karolína Peake tvrdí, že jednání se sociálními demokraty neprobíhají. ""Jedná se o základní zákony a vláda by se u nich neměla zříkat zodpovědnosti," řekla Peake.

"O ničem nejednáme, není to pravda," komentoval informaci šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy