Odklad maturit chce i ČSSD, navrhne ho poslancům

Domácí Domácí
11. 6. 2009 16:35
Ministryně Kopicová je proti. Laciná hra o voliče, tvrdí její předchůdce Liška

Praha - Poslanci sociální demokracie příští týden navrhnou odklad státních maturit o dva roky. Podle Ivana Ohlídala je projekt, jenž už přišel na stamiliony a podílely se na něm vlády ČSSD i ODS, nedostatečně připraven.

"Minulá vláda vedená ODS tuto přípravu nezvládla v důsledku svého nekompetentního přístupu," tvrdí jeden ze členů sněmovního výboru pro vzdělání a vědu.

"Zjevné jsou především nedostatky v oblasti logistického a organizačního zajištění státní maturity. Navíc se v poslední době dostal celý harmonogram přípravy do časového skluzu," dodává.

Socialisté se tak ve své snaze zastavit jednotnou "zkoušku dospělosti" připojí právě ke kritizované ODS.

Z klubu občanských demokratů totiž už delší dobu zaznívá nespokojenost s připraveností maturit. K nejhlasitějším kritikům patří Walter Bartoš, stínový ministr školství.

"Stále se například neví, které firmy vzejdou z výběrového řízení a ujmou se čtyř bodů organizace maturit. To znamená zabezpečení datového systému, školení učitelů, tisk záložních maturit a svoz materiálu," prohlásil naposledy v úterý.

Kopicová i Liška jsou proti

Nová ministryně školství Miroslava Kopicová ale něco takového odmítá.

Ihned po nástupu do funkce nechala vše přezkoumat. A nenašla nic, kvůli čemu by byla pro odklad. "Maturita je dobře připravená a potvrzuje to i řada členů školského výboru Poslanecké sněmovny," stojí si za svým.

Podle jejího předchůdce Ondřeje Lišky (SZ) jde o předvolební tah. "Volání po odkladu či úplném zrušení státní maturity, které se ozývá mezi poslanci ODS a ČSSD, není ničím jiným než politickým tanečkem a snahou získat laciné body," napsal ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Právě budoucí maturanti totiž proti jednotným zkouškám protestují nejvíce. Na příští týden naplánovali demonstraci. A nebude první - už před dvěma lety se sjeli do Prahy. Tenkrát letící vejce zasáhlo tehdejší ministryni školství Danu Kuchtovou.

Foto: Aktuálně.cz
Blog exministra Ondřeje Lišky:
Odklad státních maturit? Laciná hra, která nás přijde draho
 

Právě se děje

Další zprávy