Odchodem Pospíšila ztrácí ODS popularitu i zkušenosti

30. 1. 2014 19:09
Jiří Pospíšil byl členem strany od roku 1998 a zastával důležité funkce
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - S odchodem Jiřího Pospíšila ODS ztrácí svého u veřejnosti dlouhodobě nejpopulárnějšího politika a jednoho z funkčně nejstarších členů strany. 

Osmatřicetiletý Pospíšil, který byl členem ODS od roku 1998 a od roku 2010 dokonce jejím místopředsedou, si zdůvodnil svůj odchod ztrátou důvěry od svých stranických kolegů, která se projevila v drtivé prohře při volbě místopředsedy strany.

Mezi voliči se ale Pospíšil těší dlouhodobé podpoře. V květnu 2013 byl podle průzkumu agentury STEM nejpopulárnějším politikem, když mu důvěru vyjádřilo 49 % respondentů. V průzkumu ze září 2013 už Pospíšil stejně jako ostatní politici z bývalé koalice o několik příček klesl. Spadl až na sedmé místo v žebříčku, i tak ale v popularitě předčil svou stranickou kolegyni Miroslavu Němcovou a mezi členy ODS se tedy umístil nejlépe.

V předčasných volbách v říjnu 2013 občanským demokratům také získal od voličů nejvíce preferenčních hlasů a Plzeňský kraj se tak díky němu stal jediný, v němž zvítězila ODS. Stal se tak jediným z kandidátů ODS z Plzeňského kraje, který postoupil i do Poslanecké sněmovny, kde s krátkou přestávkou zasedá už od roku 2002.

V roce 2012 byl Pospíšil lídrem plzeňské kandidátky ODS ve volbách do krajských zastupitelstev. Navzdory vítězství jeho strany v kraji nakonec vznikla koalice ČSSD a KSČM, která si zvolila za hejtmana současného ministra vnitra Milana Chovance a Pospíšil skončil v opozici.

Pospíšil před tím zastával post ministra spravedlnosti v obou vládách Miroslava Topolánka v letech 2006 až 2009. Od roku 2010 byl na stejném postu i členem kabinetu Petr Nečase, ten ho ale v roce 2012 odvolal s odůvodněním, že nedůvěřuje Pospíšilovým manažerským schopnostem zvládnout rezort.

Objevily se ale spekulace, že pravým důvodem k Pospíšilově odvolání bylo plánované dosazení Lenky Bradáčové na Vrchní státní zastupitelství v Praze. Nečas tyto spekulace striktně odmítl.

Vztahy mezi Pospíšilem a Nečasem údajně ochladly poté, co Pospíšil odvolal někdejšího vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, který měl pověst "zametače kauz" a za jehož éry se nedařilo dotahovat korupční aféry.

Pospíšil také odvolal nejvyšší státní zástupitelku Renatu Veseckou, která sklidila kritiku za vedení případu Čunek. Svou předchůdkyní Marií Benešovou byla Vesecká označena za justiční mafii, Pospíšil na její místo v roce 2011 dosadil Pavla Zemana.

Z dalších významných funkcí byl od prosince 2012 do srpna 2013 místopředsedou Poslanecké sněmovny. V letech 2006 až 2007 a 2010 až 2011 předsedal legislativní radě vlády a po vypuknutí plagiátorské kauzy na plzeňských právech v roce 2009 byl rok děkanem fakulty.

Absolvent plzeňských práv byl členem senátního Ústavněprávního výboru a prosadil na ministerstvu mimo jiné nový trestní zákoník. Svou politickou kariéru zahájil v roce 1994 jako člen ODA.

 

Právě se děje

Další zprávy