Odbory ženou proti vládě, sledují však i vlastní výhody

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 5. 2011 15:50
Chystaná reforma ministra Kalouska ruší daňovou úlevu na odborové příspěvky
Prosincový protest odborářů v Praze.
Prosincový protest odborářů v Praze. | Foto: Petr Jemelka

Praha - V protestu proti vládě, který svolali na sobotu na Václavské náměstí, mají odboráři jeden zájem i pro svou vlastní kasu.

V reformách, proti nimž je demonstrace namířena, totiž ministr financí Miroslav Kalousek chce sáhnout i na odborářské příspěvky.

Konkrétně navhrl zrušit možnost, aby si odboráři část zaplacených příspěvků mohli odečíst z daní. Pro absolutní většinu sdružení, kde není členství povinné, přitom tato možnost v daňovém zákoně není.

"Navrhujeme zrušit nesystémové výjimky," vysvětluje v písemném stanovisku ministerstvo financí.

Odborům vadí daně, penze i zdravotnictví

Kromě změn v daních - kam patří právě i zrušení daňových odpisů odborových příspěvků - vadí odborům prakticky všechny reformy, které Nečasova vláda plánuje: tedy penzijní reformy, změny ve zdravotnictví i v zákoníku práce.

Zrušení daňových odpisů na členské příspěvky podle nich není hlavní problém.

"Toto je jenom detail, nám vadí daňová reforma jako taková," říká předseda odborového svazu KOVO Josef Středula, jeden z lídrů největší odborové centrály ČMKOS.

Ale nakonec odboráří přiznávají, že se ztrátou daňové výhody spokojeni rozhodně nejsou.

MF: Konec daňovým výjimkám

Lidé, kteří jsou členy sdružení, ve kterém není členství povinné a kde se platí příspěvky, nemohou zaplacenou částku z daní odečíst.

Odboráři však ano. Pokud platí odborovému svazu členské příspěvky, mohou si odepsat z daní 1,5 procenta ze zdanitelných příjmů, nejvýše pak 3 tisíce korun za rok.

Prakticky vypadá řeč čísel takto:

Pokud má zaměstnanec například příjem 180 tisíc korun ročně a na členských příspěvcích zaplatil odborové organizaci 2 800 korun, může si z daní za tento rok odečíst hned 2 700 korun. Tedy až na stokorunu veškeré příspěvky zaplacené odborové organizaci.

Kromě odborů mají tuto daňovou výhodu také Hospodářská komora a Agrární komora. I jich se Klaouskovo "rušení výjimek" bude týkat.

"Příspěvky jsou už zdaněná věc, jdou ze mzdy. Zaměstnavatelské organizace si příspěvek vedou jako nákladovou položku, ale zaměstnanec v žádném případě. Z tohoto důvodu se nám to nelíbí, bude založena nerovnost," vysvětluje nespokojenost odborářů Středula.

Dvojí úlevy? Hájíme zaměstnance

Ministerstvo financí ale argumentuje i tím, že příjmy, které odborová organizace získá členskými příspěvky, se nezdaňují - a tak to zůstane i nadále. Podle Kalouskova resortu je proto nesmyslné ponechat ještě daňové odpisy pro členy odborů.

"V zásadě jde o to, aby se na členské příspěvky nevztahovala daňová úleva dvakrát, tedy jak na straně příjemce, tak na straně plátce," obhajuje chystanou změnu ministerstvo financí. "U odborové organizace budou členské příspěvky i nadále osvobozeným příjmem."

"My ty peníze používáme na obhajobu sociálních práv zaměstnanců," argumentuje ještě Středula.

Odborovým svazům od 90. let klesal počet členů, s krizí se trend o něco otočil. I tak je v odborech jen asi pětina všech zaměstnanců, tedy zhruba půl milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy