Odbory chtějí plošné zvýšení platů, jinak hrozí stávkou

ČTK ČTK
11. 7. 2014 14:42
Požadavek odborářů podpořil také šéf Senátu Milan Štěch. Podle něj je růst mezd nezbytný k přiblížení se životní úrovni západních zemí.
Protest odborářů v Praze.
Protest odborářů v Praze. | Foto: Markéta Šrajbrová

Praha - Odbory hrozí protestními akcemi začátkem podzimu, pokud by příští rok o 3,5 procenta nedostali přidáno všichni zaměstnanci veřejného sektoru. Předáci se totiž obávají toho, že se slíbená částka na zvýšení platů rozpustí na narovnání platových tabulek a na odměny podle služebního zákona. Na tyto věci žádají peníze zvlášť.

Po pátečním jednání se šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) to v České televizi řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Štěch odboráře podpořil.

"Situace je vážná a Českomoravská konfederace odborových svazů je netrpělivá. Pokud se situace nevyřeší, dá se očekávat, že odbory podniknou v počátečních měsících podzimu protestní akce," uvedl Středula.

Otázka zvyšování platů je první bod, kde hrozí vážný střet odborů se Sobotkovou vládou. Spolupráci s ní si dosud předáci velmi pochvalovali. Řada záměrů kabinetu se shoduje s jejich návrhy.

Sliby jak z Andersenovy pohádky

Vláda počítá v rozpočtu se zvýšením sumy na platy o 3,5 procenta. Podle Středuly to ale nezaručuje, že by o tolik víc měli ve své peněžence najít také všichni pracovníci. "Je to jak pohádka od Hanse Christiana Andersena. Na jedné straně někdo slibuje 3,5 procenta, pak že se musí napravit staré chyby, pak že se musí přidat podle zákona o státní službě. Lidé možná dostanou dvě stě či tři sta korun," dodal předák.

Podotkl, že pět prvních platových tříd je pod minimální mzdou

Odbory požadují, aby slibovaná částka skutečně putovala jen do zvýšení platů. Narovnání tabulek, smluvní výdělky či zajištění služebního zákona by podle předáků měl kabinet obstarat z jiných peněz. Pokud by to neudělal, choval by se prý jako předchozí vlády, které sám kritizoval.

Zatím není jasné, kolik by bylo potřeba peněz navíc. Narovnání tabulek by podle hrubých odhadů mohlo vyjít na zhruba 2,5 až tři miliardy korun.

O zajištění dostatečného množství financí na růst platů chtějí odbory s vládou jednat koncem července na tripartitě. Téma chtějí probrat i při diskusi o státním rozpočtu začátkem září. Ministryni práce předáci požádali, aby jim zprostředkovala schůzku se šéfem resortu financí.

Štěch, který sám byl v minulosti předsedou ČMKOS, v pátek požadavky odborů podpořil. Na situaci chce politiky upozorňovat.

Štěch uvedl, že původní návrh počítal s rychlejším růstem výdělků ve veřejném sektoru. Zvýšení by se mohlo financovat z vyšších daní pro firmy či z nových sektorových daní, podotkl šéf horní komory. "Pokud se chceme přiblížit životní úrovni západních zemí, musí mzdy růst rychleji," řekl Štěch po jednání s odbory v České televizi.

Dodal také, že politici by měli mít větší odvahu k rychlejšímu přidávání. Je prý potřeba, aby ministr financí peníze na růst platů našel.

 

Právě se děje

Další zprávy