Odbory plánují stávku kvůli vládnímu snížení platů

Michal Štůsek Michal Štůsek
2. 11. 2010 11:55
Krizový štáb odborů se má sejít příští týden
Stávku může odvrátit pouze přijetí pozměňovacího návrhu ČMKOS, tvrdí Jaroslav Zavadil
Stávku může odvrátit pouze přijetí pozměňovacího návrhu ČMKOS, tvrdí Jaroslav Zavadil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odbory plánují vyhlásit stávku kvůli změnám v platech státních zaměstnanců chystaných vládou.

Stávku může ještě odvrátit přijetí pozměňovacího návrhu zákoníku práce, který odbory vládě navrhly. Premiér Petr Nečas se má k novele vyjádřit do středy.

"Pokud by byl náš návrh přijat, poradíme se, zda se stávka spustí nebo ne. Pokud to nedopadne, stávka bude," uvedl předseda největší odborové centrály ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Krizový štáb odborů bude o termínu a podobě případné stávky jednat příští týden. Podle Jaroslava Zavadila zatím nemají odboráři o těchto věcech jednotnou představu.

Deset procent vadí

Stávku tedy nemusí odvrátit ani to, když bude vláda k odborářům vstřícná. 

Odbory totiž nesouhlasí ani s desetiprocentním snížením mezd ve státní sféře, které vláda ohlásila kvůli úsporám v rozpočtu. 

Jde o to, že ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá rozšířit možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy. Vládní návrh počítá i se zrušením číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou, zrušením rozdílu mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm a zavedením smluvních platů do státní správy.

Nečasův plán

Petr Nečas předložil zástupcům odborů minulé úterý vládní návrh. Premiér odborům při jednání navrhl, že vláda nebude pro příští rok měnit složení současných tabulek.

Zůstat mají nadále tři s tím, že si je rezorty mohou dále upravit podle vlastních potřeb. Snížit se má ale objem platů, a to plošně o 10 procent z celkové částky, dodal v úterý Nečas.

Kabinet dále nabídl, že pro roky 2012 až 2014 zůstane zachován objem mzdových prostředků.

 

Právě se děje

Další zprávy