Odbory odmítly Nečasův návrh na snížení platů

Domácí Domácí
29. 10. 2010 13:40
Zástupci připravují vlastní návrh změny zákoníku práce
Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil
Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odbory odmítly návrh vlády na snížení mezd ve státní a veřejné správě, zároveň v nejbližší době předloží vlastní řešení. Zástupci o tom rozhodli na pátečním jednání, stávková pohotovost tedy nadále trvá.

Ke konkrétnímu obsahu své novely zákoníku práce se odbory odmítly vyjádřit s tím, že jej chtějí napřed projednat s Nečasem.

"Nejprve to musí dostat předseda vlády a ten se musí vyjádřit, zda je ochoten to předložit, nebo ne," řekla ČTK předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací AlenaVondrová. Podle agentury by mělo jít o úpravu dvou paragrafů.

Petr Nečas předložil zástupcům odborů vládní návrh v úterý.  Premiér odborům při jednání navrhl, že vláda nebude pro příští rok měnit složení současných tabulek.

Zůstanou nadále tři s tím, že si je rezorty mohou dále upravit podle vlastních potřeb. Snížit se má ale objem platů, a to plošně o 10 procent z celkové částky, dodal v úterý Nečas.

Kabinet dále nabídl, že pro roky 2012 až 2014 zůstane zachován objem mzdových prostředků.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil v úterý uvedl, že není potřeba měnit současný systém odměn. Krok, který vláda v úpravě mezd plánuje, nepovažuje za vstřícný.

Odborářům se nelíbí návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého se má rozšířit možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy.

Návrh počítá i se zrušením číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou, zrušením rozdílu mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm a zavedením smluvních platů do státní správy.

 

Právě se děje

Další zprávy