Odbory dostaly šanci měnit reformy, ale daněmi nepohnou

Petr Holub
17. 6. 2011 5:30
Odboráři se přou s vládou o to, kdo je vítězem stávky, souboj o reformy ale teprve začíná
Stávkou cloumaly emoce, teď je čas na rozvahu.
Stávkou cloumaly emoce, teď je čas na rozvahu. | Foto: Ondra Kořínek

Praha - I když se odboráři pohádali s vládou o to, kdo je vítězem čtvrteční stávky, opravdový souboj nad reformami teprve začíná.

V pondělí se sejde tripartita a odbory vládu požádají, aby všechny reformy zastavila a znovu je s nimi důkladně projednala.

Nemají jinou možnost, protože bez podrobného studia a diskuse nad jednotlivými paragrafy nejdou složité zákony pochopit ani změnit. Reformy penzí a zdravotnictví jsou předloženy v tak komplikované podobě, že se na jejich obsahu neshodnou ani odborníci.

Bližší pohled Aktuálně.cz ukazuje, že nad změnami ve zdravotnictví a v důchodech by se mohly názory vlády a odborářů přiblížit, v daňové reformě mají odboráři jen velmi malou šanci na úspěch.

Změnit, co nikdo nechápe

Požadavek odborů na odložení reformních zákonů se týká v první řadě zdravotnictví.

Vládo stop. Vrať se k Hegerově novele.
Vládo stop. Vrať se k Hegerově novele. | Foto: Ondra Kořínek

Novela klíčového zákona o veřejném zdravotním pojištění měla být sněmovnou definitivně schválena už tento pátek, ale premiér Nečas ji slíbil odložit až na příští středu, aby ji tripartita stihla projednat.

Součástí novely jsou nyní už dva rozsáhlé pozměňovací návrhy (jeden na 80 a další na 50 stránkách), díky nimž bude velmi obtížné předlohu případně přepracovat a přitom nezničit užitečné paragrafy.

"Pevně věřím, že naši experti stihnou novelu do pondělka prostudovat," říká jeden z odborových vyjednavačů Josef Středula.

Předem ví, že bude chtít zrušit nově zaváděné doplatky na některé služby, například pro pacienty s umělým vývodem.

Jemná práce s paragrafy

Příkladem, jak bude případné přepracování obtížné, je odstavec o zavedení elektronických aukcí na drahé léky, který je obsažen v jednom z pozměňovacích návrhů.

Ceny léků se dají využitím aukcí srazit až na polovinu, zároveň však stejná pasáž novely nabízí dokonalou možnost, jak je zablokovat.

Aukce má totiž organizovat Státní ústav pro kontrolu léčiv, může je však vyhlásit pouze na výzvu zdravotních pojišťoven, a poté si musí vyžádat souhlas ministerstva. Ředitel pojišťovny či ministerský náměstek tak může aukci bez jakékoli odpovědnosti zabránit.

"V novele se už nikdo nevyzná. Pokud se reformní zákon připravuje takovým způsobem, nemůže reforma skončit dobře," pochybuje o snaze něco zlepšit prezident České lékařské komory Milan Kubek. Obdobně hodnotí novelu sdružení soukromých lékařů.

Penze: nový začátek

Snadná diskuse nečeká odbory ani nad penzijní reformou, která je rozložena do tří zákonů.

Za důchod vnuků a dětí.
Za důchod vnuků a dětí. | Foto: Reuters

Sněmovna už schválila novelu zákona o penzijním pojištění. Pod označením "malá reforma" postupně prodlužuje věk odchodu do penze na neomezenou dobu podle toho, jak se bude prodlužovat věk dožití.

Tady může vláda vyjít odborům snadno vstříc, pokud stanoví strop na úrovni 65 nebo 67 let. Této hranice chce malá reforma dosáhnout až za dvacet, resp. třicet let a plánovat další postup nemá faktický smysl.

Další dva zákony jsou připraveny v paragrafech a ministři je chtějí schválit do konce června.

První zavádí opt-out, tedy možnost, aby každý občan převedl část pojistného ze státního systému do soukromých fondů. Druhý reformuje současný systém připojištění se státním příspěvkem u stejných fondů.

Debata o opt-outu

Odboráři budou chtít zrušit zákon o opt-outu. Ministři jim mohou vyjít vstříc, protože jim stejný zásah už doporučil Miroslav Zámečník z vládní rady NERV a Světová banka.

Pokud odbory poslechnou doporučení profesora Jaroslava Vostatka z Vysoké školy finanční a správní, budou stejně postupovat v debatě o reformě připojištění.

"U připojištění stát občanům přispívá měsíčně neobvykle vysoké částky. Reforma přitom mění penzijní fondy na běžné investiční společnosti, které mohou i peníze od státu investovat naprosto libovolným způsobem. Tak se státní peníze nerozdávají nikde na světě," upozorňuje Vostatek.

Významný expert zároveň tvrdí, že tři penzijní zákony spolu nesouvisí a reforma jako celek nebude fungovat. Měla by se tedy znovu prodiskutovat.

Daně: Kompromis nemožný

Odbory mají jasno v tom, jak změnit daňovou reformu. V tomto případě ale nemají nejmenší šanci, že vláda ustoupí.

Kalousek těžko ustoupí.
Kalousek těžko ustoupí. | Foto: Jan Langer

Odborový expert Martin Fassman jednoznačně odmítá zvýšení daně z přidané hodnoty, která se má sjednotit na 17,5 procentech. "Nesporným reformním otloukánkem pak budou zaměstnanci," hájí expert tradiční klienty odborových organizací.

Zároveň doporučuje zavést daňovou progresi, která by víc zdanila příjmy bohatých, a zabránit snížení sociálního pojistného pro živnostníky.

Vláda ovšem v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá s tím, že zvýšením DPH sníží schodek o 27 miliard. Daňovou progresi už několikrát odmítl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že jde o "trest za úspěch".

 

Právě se děje

Další zprávy