Odborový boss živě: Na generální stávku nedozrál čas

Jakub Antoš
10. 7. 2007 13:38
On-line rozhovor s Jaroslavem Zavadilem z ČMKOS
Jaroslav Zavadil, místopředseda ČMKOS, v redakci Aktuálně.cz
Jaroslav Zavadil, místopředseda ČMKOS, v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Odboráři se přou. Jak ostře postupovat proti chystané reformě daní, zdravotnictví a dávek? Volit zákulisní tlak lobbingu mezi zákonodárci, nebo zorganizovat generální stávku?

Nejsilnější odborová centrála - Českomoravská komora odborových svazů - volí zatím tu první, klidnější možnost. Menší Asociace svobodných odborů by postupovala tvrději a zejména boss železničních odborů své kolegy za mírný postup ostře kritizuje.

ČTĚTE VÍCE:

Odbory se přou mezi sebou. Kvůli generální stávce.

Odbory se do generální stávky Nehrnou

I o tom v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz hovořil místopředseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Odpovídat začal po dvanácté hodině. Řekl například: "Generální stávka je velmi silný tabák. A je potřeba, aby v první řadě členové chtěli, aby se něco takového uskutečnilo."

Jak dále obhajuje poklidný souboj s reformou? Nebo patří v centrále k těm, kdo by sáhli k radikálnějším protestům? A přinesla už podle něho dosavadní taktika do reformy změny, které by si odboráři přáli?

Odpovědi Jaroslava Zavadila čtěte ZDE

Odpovězeno: 10. 07. | 12:03Autor: neo

Otázka: Dobrý den,
Generální stávka je nesmysl.Lidé a to i zaměstnanci měli příležitost u voleb. Kdyby si většina nepřála reformy, vyhrála by volby levice.Reformy jsou nutné a ačkoli návrh není dokonolý měl by projít a já doufám, že projde.Co odborářům vadí? rovná dań z příjmu? je přece spravedlivá!

Jaroslav Zavadil: Dobrý den, těším se na vaše dotazy.

Pokud se týká generální stávky, domnívám se stejně jako vy, že není vhodný čas na takovouto akci. Mimichodem byl jsem u zrodu generální stávkv roce 1989. Pokud se týká toho, co nám vadí na reformě, tak je to hlavně to že se reforma nezabývá přijmovou stranou rozpočtu a jinými opatřeními ke zlepšení výběru daní. A jde " jen po výdajové straně." Jediný příměr k tomu máte rodinný rozpočet, který je v deficitu. Rozhodně neuděláte to, že si snížíte svůj výdělek.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:04Autor: rony

Otázka: Nestačí vám, že už se, reforma-nereforma, zase vrátilo pastelkovné? Považuje to za jeden z výsledků vašeho lobbingu?

Jaroslav Zavadil: My jsme paselkovné neiniciovali. Mimochodem před volbami skoro všechny politické strany se podílely na různých benefitech pro občany ze státního rozpočtu.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:08Autor: karel

Otázka: Proč by měli čestní bohatí lidé odvádět velkou část vydělaných peněz na to, aby stát mohl solidně zajistit i lidi, kterým se pracovat nechce, enbo nejsou ochotni pro své bohatství tolik obětovat?

Jaroslav Zavadil: Na to je složitá odpověď. Nicméně v tomto regionu a ne jenom v Česku byla určitá solidarita dlouhodobě uchována. Jako příklad bych mohl říci, že jeden z velmi bohatých států jako je Švédsko, má podstatně větší solidaritu ve svých legislativních normách. Pravda je, že v tomto státě došlo k obrovskému konsensu v celé společnosti. Není možné podporovat ty, které zneužívají systém, ale i ti co se dnes dostali na určitou společnskou úroveň by měli uvažovat, že se mohou dostat do podobných problémů jako někteří občané.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:11Autor: Svatopluk

Otázka: Dobrý den, proč jste tak vehementně neprotestovali proti rychlému zadlužování naší země minulými vládami?

Nebo ty dluhy podle vás zaplatí jen aktivní, úspěšní lidé? Odboráři nic platit nebudou?

Jaroslav Zavadil: I minulým vládám jsme dávali najevo, že je potřeba hlavně změnit trend zadlužování. Je nutné vědět, dluh ČR je z hlediska EU jeden z nejnižších. Co je ovšem alarmující, je trend zadlužování. Ale to se nezmění tím, že snížím daně.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:11Autor: ptch

Otázka: Stejně jako komunisti a socialisti budujete svoji moc na závisti těch největších blbců. Odbory jsou normální vyděračská organizace!

Jaroslav Zavadil: Necítím se ani jako vyděrač, ani jako blbec. Je mi líto vašeho názoru.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:15Autor: jan

Otázka: Dokážou odboroví předáci místo návrhů které se nesou v duchu ...aby to zabolelo, aby to uškodilo... konstruktivně navrhnout zlepšení např. výroby, logistiky, navrhnout znížení minimální mzdy, která vede k propouštění zaměstnanců, prostě dokážou hospodařit ?

Jaroslav Zavadil: Pokud někdo tvrdí, že minimální mzda vede ke zvýšení nezaměstnanosti, tak neví o čem mluví. Minimální mzda je zavedena v devíti státech EU a také ve Spojených státech. Chápu, že některým podnikavcům vadí, že musí vyplácet alespoň minimální mzdu, ze které je povinen odvádět pojištění a vedle toho se vyplácí černé peníze, ze kterých není potřeba odvádět nic. To samozřejmě okrádá státní rozpočet.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:18Autor: Adam D.

Otázka: Dobrý den,
přísluší odborům ovlivňovat politickou scénu?! Já říkam že ne a ptám se Vás, z jakého mandátu, si Vy myslíte že ano.

Jaroslav Zavadil: Já se domnívám, že se mýlíte. Řada politiků již v minulosti se snažila ovlivňovat co mají a nemjí odbory dělat. Ať se to komu líbí nebo nelíbí, odbory jsou součástí občanské společnosti a je jenom na nich a na jejich členech, co chtějí či nechtějí ovlivňovat. Přece nechcete chodit jenom k volbám a čtyři roky mlčet a přihlížet k tomu co se na politické scéně děje, jaké zákony se připravují. Záleží vlastně jenou na politicích jak se chovají a podle toho se chovají i odbory.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:20Autor: Simka

Otázka: Zlobíte se, jako váš kolega Štěch, na poslance Melčáka a Pohanku, že umožnili vládu trojkoalice?

Jaroslav Zavadil: Je mně jich spíš líto.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:21Autor: Svatopluk

Otázka: Socialisté zastávají rovnostářskou ideologii, že všichni - schopní či aktivní i neschopní nebo líní - se mají mít přibližně stejně. Souhlasíte?

Proč to rovnostářství neplatí i v procentech zdanění práce těch i oněch?

Jaroslav Zavadil: To si rozhodně nemyslím a ujišťuji Vás, že nejsem socialista, ale jsem odborář.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:23Autor: Bluebat

Otázka: Voby probehly, vyhrala pravice, lide podporujici levici a socialismus se s tim musi smirit. To je holt demokracie. Proc se s tim nesmirite a prudite zbytek naroda?

Jaroslav Zavadil: Přece se nemohu smířit s tím, že reforma tak jak je připravena, podstatně zhorší situaci většiny národa. Nikdy jsem se nesmířil s tím ani za totality s jakou koliv nespravedlností.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:28Autor: Láďa

Otázka: Zajímalo by mne jak si náčelníci odborů představují bez frází a populizmu snižovat obrovský deficit našeho státu.
Díky

Jaroslav Zavadil: Nejsem náčelník odboru, ale představu máme. Domníváme se, že není možné aby při deficitu státního rozpočtu se radiálně snížily příjmy (daně). Reforma se vůbec nezabývá přijmovou stranou veřejných rozpočtů a opatřenímí ke zlepšení výběru daní. Reforma neobsahuje žádná opatření zaměřená na boj proti daňovým únikům. Reformní opatření jsou zaměřena na výdajové straně zcela a výlučně do oblasti škrtů v oblasti sociálních výdajů a výdajů na platy. Zcela opomíjí aktivní opatření v jiných výdajových položkách. Před několika lety přijatá novela zákona o rozpočtových pravidlech, způsobila výrazné nárůsty rezervních fondů v jednotlivých ministerstvech v řádch desítek miliard korun. Tím to se například reforma nezabývá vůbec.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:29Autor: Jiří Gavlas

Otázka: Pro mne, jako bývalého člena ROH, je už léta odborový svaz partou těch, kteří jdou s tím, kdo dá víc. Měli byste se zamyslet nad tím, co opravdu děláte pro lidi a co pro sebe!Populistické řeči o tom jak bohatým brát a chudým dávat si nechte!Postivě makám a chci z toho něco mít!

Jaroslav Zavadil: Já také.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:32Autor: veverka

Otázka: Vláda vládne jen na základě koupených přeběhlíků,nemá mandát dělat prakticky cokoliv a přesto chystá několik zásadních rozhodnutí,které ovlivní další generace(reforma,základna).Vadí vám to?

Jaroslav Zavadil: Myslím si, že to nevadí jenom Vám. Jak jistě víte, sněmovnou neprošel návrh zákona, který by tohle neumožňoval. Můj názor ovšem je, že tohle by nemělo být záležitostí zákona, ale politické kulutury našich poslanců. O to je samozřejmě hroší, když takto důležité zákony jsou schvalovány pomocí dvou přeběhlíků.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:36Autor: BORIS!

Otázka: Jsem živnostník a reforma veřejných financí by mi velmi pomohla. Proč mám platit daň 32% jako trest za úspěch, když mám za sebe plnou zodpovědnost, splácím půjčky, měl jsem vlastní nápad, dávám práci zaměstnancům, atd. Proč by jednou stát nemohl zvýhodnit úspěšné, ctižádostivé, pilné? To nechápu???

Jaroslav Zavadil: Jestli jste živnostník, tak rozhodně nemůžete platit 32% daně. Jestli se domníváte, že navržená reforma, která v daňové oblasti dále zvýrazní rozdíl ve zdaňování mezi osobami samostatně výdělečně čínými a zaměstnanci. Tzn. OSVČ budou po této reformě platit výrazně méně než zaměstnanci, tak to určitě spravedlivé není. Jenom příklad, pokud by přešel zaměstnanec s hrubou mzdou na úrovni 30 tisíc korun do systému OSVČ přijdou veřejné finance o takový objem peněz, který by stačil na roční výplatu dvou důchodců s průměrnými důchody.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:43Autor: quaternio

Otázka: Co máte proti tomu aby měli všichni pracující stejnou daňovou sazbu ? ten kdo vydělává víc v konečném důsledku přece stejně zaplatí více a dotuje ty co vydělávají méně. nepřijde vám, že se více příjmové vrstvy snaží úplně zbytečně, když je stát nyní odírá ?

Jaroslav Zavadil: Pokuď dojde ke stejné daňové sazbě tzn. rovná daň, dojde k velkému snížení přijmu státního rozpočtu. To bude znamenat, a my máme spočítáno, že v roce 2010 by došlo u státního rozpočtu k deficitu přibližně 140 miliard. Tzn. že vláda bude nucena zpriovatizovat vládu veřejných služeb (školství, zdravotnictví) zprivatizovat sociální transfery (nemocenské dávky, důchody). A určitě né každý bude schopen tyto služby uhradit. Nízkopřijmové skupiny nebudou mít dost peněz na nejrůznější připojištění či na jiné hotovostní platby. Ale to se netýká nízkopřijmových skupin.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:47Autor: Roman Mihola

Otázka: Prosím Vás vysvětlete už obyčejným lidem, kteří si pořád myslí, že odbory jsou přežitkem socialismu, že mají své opodstatnění a že v Německu či Rakousku by si zaměstnanci i malých firem bez nich už asi ani nedokázali představit svůj život. Zdá se mi, že právě tady je velký odborový nedostatek.

Jaroslav Zavadil: Těžko se vysvětluje některým lidem, že jsou odbory potřebné. Skoro 50 let jsme u nás měli ROH, lidé se o svoje práva nebyli schopni prát a i po 17 letech se odbory spojují s bývalým ROH. Máte pravdu, že o těchto věcech je potřeba neustále hovořit a připomínat lidem, že odbory vznikly za doby hlubokého kapitalismu. Pokud se týká politických stran tak na území ČR přežily všechny politické strany, které zde vznikaly a doufám, že přežijí i ty současné.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:49Autor: M. Chalupský

Otázka: Dobrý den,
Denně chodím z práce kolem azyl. domu ve Strak., kde bydlí neprac., nepřizp. občané se svými poč.rod. Na domě je min.7 satelitů, před ním stojí samá zahr. oj. auta, obyv. v klidu sedí venku na lavičkách, pokuřují a popíjejí kávu. Chcete mi tvrdit, že to je v pořádku a nechce to reformu ?

Jaroslav Zavadil: Tohle přece s reformou veřejných financí nemá nic společného. My jsem vždycky požadovali a požadujeme, aby ti co zneužávají jakýkoli systém,byli po zásluze potrestáni. Ale to není věc reforem, ale věc kontroly.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:55Autor: oddTom

Otázka: Proč bojujete proti reformě? V čem je rovná daň nespravedlivá? Bohatí i tak pořád zaplatí víc než chudí. Považujete vládní modelové výpočty příjmů rodin před a po reformě (kdy na daních ušetří snad každý) za lživé? V čem konkrétně?

Jaroslav Zavadil: Na rovné dani ušetří každý. Ale v té refomě nejde jenom o daně. Na všech ostatních výdajových stranách už vydělá pouze ten, jehož příjem je od 50-60 tisíc výše. Zvýšením DPH z 5% na 9% zdravotnickou pseudoreformou, ekologickými daněmi, zdražením elektrické energie a paliv, další zvýšení cen vodného stočného, pokračující deregulací nájemného...Na toto doprovodné zvyšování cen doplatí všichni ti, jejichž příjem je podstatně nižší než 50 tisíc. A to nemluvím o nemocenském, o celé škále sociálních dávek, přídavků na děti atd. O to vše se sníží příjem rodinám, které jsou v té střední a nižší přijmové kategorii.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:55Autor: Roman

Otázka: Jen mám takový skromný dotaz. Reformu stát. Ale nějak mi nejde do hlavy kdo odnese tu generální stávku. Já si myslím že spousta privátních firem, které nemají se státem nic společného. A to se mi zdá dost nefér.

Jaroslav Zavadil: My jsem zatím o generální stávce neuvažovali.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:56Autor: Poděs

Otázka: Bude se jednat i tom aby postavení odborů u nás bylo rovnocené postavení odborům v kapitalistických státech jako například v itálii či v rakousích ?

Jaroslav Zavadil: O tom se přece nedá jednat. Budeme mít postavení takové, jaké si vybojujeme.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:58Autor: Vanguard

Otázka: Neodmítáte generální stávku proto, že se bojíte, že by pro odbory mohla skončit velkým fiaskem? Ona ta vaše prostestní demonstrace taky nebyla nic moc...30000 účastníků není žádná sláva.

Jaroslav Zavadil: My to jako fiasko nevnímáme. Žádná institice v téhle zemi neshromáždí na jakýkoli protest 35 tisíc lidí.

Odpovězeno: 10. 07. | 12:59Autor: Ivan

Otázka: Místo nesmyslného vyhrožování stávkou by jste měl propagovat, že každý má být hodnocen podlé odvedené práce, tzn. snažím se, vzdělávám se a zdokonaluji, je logické že se budu mít lépe. Sedím-li v hospodě u piva a flákám se, tak nadávám na "bohaté", rozuměj pracovité a chodím stávkovat.

Jaroslav Zavadil: Já se taky domnívám, že každý má být hodnocen podle své práce. A jsem přesvědčen, že hospodské řeči k ničemu nevedou.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:01Autor: Pavel

Otázka: Pripada me to jako kampan levicove strany.Odbory by meli byt nestrane a ne svazane s nejakou politickou stranou...jako odborari a CSSD.Cim vice jako podnikatel videlam,tim vice muzu dat zamestnancum a vice odvedu statu,protoze tak cely rok vymyslim,jak to udelat,at mam co nejmensi zisk a odvedu malo

Jaroslav Zavadil: Určitě nejsme svázané s žádnou politickou stranou. Ani já jsem nebyl, nejsem a doufám že nebudu členem žádné politické strany. To, že někteří naši členové jsou členy různých politických stran, je přece normální.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:03Autor: Bubo

Otázka: Dobrý den. Pane Zavadil, kdysy jsem pracoval u jednoho nejmenovaného řetězce, kde jsem načapal lidi při přebalování potravin. Bylo mi sděleno, že jestli někomu něco sdělím, postarají se, že se nikde neuplatním! Požádal jsem odbory o pomoc a následně došlo k ututlání všeho! To je Vaše představa?

Jaroslav Zavadil: Tak tohle určitě moje představa neni. Od takových odborářů se rozhodně distancuji.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:05Autor: Jarda

Otázka: Věřím, že nejste jen pro pouhé zrušení "reformy", ale že máte dobře připravenou alternativu, jak řešit současné ekonomické problémy. Můžete nám dát link?

Jaroslav Zavadil: Naše stanoviska jsou na www.cmkos.cz

Odpovězeno: 10. 07. | 13:08Autor: Pavel, Praha

Otázka: Proč se bojíte generální stávky? Nemyslíte, že je to jediná cesta, jak zarazit promilionářskou reformu ODS? S bossem Topolánkem se přece vyjednávat nedá!

Jaroslav Zavadil: Generální stávky se rozhodně nebojím, jak už jsem jednou řekl, byl jsem u příprav generální stávky v roce 1989 a to byla podstatně horší doba. Nedomnívám se však, že k takovéto akci je vhodný čas. Domnívám se, že vyjednávat se dá s každým.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:12Autor: modr

Otázka: Proč se jenom diskutuje, ale vy ani levice nepředloží jasné argumenty, výpočty a řešení jak tento deficit snížit při zachování určité míry sociální solidarity. Vždyť ani ČSSD nedokázala snížit už tak rozbujelý státní aparát, zvláště na ministersvech a vládních úřadech?

Jaroslav Zavadil: My jsem jako odbory udělaly kompletní analýzu celé této reformy včetně výpočtu čísel a argumentů. Poslali jsme je všem politickým stranám a mimo jiné i panu poslanci Tlustému. Mimo dvouh levicových stran nám nikdo neodpověděl. A dokonce ani na tripartitě k této reformě nám nikdo nerozporoval, že v roce 2010 dosáhne deficit státního rozpočtu díky takto schválené reformě 140 miliard korun. Takže z toho jasně vyplývá, že cílem není stabilizovat veřejné rozpočty, ale pouze snížit daně.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:15Autor: Slepice

Otázka: Dokážou mi odboráři vysvětlit, proč mám platit vyšší daně, než kdybych jenom házel lopatou a proč chtějí aby náš stát žil na dluh.

Jaroslav Zavadil: Určitě nechceme aby náš stát žil na dluh. My jenom tvrdíme a prokazujeme, že takto postavená reforma neřeší snižování našeho zadlužení a pokud se týká vašich daní je přece normální ve většině zemí v EU ale i ve Spojených státech, že vyšší výdělky jsou více zdaňovány.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:16Autor: Rik

Otázka: Poctivého člověka by jste při jeho malém platu svým zvyšováním a zdražováním sedřeli z kůže. Proč nezačnete u sebe a nejdete příkladem? Vaše zvyšování si peněz sami sobě je výsměch všem lidem v této zemi. Ještě si pamatuji: Nejsme jako oni! (hle-poslanec 40000.-!)A nyní? sytý hladovému nevěří, co?

Jaroslav Zavadil: Obraťte se na poslance parlamentu ČR.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:25Autor: strachy

Otázka: Dobrý den , co říkáte názoru odboráři = levičáci ?

Jaroslav Zavadil: Je ostuda být levicově zaměřen? Co to je pravičák? Co to je levičák?
Pravicově zaměřený člověk podle mého názoru by neměl chtít žádnou solidaritu, měl by se umět postarat sám o sebe. Pak samozřejmě by mohl chtít, aby měl co nejmenší daně, protože se v každé situaci dokáže sám o sebe postarat. Levicově zaměřený člověk má pocit, že solidaritu potřebuje, že není schopen si vyjednat sám mzdu, že potřebuje solidaritu mezi zdravím a nemocným, mezi zaměstnaným a nezaměstnaným a předpokládá, že se může dostat do situace, kde mu i různé sociální dávky pomůžou. Domnívám se, že řada lidí, dokoce si troufnu říct, že jich je většina, jso levicově zaměřeni. Jenom si tohle slovo nejsou schopni připustit. Projevuje se to i v různých průzkumech. 70% tohoto národa odmítá některé poplatky ve zdravotnictí. To přece není pravicové! Na jedné z těchno on-line rozhovorů jsem si všimnul jednoho rčení "bohatý levičák, je rozmar, chudý pravičák je blbec." To je určitě na zamyšlení.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:27Autor: StandaT

Otázka: Dobrý den,
nebojíte se, že spojení odborů s ČSSD (jak personálně, tak v cílech) zničí již tak nízkou důvěryhodnost odborů?

Jaroslav Zavadil: Vzhledem k tomu, že odbory prokazují v různých statistických výkumech 30-40 procentní důvěryhodnost, si nemyslím, že je to tak špatné v porovnání s jinými institucemi.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:30Autor: petr

Otázka: Prosím odpovězte mi: zájmy koho ČKOS zastupuje? Lidí, kteří chtějí pracovat a z objektivních příčin nemohou, nebo těch, kteří nepracují a ani pracovat nechtějí? Je dle Vašeho názoru v zájmu pracujících lidí snížit každoroční deficity státního rozpočtu?

Jaroslav Zavadil: Samozřejmě ty, kteří pracovat chtějí, ale i ty z objektivních příčin pracovat nemohou. Dle mého názoru v zájmu všech občanů snížit trend zadlužovnání naší republiky. To se ovšem nestane touto reformou a proto s ní nesouhlasím.

Odpovězeno: 10. 07. | 13:34Autor: I

Otázka: Použiji vašeho srovnání s rodinou:
V současné situaci u nás bydlí strýček, který nám platí za bydlení, ale kterého lákají i příbuzní z ostatních zemí aby se nastěhoval k nim. Náš rodinný rozpočet se topí v dluzích. Co uděláte? Řeknete strýčkovi, budeš platit daleko více než jinde, nebo se omezíte?

Jaroslav Zavadil: Rozhodně se omezím, ale určitě a to podtrhuji, si nesnížím svůj výdělek, abych tím ještě více se topil v dluzích. To totiž je podstata této reformy. Znova opakuji nikdo rozumný si jako první krok při svém deficitu nesníží svůj příjem.

Děkuji za vaše dotazy, za váš zájem o tuto on-line diskusi.

 

Právě se děje

Další zprávy