Odbornice i prohra. Jourová jako eurokomisař dělí politiky

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
21. 7. 2014 16:47
Nominaci Věry Jourové chválí prezident Zeman i odborníci. Naopak opozice se kvůli tomu tvrdě pustila do premiéra Sobotky.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozporuplně hodnotí nominaci Věry Jourové na eurokomisařku politici napříč spektrem i odborníci. Zatímco vládní koalice si pochvaluje, že se jí konečně podařilo najít kompromis, opozice Jourovou, ale zejména premiéra Bohuslava Sobotku, kritizuje. Politologové pak za vším vidí politickou dohodu.

S nejostřejšími reakcemi vystoupili zástupci ODS a TOP 09. "Je to primárně odpovědnost vlády a premiér Sobotka se rozhodl vyhovět poptávce Jeana-Clauda Junckera," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj nejde ani tak o jméno, ale o to, že Juncker chce do Komise ženu a Jourová navíc bude mít podporu čtvrté největší frakce ALDE.

"Pro premiéra Sobotku to znamená dvojitou porážku - jednu na domácí, druhou na mezinárodní politické scéně, kterou se sociální demokracie bude snažit vyvážit na úkor daňových poplatníků," dodal Kalousek.

Kritikou na Sobotkovu adresu nešetřil ani šéf ODS Petr Fiala. Podle něj fakt, že se koalice přiklonila k Jourové, ukazuje, kdo má ve vládě hlavní slovo. "Premiér se jezdil radit do Bruselu nikoliv o dobrém portfoliu pro českého komisaře, ale aby měl alibi, proč zase ustoupil," prohlásil Fiala. "V zájmu České republiky věřím, že se bude paní Jourové dařit v Bruselu lépe než na ministerstvu pro místní rozvoj," podotknul.

Telička: Musíme mít jasnou taktiku

Naopak prezident Miloš Zeman Jourové poblahopřál. "Pokládám to za skvělou volbu a velmi dobré řešení," řekl při návštěvě jednání vlády. K rozhodnutí podle něj mělo dojít už mnohem dříve.

Nominaci stávající ministryně jednoznačně přivítal i europoslanec a původní kandidát ANO na eurokomisaře Pavel Telička. Výběr Jourové považuje za zcela logický, i vzhledem k tomu, že vláda vyšla vstříc Junckerovi, což by mohlo posílit českou pozici. "Doufám, že k nominaci dojde v řádu hodin a že bude doprovázena jasnou taktikou," sdělil Telička Aktuálně.cz.

Pozitivně zhodnotilo nominaci Jourové i parlamentní hnutí Úsvit. "Jsme rádi, že tentokráte neposíláme do Evropské komise žádného trafikanta typu expremiéra Špidly, ale skutečného odborníka," řekl na adresu ministryně pro místní rozvoj Tomio Okamura. Upozornil však, že pro příště by se česká vláda měla vyvarovat dlouhého jednání.

Prohra Sobotky? Je otázka, co ČSSD dostane

Ničím zvláštní nepřipadají téměř dvouměsíční tahanice politologovi Josefu Mlejnkovi. "Je to důsledek toho, že v koalici nikdo nikomu nic nedaruje. Jsou tam spory 'o prestiž' mezi ČSSD a ANO," zhodnotil průběh jednání Mlejnek.

Zároveň kompromis v podobě Jourové nevidí jako Sobotkovu prohru, jak to prezentují opoziční strany. "Andrej Babiš navrhoval Pavla Teličku, premiér to uhrál tak, že to nakonec není Telička. ANO navíc vyhrálo volby, což byl silný argument. A ke všemu je otázka, co za to ČSSD získá," podotknul Mlejnek s tím, že šlo o politický "deal".

Za klasický případ politického handlu označuje ústupek ČSSD i další politolog Martin Štefek. "Osobně si myslím, že to nemělo dojít tak daleko, že paní Jourová bude řešení z nouze. Škoda že její jméno nebylo vytaženo už dříve, mohlo být rozhodnuto už před měsícem," domnívá se.

Připomíná navíc, že nominace Jourové mohla být ze Sobotkovy strany i taktickým manévrem, a to ve vztahu k tomu, že se Andreji Babišovi stále nepodařilo najít lídra pražské kandidátky do komunálních voleb.

"Pokud vím, tak bylo zmiňováno i jméno paní Jourové. Takže sociální demokracie tím ANO vyrazila jeden z trumfů," podotýká Štefek s tím, že jakkoliv je post eurokomisaře prestižní, pro Jourovou to prakticky znamená "odsunutí za hranice".

 

Právě se děje

Další zprávy