Odborní náměstci by neměli kandidovat, myslí si Sobotka. Chce upravit zákon

ČTK ČTK
21. 1. 2016 17:09
Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí, že odborní náměstci ministrů můžou kandidovat do Parlamentu a krajských zastupitelstev. Chce to změnit úpravou zákona. Premiér při čtvrtečních interpelacích reagoval na informace, že hnutí ANO chce do čela krajských kandidátek nominovat náměstkyně ministrů vnitra a pro místní rozvoj, které sice podléhají služebnímu zákonu, avšak ten jejich kandidaturu umožňuje.
Bohuslav Sobotka ve Sněmovně
Bohuslav Sobotka ve Sněmovně | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka by chtěl odborným náměstkům ministrů zakázat zákonem kandidaturu do Parlamentu a krajských zastupitelstev. Uvedl to v rámci interpelací ve Sněmovně. Reagoval tak na informace, že hnutí ANO chce do čela krajských kandidátek nominovat náměstkyně ministrů vnitra a pro místní rozvoj, které sice podléhají služebnímu zákonu, avšak ten jejich kandidaturu umožňuje.

Premiér uvedl, že to není zcela v souladu s tím, čeho vláda chtěla služebním zákonem dosáhnout. "Z hlediska zdravého rozumu, z hlediska logiky zákona o státní službě, z hlediska selského rozumu by člověk řekl, že odborný náměstek nemá nikam kandidovat," prohlásil Sobotka.

Podle něj by se strany měly být schopny dohodnout na legislativní změně v tomto směru a funkci státních úředníků označit za neslučitelnou s kandidaturou do vyšších typů samospráv. Premiér by umožnil pouze jejich kandidaturu v obecních volbách. Do aktuálních nominací ale nechce politicky zasahovat vzhledem k tomu, že platnému zákonu neodporují.

ANO chce do krajských voleb nasadit náměstkyni ministra vnitra Janu Vildumetzovou, která by měla vést kandidátku v Karlovarském kraji. Kandidátkou na královéhradeckou hejtmanku by mohla být Klára Dostálová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj.

Poukázal na to předseda ODS Petr Fiala, podle něhož se na tomto případu ukazuje, že i odborní náměstci jsou ve skutečnosti náměstky politickými. Podotkl, že za ODS bude proti Dostálové kandidovat bývalý policejní ředitel Martin Červíček, který se kvůli tomu rozhodl u policie skončit.

Sobotka uvedl, že podle výkladu ministerstva vnitra služební zákon obecně nevylučuje, aby státní úředník kandidoval ve volbách. Pokud by byl kandidát zvolen a obsadil funkci, která je s úřednickým postem neslučitelná, znamenalo by to pro něj podle Sobotky pozastavení výkonu úřednické funkce bez nároku na plat až do doby, než ve volené funkci skončí. I po dobu kandidatury by pro úředníka platila povinnost vykonávat svou funkci nestranně, zdůraznil Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy