Odboráři půjdou za zákoník práce do ulic

ČTK, DOM
23. 10. 2006 14:42
Praha - Odboráři chtějí vládě zamezit, aby o rok odložila nový zákoník práce. Hodlají demonstrovat.

Demonstrace v blízkosti Úřadu vlády by se měla uskutečnit během několika týdnů, přesné datum zatím nebylo stanoveno. Potvrdil to předseda Českomoravské kofederace odborových svazů Milan Štěch.

Pokud vláda rozhodnutí o odložení zákoníku práce zruší, demonstrace bude odvolána, dodal Štěch, který je zároveň senátorem za ČSSD.

Zákoník: odbory stojí za levicí

Kabinet ODS navrhuje roční odklad pracovního kodexu, který má platit od ledna 2007. Legislativní rada vlády minulý týden tento záměr podpořila. Štěch uvedl, že vláda radu politicky zneužila. Odložení účinnosti zákoníku je podle něj prvním a rozhodujícím krokem ke zrušení zákoníku a oslabení práv zaměstnanců.

Infobox
Autor fotografie: Josef Mašek

Odbory se podle Štěcha rozhodly pro ustavení krizového štábu a svolání demonstrace kvůli tomu, že návrh na odložení platnosti normy nebyl projednán na jednání tzv. tripartity (zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů) ani se samotnými odbory, čímž byl porušen platný zákoník. "Tyto dva kroky považujeme za jednoznačné porušení sociálního smíru ze strany vlády," prohlásil Štěch.

Motivuje zákoník k práci, nebo naopak?

"Jde o snahu odborových špiček demonstrovat pozici a sílu. Akci nelze nazvat jinak než hysterickou a zcela zbytečnou reakcí na zachování kodexu, který by neprospěl ani jedné ze stran," reagoval prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Současný stav v pracovně-právní oblasti i nový zákoník práce nemotivuje podnikatele k zaměstnávání, a zaměstnance tím v důsledku poškozuje, dodal.

Vláda odložení platnosti normy obhajuje množstvím chyb, které prý jsou v zákoně obsaženy. Zákoník prosadila ve sněmovně ČSSD spolu s komunisty přes veto prezidenta republiky. O posouzení kodexu požádal vládní legislativce ministr práce Petr Nečas (ODS). Podle něj analýza jeho ministerstva prokázala, že by bylo nutné novelizovat 60 bodů. Kodex by prý mohl být v několika ustanoveních i v rozporu s Ústavou. Podle zastánců normy je to naopak moderní zákon, který zajistí potřebnou ochranu zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy