Odboráři přijdou na tripartitu, dál ale hrozí protesty

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 5. 2011 15:58
Odbory požadují stažení či přepracování sociální a zdravotnické reformy
Šéf odborů Jaroslav Zavadil
Šéf odborů Jaroslav Zavadil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odboráři se vrátí k jednacímu stolu a chtějí s vládou a zaměstnavateli na tripartitě 20. května znovu jednat o navrhovaných reformních zákonech.

Požadují ale stažení či přepracování sociální a zdravotnické reformy. Jinak po své demonstraci, kterou plánují následující den, přistoupí k radikálním protestním akcím.

Jednání tripartity o reformách se konalo už 21. dubna. Odboráři ho ale na protest opustili. Stěžovali si na to, že vláda nebere jejich výhrady k reformám vážně a že jim předkládá k debatě často návrhy, které sama už schválila.

Vedení největší odborové centrály jednalo v pondělí o dalším postupu několik hodin.

"Samotné jednání bylo dlouhé a hektické. Názorové hladiny byly rozdílné, jsou tu svazy s radikálními postoji," řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Dodal, že pokud se situace nezmění, "demonstrací to nemůže končit".

Označil ji za poslední varování před případnými dalšími akcemi. Ty ale nechtěl přiblížit. Odbory zaměstnanců v dopravě už dřív mluvily o možné stávce.

I když podle informací ČTK někteří předáci volali po razantnějším postupu už teď, ČMKOS jako celek zatím sází na jednání a do 21. května razantní kroky podle svého šéfa Zavadila nepodnikne. Premiérovi také pošle otevřený dopis, v němž vysvětlí své výhrady k sociální a zdravotnické reformě.

Stávka obrazem: Tak se zlobily odbory na vládu a škrty:


 

Právě se děje

Další zprávy