Očkování proti pneumokoku mají nově hradit pojišťovny

Eva Benešová
30. 3. 2009 15:04
Očkování zůstane i nadále dobrovolné, platit ho ale bude pojišťovna.

Praha - Očkování dětí proti pneumokokovým onemocněním už nebudou muset hradit rodiče. Počítá s tím novela zákona o veřejném zdraví, kterou na svém pondělním zasedání schválila vláda.

"Vakcína by byla i nadále nepovinná, záleželo by tedy čistě na rodičích, zda by se rozhodli nechat dítě očkovat, či nikoliv," vysvětlil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Úhrada by přešla na zdravotní pojišťovny.

Jedna dávka přijde přibližně na 1800 korun. Podle věku dítěte se očkuje jedna až tři dávky, po určité době se pak musí ještě přeočkovat.

Ročně až 300 pacientů

Pneumokok může způsobit zápal plic, zánět středního ucha či vedlejších dutin, zánět mozkových blan a otravu krve.

Děti mohou v důsledku závažné pneumokokové infekce i zemřít nebo mít doživotní následky jako epileptické záchvaty, hluchotu nebo opožděný psychický vývoj.

Odhaduje se, že v České republice ročně onemocní závažnými pneumokokovými infekcemi až 300 dětí. "Našemu sdružení se ozvalo celkem 40 případů, z toho dvě děti nemoci podlehly," uvedla Martina Pařízková ze sdružení Nahlas.

Naposledy pneumokok zabíjel v České republice minulý týden. Pneumokokové meningitidě spojené s otravou krve podlehla několikaměsíční holčička.

Návrh na bezplatné očkování proti pneumokoku leží v Poslanecké sněmovně už od prosince. Je součástí zdravotnické reformy, kterou připravil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Poslanci se ovšem k projednávání zatím vůbec nedostali. Nejprve Julínek, a později jeho nástupkyně Daniela Filipiová návrh stahovali. Oba tvrdili, že je nutné ještě doprojednat některé podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy