Ochrana obětí zločinu se zvýší, rozhodla Sněmovna

Domácí Domácí
31. 10. 2008 13:10
Sněmovna přijala novelu trestního řádu
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna odsouhlasila ve třetím čtení novelu trestního řádu z dílny ministerstva spravedlnosti.

Šéf resortu Jiří Pospíšil chce zajistit větší ochranu obětí trestných činů, ale ještě musí vyslovit souhlas Senát a prezident Václav Klaus.

"U mladistvých obětí nebude moci být zveřejněno jméno a fotografie, pokud k tomu nedají zákonní zástupci souhlas," komentuje navrhovanou úpravu ministr Pospíšil.

Podmínka souhlasu rodičů je v zákoně například kvůli případům únosů dítěte, kdy média pomáhají s pátráním.

Zákaz zveřejňovat soukromé údaje bude platit i pro dospělé oběti trestných činů.

"V takovém případě to bude jen u trestných činů proti životu a zdraví či proti svobodě a lidské důstojnosti," vysvětlil ministr. Například jde o znásilnění, kuplířství či ublížení na zdraví.

U těchto typů trestných činů je nebezpečí takzvané sekundární viktimizace. To znamená, že je oběť po zveřejnění vystavena útokům okolí, rodiny či pachatele.

Téma ochrany obětí zločinu před časem připomněla takzvaná kuřimská kauza. Na veřejnost se dostaly záběry týraných chlapců, jejich jména i adresy, i části výslechů, které detailně popisovaly jejich týrání. To by se nemohlo opakovat, pokud by novelu trestního řádu schválila horní komora parlamentu a podepsal prezident.

Podle Pospíšila větší ochranu oběti zahrnuje celá reforma justice. "Počítáme například s tím, že pachatel nebude moci být podmíněně propuštěn, pokud se nevyrovná s obětí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy