Očekávaná volba. LES povede exzelený Martin Bursík

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 2. 2014 17:39
První místopředsedkyní se stala dokumentaristka Olga Sommerová.
Nový předseda strany LES Martin Bursík.
Nový předseda strany LES Martin Bursík. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politik Martin Bursík se podle očekávání stal předsedou Liberálně ekologické strany (LES), kterou loni založil.

Na ustavujícím sněmu strany v pražské Národní technické knihovně ho v tajné volbě zvolilo všech 74 přítomných delegátů.

Bývalý lídr Strany zelených neměl protikandidáta.

První místopředsedkyní se stala známá filmová dokumentaristka Olga Sommerová. Druhým místopředsedou je sociální a kulturní ekolog, vysokoškolský pedagog Ivan Rynda. Ani jeden z nich neměl protikandidáta.

Liberální manifest

Strana si také na sněmu schvaluje svůj Liberální manifest, který má být základním myšlenkovým dokumentem. Jeho spoluautorem je textař a podnikatel Michal Horáček. "Obhajujeme lidská práva kdekoli ve světě, věříme v 'pravdu a lásku' - jsme 'pravdoláskaři' a stavíme se proti českému provincionalismu," uvádí se v manifestu.

Stejně jako zelení se chce LES orientovat na ekologický program. Podle Bursíka je prolomení limitů pro těžbu uhlí a výstavba nových jaderných reaktorů minulostí. Chtějí také navázat na myšlenky exprezidenta Václava Havla a kritizují myšlenku neustálého růstu ekonomiky.

Hollan, Horáček, Holubová

Strana, která má v současnosti zhruba kolem stovky členů, vznikla před podzimními sněmovními volbami. Ve volbách však nakonec nekandidovala, protože podle Bursíka "nebyla ještě etablovaná".

Letos ale chce postavit své kandidáty pro volby do Evropského parlamentu i pro podzimní komunální a senátní volby. Sám Bursík se chce ucházet o post senátora ve sedmadvacátém volebním obvodu v Praze 1.

"Skupina silných osobností, která je přímo ve straně nebo velmi blízko, ta bude základem souboru kandidátů do senátních voleb. V komunálních volbách budeme otevřeni koalicím. Budeme se snažit vytvářet nějaká širší spojenectví s dalšími partnery," uvedl Bursík.

LES chce oslovit svobodomyslné a liberálně orientované voliče. Pokusí se oslovit okruh voličů, kteří volili ODA, Unii svobody, zelené a TOP 09 a Karla Schwarzenberga, případně voliče hnutí ANO.

V Národní technické knihovně se sešly i další známé osobnosti, například i brněnský občanský aktivista Matěj Hollan, textař Horáček i herečka Eva Holubová, která v neděli do strany LES vstoupila. Sněm navštívil jako host například i propagátor celostní medicíny doktor Jan Hnízdil, ředitel Greenpeace ČR David Murphy nebo šéf zastoupení OSN v Praze Michal Broža.

Některé osobnosti budou pracovat v takzvaném Liberálním fóru, platformě, jež vznikla pro dialog odborníků na různá společensko-politická témata. Mají se v něm potkávat straníci s lidmi blízkými Liberálně ekologické straně, ale nebudou přímo jejími členy, příkladem je textař Horáček.

 

Právě se děje

Další zprávy