Obyčejné Rusy radar v Brdech nezajímá, ukázal výzkum

Martina Macková
26. 2. 2008 16:30
Studii si nechal vypracovat poslanec ODS
Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Americký radar, jehož umístění tento týden domlouvá premiér Mirek Topolánek osobně v USA, obyčejné Rusko nezajímá.

Tvrdí to výsledky průzkumu veřejného mínění, který si zadal poslanec ODS David Šeich, který si celou akci i sám zaplatil.

"Do Česka nedolehl hlas obyčejných lidí na vybudování raketového systému. Slyšíme jen vyjádření ruských činitelů vojenské a veřejné správy. To mě inspirovalo," řekl poslanec.

48 % radar nezajímá

A co si tedy Rusové o výstavbě části protiraketového systému vlastně myslí?

Lidé odpovídali na dotaz, zda je znepokojuje, že USA hodlají vystavět část svého protiraketového deštníku v Evropě.

Celkem 36,7 procenta odpovědělo, že je tento plán znepokojuje, 15,3 procenta to neznepokojuje. Převážná část - 48 procent dotázaných - uvedla, že je to nezajímá.

Na dotaz odpovídalo koncem roku 2007 celkem 850 lidí, kteří žijí ve dvanácti ruských oblastech velkých měst a jejich okolí. Poslanec zadal provedení výzkumu živnostníkovi, který zpracovává podobné průzkumy pro nadnárodní ruské společnosti.

Poslanec David Šeich online v redakci Aktuálně.cz
Poslanec David Šeich online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Výzkum ukázal, že téměř polovinu ruských obyvatel tento problém vůbec nezajímá, z čehož vyplývá, že výroky Vladimíra Putina jsou více než přehnané a postoj běžného ruského občana není zdaleka takový, jak jej prezentuje. Demokratické Rusko by mělo více dbát na postoje svých občanů," řekl Šeich, který si myslí Topolánek má pro jednání v USA i přes odpor části české veřejnosti silný mandát.

Putin mluví hlavně pro Rusy

Petr Robejšek, ředitel Mezinárodního institutu pro ekonomiku a politiku v Hamburku, míní, že americká základna je pro Česko především politickou pojistkou. "Ruský zájem je velmi podobný americkému. Rusové jsou totiž také ohroženi útoky z nekontrolovatelných zemí. Jejich argumentace není upřímná, jsou podstatně ohroženější než USA," říká.

Podle něj jde ve sporu o americký radar jednoznačně o dlouhodobý politický vliv v regionu. "Pro Američany je zajímavé, aby byli vojensky a politicky přítomni tam, kde si to nárokuje vyzyvatel Rusko a také EU," dodal.

"Výroky představitelů Ruska jsou částečně namířené na domácí scénu a částečně jde o pokus ovlivnit mínění v Česku a v Polsku. A je nutno říct, že Rusko je v tomto velmi úspěšné," soudí Michal Thim z Asociace pro mezinárodní otázky.

Premiér Topolánek už včera před cestou do USA avizoval, že se mu podaří dohodnout vše k radaru už tento týden.

Čtěte také: Topolánek pro AP: Jednání o radaru uzavřu tento týden

Topolánek bude v USA dolaďovat poslední detaily smlouvy, dohoda ovšem podespána ještě nebude. Premiér se sejde v prezidentem Bushem a právě radar a zrušení víz mají být hlavními tématy. V české delegaci je i ministryně obrany Vlasta Parkanová a náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar, hlavní český vyjednavač v jednáních o smlouvě o radaru.

 

Právě se děje

Další zprávy