Obviněný hlavní hygienik Vít požádal o dlouhodobé volno

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 3. 2012 23:01
Premiér Nečas Vítovi vzkázal, že si má vzít neplacené volno, nebo bude odvolán
Michael Vít.
Michael Vít. | Foto: ČTK

Praha - Dny Michaela Víta ve funkci hlavního hygienika České republiky jsou zřejmě sečteny.

Ve středu požádal o dlouhodobé neplacené volno, jak pokud jde o pozici hlavního hygienika, tak i náměstka ministra zdravotnictví. Řekl to po jednání vlády novinářům premiér Petr Nečas (ODS).

Policie Víta obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku Jeho nadřízený, ministr zdravotnictví Leoš Heger, ve středu prohlásil, že policií stíhaný Vít bude odvolán, nebo sám odstoupí.

"V tomto případě nelze upřednostnit tezi o presumpci neviny v případě významných funkcionářů," řekl Heger.

O osudu hlavního hygienika by mělo být jasno do příštího zasedání kabinetu.

K odvolání Víta vyzvala vládu opoziční ČSSD. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky není v souladu s politickou kulturou, aby takto vysoký státní úředník vykonával svou funkci ve chvíli, kdy je policií obviněn.

Vítův případný odchod fungování hygienické služby v Česku neohrozí, dodal ministr. Hygienik má svého zástupce, který by povinnosti převzal. Na Vítovu činnost se před půl rokem zaměřili i kontroloři Hegerova úřadu. Když nyní policie zahájila trestní stíhání, musí ministerstvo podle svého šéfa na situaci reagovat.

Policie stíhá Víta kvůli údajnému zmanipulování zakázek na poradenství. Prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, v pondělí jej obvinila. Zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Vít vinu odmítá.

Vít je hlavním hygienikem a náměstkem ministra zdravotnictví od března 2000. Heger je desátým šéfem resortu, za jehož působení funkci vykonává.

 

Právě se děje

Další zprávy