Šéfa NATO vítala na Hradě vlajka OSN. Velký průšvih, říká Špaček

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
10. 9. 2015 12:30
Jen těžko uvěřitelná chyba se stala při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Při oficiálním přijetí na Hradě totiž v sále visela místo tmavě modré vlajky se čtyřcípou hvězdou světlemodrá vlajka Organizace spojených národů. Podle Hradu sice pochybení nemělo na průběh jednání vliv, věc se ale bude ještě řešit. Podle bývalého mluvčího Václava Havla Ladislava Špačka ale vina jde jednoznačně za protokolářem Jindřichem Forejtem.
Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 10. září na Pražském hradě generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.
Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 10. září na Pražském hradě generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. | Foto: ČTK

Praha - Hradní protokolář Jindřich Forejt asi nebude mít následujících několik nocí úplně klidné spaní. Pracovníkům prezidentské kanceláře se totiž povedl málo vídaný lapsus - místo vlajky Severoatlantické aliance visela při setkání šéfa NATO Jense Stoltenberga a prezidenta Miloše Zemana spolu s českou zástavou vlajka OSN.

Každou zahraniční návštěvu má sice na Hradě na starosti jeden zaměstnanec protokolu, ve finále ale odpovědnost nese právě hlavní protokolář.

Na odhalení protokolárního prohřešku přitom byla spousta prostoru. Protokol totiž dává zadání správě Pražského hradu, která vlajky umisťuje. Ještě před samotnou návštěvou se pak kontroluje, zda vlajky stojí na správných stranách, jestli právně visí, a další náležitosti. Koneckonců i ve čtvrtek se v sále pohybovalo několik zaměstnanců Hradu včetně samotného Forejta.

Bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček uznává, že chyby se stávají, ale při takto významné návštěvě by k nim rozhodně docházet nemělo. Sám zpočátku informaci ani nechtěl věřit.

"Za dlouhou kariéru, co jsem na Hradě byl, se nám jednou stalo, že jsme zaměnili vlajky Litvy a Lotyšska. Nicméně zaměnit vlajku NATO za vlajku OSN, to bych označil za velký průšvih. To si nepamatuji, že bych o něčem takovém slyšel, natož to viděl," má jasno bývalý Havlův mluvčí.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nicméně v reakci na dotaz Aktuálně.cz pochybení příliš velkou váhu nepřisuzoval. "Toto nedopatření především nikterak nepoznamenalo věcné a přátelské jednání, kdy se řešily závažné problémy, zejména nebezpečí, které představuje takzvaný Islámský stát," napsal do SMS s tím, že Stoltenberg na chybu vůbec neupozornil.

Přesto se ale Hrad bude záměnou vlajek dvou významných světových organizací zabývat. "Musíme vyčkat prošetření věci," dodal na dotaz, zda se chyba může dotknout i přímo Forejta.

 

Právě se děje

Další zprávy